Завантаження...

Новини
Дата
Назад
1 Дорослих
Дорослi
Діти
до 14 рокiв
Пн
Вт
Ср
Чт
Пт
Сб
Нд

Головна пам'ятка міста - Звягельська фортеця

user
Олександр Гапонов
12/09/2022
5775
0
Головна пам'ятка міста - Звягельська фортеця

Місто Новоград-Волинський на Житомирщині раніше називалося Звягель. Це місце на березі річки Смолки вперше згадується в Іпатіївському літописі 1257 – його повністю зруйнував Данило Галицький. За Великого князівства Литовського містом володіли князі Звягельські, з 1502 року – Костянтин Острозький, який і збудував тут замок. Фортеця до 1648 р. була непорушною. Тепер від стін залишилося кілька фрагментів стін та фундамент.

Загалом від старого міста не залишилося ні ринку, ні ратуші, ні костелу, ні княжого палацу. Самі залишки фортеці місцеві жителі називають просто "стіною". За часів незалежної України було проведено реставраційні роботи, надбудовано вежу та поставлено дзвін.

Стіна Звягельської фортеці

Чим відома Звягельська фортеця?

Батьківщина української поетеси Лесі Українки славиться своїми пам'ятками, але найвідоміша з них – Звягельська фортеця. Це стародавній замок, який перенесе кожного на кілька століть тому і допоможе зануритися в історію.

Читайте також: Вінницький фонтан – візитна картка міста

Замок був розташований на високій скелі над річкою Случ і мав на цьому місці вже у Звягельському замку високу оборонну спроможність. Але під час Визвольної війни під орудою Богдана Хмельницького українські козаки, очолювані Максимом Кривоносом, захопили Звягельський замок.

Під час штурму було зруйновано кілька замкових веж та частину стіни. Кілька років козаки контролювали замок. Його гарнізон складався з 4000 козаків, а сам замок був на кордоні між звільненими українськими землями та Річчю Посполитою, тож мав велике оборонне значення. Але війни спустошили місто, і 1675 р. у Звягелі проживало лише 200-250 жителів. А ці землі згодом знову відійшли до Польщі.

У 20-ті роки XVIII ст. замок перейшов у власність феодалів Любомирських. У 1738 р. Станіслав Любомирський перетворив військову оборонну споруду на мисливський замок. А 1753 р. частину замкової стіни розібрали і з цього каменю збудували костел.

Чому варто відвідати Звягельський замок?

Читайте також: Костел Святого Яна з Дуклі – архітектура ХІХ століття

Руїни фортеці в Звягелі - чудове місце для любителів старовини. Вони розташовані на високому березі річки Случ. Тут колись був величний замок князя Острозького. За збереження замку відповідала зведена неподалік фортеця. На замковій території було збудовано ще й костел.

Внаслідок української визвольної війни у ​​1648 році замок та вежа були зруйновані. З того часу замок уже не відновлювався. На місці костелу за радянських часів збудували Будинок культури ім. Лесі Українки. Фортецю намагалися реконструювати, але повернути їй колишню велич не вдалося. Замкову територію перетворили на зону відпочинку.

Вид на Звягельскую крепость

Сьогодні руїни фортеці залучають десятки туристів щороку. Чітко можна розглянути залишки стін та фундаменту замку. Атмосфера цього місця здатна перенести у далеке минуле. Тут не залишає почуття казки. Здається, ось-ось з'являться лицарі на білих конях і розпочнеться турнір за серце принцеси. Місцевий краєвид стане неперевершеним тлом для фотосесії.

Помилка у тексті? Виділіть її мишкою та затисніть Ctrl+Enter
екскурсія
звягель
фортеця
пам'ятка
Додати свій коментар
Новини на тему
img

Замок Паланок - найдавніша фортеця в Україні

Туристам, які опинилися в Закарпатті, обов'язково варто побачити одну з його головних визначних п...

img

Як купити авіаквитки дешево: 5 перевірених способів

Как показывает практика, при покупки билета порядок цен зависит не столько от дня недели и времен...

img

Єллоустонський національний парк

Єллоустоун, мабуть, найвідоміший національний парк у США. Він лежить над величезним підземним вул...

img

Як не стати жертвою авіаквиткових шахраїв

Збираючись полетіти літаком вперше, недосвідчені мандрівники шукають на сайтах авіакомпаній дешев...

Ок
Надсилання помилки

Орфографічна помилка у тексті:

Надіслати текст автору?

Додати коментар (необов'язково):

Ок