Завантаження...

Новини
Дата
Назад
1 Дорослих
Дорослi
Діти
до 14 рокiв
Пн
Вт
Ср
Чт
Пт
Сб
Нд

Чим відрізняються поїзди Інтерсіті від пасажирських поїздів?

user
Вирвич Любов
11/10/2023
8224
0
Чим відрізняються поїзди Інтерсіті від пасажирських поїздів?

Поїздки всередині країни і за кордон - невід'ємна частина життя багатьох людей. Хтось вирушає у справах, а хтось із туристичною метою. Якою б не була причина поїздки, усім хочеться подорожувати з комфортом, тому постає питання, яким видом транспорту скористатися. Якщо обирати між поїздами Інтерсіті та звичайними, то насамперед варто детально розібратися в їхніх відмінностях, перевагах і недоліках. 

Характеристики поїздів Інтерсіті

Інтерсіті - це різновид залізничних швидкісних поїздів далекого прямування. Вони широко поширені в багатьох країнах Європи, зокрема Німеччині, Австрії, Італії, Швейцарії, Польщі, Чехії та тепер в Україні. Загалом налічують близько 22 країн, де їздять такі поїзди. Термін Інтерсіті походить від назви однойменного денного поїзда у Великій Британії, який було запущено ще 1950 року. Надалі такий тип сполучення між містами почали використовувати й інші країни. 

В Україні поїзди Інтерсіті та Інтерсіті+ з'явилися завдяки чемпіонату Європи з футболу EURO 2012, щоб уболівальники могли швидко переміщатися між містами. Спочатку було налагоджено сполучення між Києвом, Харковом і Дніпром, а пізніше Львовом. На сьогоднішній день налічується понад 20 маршрутів.

Потяги Інтерсіті роблять зупинки тільки на великих станціях, при цьому їхня тривалість не перевищує п'яти хвилин. До того ж, швидкість складу значно вища порівняно зі звичайними поїздами. Саме цим пояснюється затребуваність поїздів такого типу. До інших явних відмінних якостей можна віднести наявність тільки сидячих місць, підвищений рівень комфорту і якості обслуговування. 

Читайте також: Які типи вагонів використовує Укрзалізниця

Різниця швидкості руху поїздів Інтерсіті та звичайних 

Як показує світова практика, поїзди Інтерсіті здатні розвивати швидкість до 350 км/год і вище, проте залізницею України максимальна допустима швидкість становить 160 км/год. У середньому, поїзди курсують зі швидкістю 110-120 км/год. Водночас швидкість звичайного поїзда коливається в межах від 50 км/год до 90 км/год. Таким чином, Інтерсіті їде вдвічі швидше за звичайний склад. Це дає змогу долати відстані набагато швидше, що сприяє значній економії часу пасажирів. 

Рівень сервісу та обслуговування пасажирів 

Вагон у поїзді ІнтерсітіПід час посадки до звичайного поїзда провідники перевіряють квитки та документи, що засвідчують особу, на платформі. У разі успішного проходження контролю, пасажири можуть зайняти свої місця. Після цього проводиться повторний контроль уже в поїзді. Провідники пропонують напої та снеки за додаткову плату. До них можна звернутися з будь-яких питань у будь-який час, якщо щось знадобиться в дорозі. 

Читайте також: Укрзалізниця запустила новий залізничний рейс до Варшави

Посадка в поїзд Інтерсіті практично ідентична. За винятком того, що перевірка квитків і документів здійснюється одноразово безпосередньо після відправлення. У поїздах такого типу є вагон-ресторан, де можна купити напої, снеки і навіть готові страви. Крім того, провідники регулярно пропонують напої або перекуси і приносять їх прямо до вашого місця. Для зручності місця оснащені розкладними столиками. Персонал піклується про чистоту у вагоні, тому пасажири почуваються комфортно під час поїздки. 

Якість і комфорт обслуговування в кожному типі поїзда

Пасажирський поїздСпівробітники АТ "Українська залізниця" відповідально виконують свої обов'язки в усіх поїздах. В Інтерсіті увага до пасажирів трохи більша, та й умови поїздки кращі. М'які крісла з підлокітниками та підголівниками зі змінними накладками, підставки для ніг, складні столики, розетки, багато вільного місця між місцями та рядами, комфортна температура, окреме місце для багажу, сенсорне управління дверима між вагонами - все, що потрібно для комфортного перебування. Вагони поїздів Інтерсіті бувають першого та другого класу. Відмінності між ними незначні, але все ж таки присутні:

  1. Крісла. У вагонах першого класу встановлено крісла підвищеної комфортабельності. Вони більші за розміром, а також мають вищий кут нахилу спинки, який можна регулювати самостійно.
  2. Простір для ніг. Усі вагони однакові за розміром, але у вагонах першого класу менше рядів, тому більше вільного місця між сидіннями. 
  3. Бічна відстань між сидіннями. У вагонах першого класу менше посадкових місць, тому вони розташовані далі одне від одного, ніж у другому.
  4. Розетки. У вагонах першого класу розеток дещо більше, хоч у другому їх теж достатня кількість.
  5. Доступ до VIP-залу очікування на вокзалі для пасажирів із квитками у вагони Інтерсіті першого класу.

Пасажири першого класу мають низку привілеїв, але обслуговування для всіх класів на високому рівні - підтримують чистоту, дотримуються комфортного температурного режиму, є кілька телевізорів і доступ до Інтернету. Тут зручно як відпочивати, так і працювати за ноутбуком.

Порівняння вартості квитків на поїзди Інтерсіті та звичайні

Тарифи на проїзд встановлює AO "Українська залізниця" з урахуванням низки нюансів. При цьому ціни можуть варіюватися навіть у межах одного рейсу. Вартість квитків як на поїзди Інтерсіті, так і на звичайні залежить від низки факторів:

  • категорія вагона;
  • сезонність;
  • попит;
  • довжина маршруту;
  • час прибуття і відправлення;
  • час, який залишився до відправлення;
  • кількість вільних місць, що залишилися. 

Крім того, вартість місць в одному вагоні може відрізнятися залежно від їхнього місця розташування. У звичайних поїздах місця класифікують за категоріями: плацкарт, купе і люкс. Вони відрізняються рівнем комфорту і відповідно ціною - що кращі умови, то вища ціна. Потяги Інтерсіті мають вагони першого та другого класу. Відповідно, місця першого класу дорожчі, ніж другого.

Якщо порівнювати ціни на квитки на звичайні поїзди та на Інтерсіті, то можна зробити висновок, що плацкартні місця найдешевші, люкс найдорожчі, а ціни на купе та місця в Інтерсіті приблизно однакові. Що правда, за ту саму вартість місця в Інтерсіті більш комфортні та відокремлені. 

Заходи безпеки на борту Інтерсіті та звичайних поїздів

Перон вокзалуЗа порядком і безпекою в Інтерсіті стежать стюарди, а у звичайних поїздах - провідники. До них можна звертатися з будь-якими питаннями. Наприклад, якщо вам щось знадобиться. Оповіщення пасажирів про прибуття до станції, про необхідність пред'явити квитки тощо, в поїздах Інтерсіті здійснюється за допомогою вбудованої системи зв'язку, у звичайних поїздах цим займаються провідники. Важливо уважно ставитися до цих сповіщень, щоб не пропустити важливу інформацію. 

Співробітники залізниці навчені діяти в різних надзвичайних ситуаціях, наприклад, можуть надати першу медичну допомогу. У вагонах передбачені засоби пожежогасіння та попереджувальні знаки з інструкціями щодо дій пасажирів під час пожежі.

Помилка у тексті? Виділіть її мишкою та затисніть Ctrl+Enter
поїзд
інтерсити
укрзалізниця
пасажирський
порівняння
Додати свій коментар
Новини на тему
img

Секрети купівлі дешевих авіаквитків бізнес–класу

Всі авіапасажири прагнуть комфортно долетіти до кінцевої мети подорожі. Адже набагато приємніше в...

img

Громада Несебр: історія, географія та культурна спадщина

Несебр - це звабливе сонце, золотий пісок узбережжя і легкий морський бриз. Колись маленьке місте...

img

Кишинів - серце Молдови: занурення в історію та культуру

Кишинів - мальовниче місто, яке є столицею і культурним серцем Молдови. Просочене давньою історіє...

img

Університет Вроцлава – найбільший внз на заході Польщі

Вроцлавський університет – вищий навчальний заклад, куди може вступити громадянин Польщі та будь-...

Ок
Надсилання помилки

Орфографічна помилка у тексті:

Надіслати текст автору?

Додати коментар (необов'язково):

Ок