Завантаження...

Новини
Дата
Назад
1 Дорослих
Дорослi
Діти
до 14 рокiв
Пн
Вт
Ср
Чт
Пт
Сб
Нд

Музеї України: від класики до сучасності

user
Вирвич Любов
15/08/2024
519
0
Музеї України: від класики до сучасності

Музеї часто викликають асоціації з похмурими приміщеннями, де під склом зберігаються різні старовинні експонати. Проте експозиції можуть бути доволі оригінальними. Пропонуємо ознайомитися з найцікавішими музеями України, які варто відвідати.

Львівський історичний музей

Цей класичний музейний комплекс у Львові має славу одного з найстаріших і найбагатших за кількістю експонатів музеїв України. Він розташований в історичному серці міста Лева, у кам’яниці на площі Ринок, 6. Наразі у музеї зберігається близько 400 тисяч експонатів. Тут можна побачити цікаві археологічні знахідки, старовинні монети, різноманітні вироби львівських майстрів, зброю та витвори мистецтва. Відвідати музей можна з 10:00 до 18:00, крім середи.

Музей мистецтв імені Ханенко 

Музей мистецтв імені ХаненкоМузей світового мистецтва у Києві за адресою Терещенківська, 15 пропонує знайомство з цікавими експозиціями та тематичними виставками. У його стінах зібрана чи не найбільша в Україні колекція оригінальних творів живопису відомих європейських майстрів.

Читайте також: Квитки на потяг: чому їх так складно купити

Тут також зберігаються старовинні візантійські ікони, скульптури та взірці прикладного мистецтва країн Європи та Азії. Загалом у музеї налічується понад 25 тисяч експонатів. Відвідати заклад можна з середи по неділю з 10:30 до 17:30 та з 12:00 до 19:30 у четвер.

Музей гуцульської магії 

Музей гуцульської магії Один з найдивовижніших музеїв України пропонує зануритися у магічний світ мольфарів. Цікава експозиція атрибутів карпатських знахарів була відкрита у 2015 р. у дерев’яному будиночку за адресою Жаб'євський потік, 66а у м. Верховина Івано-Франківської обл. Відвідати її можна з 11:00 до 16:00.

У музеї можна дізнатися про дивовижні артефакти мольфарів з розповідей екскурсовода та навіть пройти майстер-клас з виготовлення деяких з них. Тут не лише демонструють цікаві речі, що належали відомим українським знахарям-віщунам, але й розповідають про секрети справжніх майстрів магії.

Читайте також: Путівник історичними замками та фортецями України

Музей "Писанка"

Музей ПисанкаМузей писанкового розпису, що знаходиться у м. Коломия Івано-Франківської обл., унікальний не лише для України чи Європи. Це єдиний музейний комплекс у світі, присвячений мистецтву створення писанок, що має чималу колекцію цих витворів.

Будівля музею, що знаходиться на проспекті В. Чорновола, 43Б, має вигляд величезної писанки. Загальна експозиція сягає 12 тисяч експонатів, найстарішому з яких 500 років. Виставки постійно оновлюються. Дізнатися більше про це місце можна в статті Музей Писанка - єдиний у світі музей великодніх яєць. Відвідати заклад можна з вівторка по неділю, з 10:00 до 18:00.

"Львіварня" – музей пивної історії

Львіварня – музей пивної історіїМузей пивоваріння на вулиці Клепарівська, 18 у Львові є єдиним в Україні музейним комплексом, присвяченим пивній історії. Тут зосереджено чимало інтерактивних експонатів, що дозволяють зануритися в історію створення пива. Відвідувачі музею можуть навіть спостерігати за процесом варіння популярного хмільного напою у чанах.

Загалом у стінах "Львіварні" зібрано понад 1000 екземплярів, що розповідають про легенди та історію пивоваріння. Найцікавішим завершенням екскурсії є дегустація 4-х головних сортів пива, що були створені у Львові. Заклад працює з 11:00 до 19:00 з четверга до понеділка.

Національний музей народної архітектури та побуту України 

Національний музей народної архітектури та побуту УкраїниМузей просто неба "Пирогів" – справжній український скансен, де можна відчути себе перенесеним у часі до минулого України. На площі 133,5 га на південній околиці Києва (вул. Академіка Тронька, 1) зосереджені найкращі взірці дерев’яної архітектури з різних куточків країни.

Тут можна побачити традиційні українські хати зі збереженими інтер’єрами минулого, вишукані дерев’яні церкви та габаритні вітряні млини, також зроблені з деревини. На теренах скансену "Пирогів" можна провести декілька годин, поринувши в історію країни. Садиби музею доступні для відвідування з травня по серпень, з 09:00 до 18:00, а сама територія скансену – в той таки час цілий рік.

Національний музей-садиба Пирогова 

Національний музей-садиба ПироговаНа околиці Вінниці, на вулиці Пирогова, 155 розташований один з найцікавіших музеїв України, що поєднує музейні експозиції та чудовий парк з віковими деревами. Тут можна відвідати будинок, де жив видатний хірург та науковець, музей-аптеку та операційну, де збереглися старовинні інтер’єри та атрибути. Також на території музею знаходиться церква з саркофагом із забальзамованим тілом Пирогова. Відвідати музейний комплекс можна з 10:00 до 18:30, крім понеділка.

Музей-катакомби "Таємниці підземної Одеси"

Музей-катакомби Таємниці підземної ОдесиОдин з найцікавіших музеїв Одеси, де можна відчути одеський колорит, розташований за адресою 2-й Розумовський провулок, 3-Б. У міру розповіді екскурсовода відвідувачі переміщуються з поверхні у справжні катакомби, розташовані на Молдаванці.

При прогулянці підземними тунелями, що були колись каменоломнею, можна дізнатися про геологічні особливості регіону, будівництво міста та кримінальні справи, пов’язані з підземеллями Одеси. Історії про контрабанду та заховані скарби почуті під землею надають цій музейній екскурсії незабутню атмосферу абсолютного занурення у колорит міста. Відвідати музей можна щодня, крім понеділка. Екскурсії проводять о 10:00, 14:00 та 18:00.

Аптека-музей "Під чорним орлом" 

Аптека-музей Під чорним орломОдна з найстаріших в Україні дієвих аптек водночас є цікавим музеєм, що знаходиться у Львові на вулиці Друкарська, 2. Тут продають ліки та демонструють понад 3000 рідкісних експонатів, що стосуються аптечної справи та фармацевтики.

У львівській аптеці-музеї, що існує понад двох століть, для відвідувачів доступна старовинна алхімічна лабораторія та аптечні підвали. Тут можна повною мірою відчути колорит старовинного Львова. Відвідування доступне щодня, з 10:00 до 17:00.

Підводний малинський музей 

Підводний малинський музей Цей оригінальний музей України знаходиться під водою у Житомирській області. У 2011 році на дні затопленого кар’єру у місті Малин була розташована колекція скульптур. На глибині 15 м можна побачити копію старовинного німецького мотоцикла, трансформаторну будку, човен, гармати, ялинку та безліч інших цікавих експонатів. Не дивно, що це місце отримало славу найкращого підводного музею України для дайверів.

Помилка у тексті? Виділіть її мишкою та затисніть Ctrl+Enter
україна
музей
історій
катакомби
Додати свій коментар
Новини на тему
img

Електронний квиток: що потрібно знати

Якщо раніше, щоб придбати квиток, потрібно було їхати в аеропорт, стояти в черзі, то зараз достат...

img

Мюнхен: найкращі пам'ятки відомого німецького міста

Мюнхен - столиця Баварії та одне з найпривабливіших міст Німеччини. З його багатою історією, куль...

img

Відома вулиця - Стометрівка в Івано-Франківську

Стометрівка – головне місце для відпочинку місцевих мешканців та визначна пам'ятка – для туристів...

img

Що подивитися в Кошице: найкращі визначні пам'ятки

Кошиці - перлина Східної Словаччини, його історія налічує понад 800 років. Прогулюючись вузькими ...

Ок
Надсилання помилки

Орфографічна помилка у тексті:

Надіслати текст автору?

Додати коментар (необов'язково):

Ок