Завантаження...

Новини
Дата
Назад
1 Дорослих
Дорослi
Діти
до 14 рокiв
Пн
Вт
Ср
Чт
Пт
Сб
Нд

Музей Писанка - єдиний у світі музей великодніх яєць

user
Олександр Гапонов
13/09/2022
4035
0
Музей Писанка - єдиний у світі музей великодніх яєць

Музей декоративних великодніх яєць (неофіційно - музей Писанка) – найяскравіша пам'ятка Коломиї, її "візитна картка" і те, заради чого варто купити квиток у цей куточок України. Це єдиний музей світу, в експозиції якого є колекція мініатюрного живопису на крашанках.

Історія музею

Музей Писанка – відносно "молодий", він заснований 1987 року. У 2000 році заклад перенесли до окремого приміщення. Відкриття музею було присвячене Десятому міжнародному фестивалю гуцульської культури.

Дивовижна не лише експозиція, а й сама будівля музею. Будівля виконана у формі яйця, висотою 13 метрів та діаметром 10 метрів. Це найбільша писанка у світі. Будівлю звели за проєктом І. Шумана, а зовнішнє оздоблення довірили місцевим художникам прикарпатським Ясинському та Андрушку. Яйцеподібна конструкція побудована із кольорового скла, загальна площа її вітража перевищує 600 квадратних метрів.

На всеукраїнському проєкті "7 чудес України" цей заклад став одним із лідерів серед численних пам'яток держави. Люди долають сотні та тисячі кілометрів, щоб поглянути на унікальну будівлю та оцінити музейну експозицію.

Читайте також: Укрзалізниця запустила новий залізничний рейс до Варшави

Чим цікавий музей Писанки?

Музей Писанки у КоломиїУ стінах коломийського музею знаходиться щонайменше 10 тисяч різноманітних творів у традиціях писанкарства різних регіонів України. Окрім шедеврів місцевих майстрів, тут є писанки, створені умільцями з Польщі, Росії, Чехії, Італії, Румунії, США та інших країн світу.

На окрему увагу заслуговують великодні яйця з підписами різних політичних діячів: Л. Кучми та його дружини, І. Плюща, В. Ющенко, А. Кінаха та ін. Особливе місце займають писанки, подаровані музею відомими особистостями: М. Саакашвілі, О. Габсбург, К. Ющенко, Ю. Костенко та ін.

Крім, власне, писанок у музейній експозиції є посудини для води, вази та інші предмети, що формою нагадують яйця та прикрашені відповідними візерунками. Музейні стіни обвішані картинами, створеними з різнокольорових, майстерно розмальованих крашанок. У приміщеннях музею є артефакти у вигляді дитячих виробів, основу яких складають розмальовані яйця.

Читайте також: Як найкраще дістатися з Києва до Кишинева: вибір транспорту

Одна з музейних кімнат відтворює гуцульське житло позаминулого сторіччя. Пекти, стіл, веретено та інші предмети побуту прикрашені складним орнаментом, що складається з квітів та абстракцій. Неможливо не помітити стародавню ікону, написану на деревині, що зображує Діву Марію, Ісуса та ангелів.

У музеї регулярно проводяться майстер-класи з декорування крашанок, а напередодні Великодня влаштовуються виставки місцевих майстрів.

Розташування та години роботи "Писанки"

Заклад працює з вівторка по неділю (понеділок – вихідний день) з 10 до 18 години за місцевим часом. При ньому є невелика сувенірна скринька, в якій можна купити брошуру, магніти з фотографіями писанок або взяти на пам'ять розмальоване яйце з дерева або пластмаси.

Музей знаходиться на проспекті Чорновола, 43 Б. З залізничного вокзалу потрапити до нього можна, пройшовши вулицею Січових Стрільців. З автовокзалу в цьому напрямку веде траса Р24 (до проспекту Чорновола), далі знадобиться пішки пройтися до готелю "Писанка", навпроти якого знаходиться ця пам'ятка.

Коломия може похвалитися чудовою транспортною розв'язкою. З більшості великих міст України в цьому напрямку прямують рейси, більшість з яких проходять через Івано-Франківськ. Є прямі маршрути до Коломиї з Києва, Львова, а також Івано-Франківська.

За допомогою SkyBooking можна дуже швидко і просто знайти, забронювати та купити квитки на поїзд чи автобус у потрібному напрямку та назад. Фільтри електронного сервісу дають можливість порівнювати вартість різних варіантів трансферу та вибирати квитки за найдешевшими та найвигіднішими цінами.

Помилка у тексті? Виділіть її мишкою та затисніть Ctrl+Enter
туризм
квитки
екскурсії
поїздка
коломия
Додати свій коментар
Новини на тему
img

Пам'ятка Калуша - Церква Святого Архангела

Церква Архангела Михаїла – зразок архітектурної майстерності. Одна з головних архітектурних пам'я...

img

Львівський автовокзал: транспортний хаб України

Львів - місто з багатою історією та унікальною культурою, є одним із найкрасивіших і найцікавіших...

img

Чим відрізняються поїзди Інтерсіті від пасажирських поїздів?

Поїздки всередині країни і за кордон - невід'ємна частина життя багатьох людей. Хтось вирушає у с...

img

Tomorrowland - найгучніший музичний фестиваль у Бельгії

Tomorrowland - легендарний фестиваль, про який чув кожен і для цього навіть не обов'язково бути ф...

Ок
Надсилання помилки

Орфографічна помилка у тексті:

Надіслати текст автору?

Додати коментар (необов'язково):

Ок