Завантаження...

Новини
Дата
Назад
1 Дорослих
Дорослi
Діти
до 14 рокiв
Пн
Вт
Ср
Чт
Пт
Сб
Нд

Визначна пам'ятка Полтави - Біла альтанка

user
Олександр Гапонов
01/09/2022
4661
0
Визначна пам'ятка Полтави - Біла альтанка

Біла альтанка - не просто пам'ятка, а "візитна картка" Полтави і одне з улюблених місць городян. Це арка з колонами, яка за формою нагадує підкову. Увечері вона підсвічується і стає фантастично красивою. Місцеві приходять сюди помилуватися міською панорамою, а гості міста роблять знімки на пам'ять про візит в цей мальовничий куточок України.

Альтанка знаходиться на Соборній площі. Добиратися до неї найзручніше з центру міста, прогулявшись пішки по вул. Соборності – одній з найстаріших та найбільш довгих міських вулиць. 

Історія Білої альтанки

Біла альтанка розташована на краю обривистого схилу, на так званій Івановій горі. Це не гора в традиційному розумінні слова, а невелика височина над Ворсклою. 

Читайте також: Ясіня, Закарпатська перлина: природна краса та відпочинок

Пам'ятник був встановлений в 1909 р. на честь 200-річного ювілею Полтавської битви. Місце обрано не випадково, під час облоги Полтавської фортеці шведськими військами тут розташовувався Подільський Бастіон з укріпленнями сторожової вежі (що прикривала Полтаву). Разом із солдатами місцеві жителі хоробро відбивали напади шведів та здобули перемогу.

Не тільки місце, а й сама форма альтанки обрана не просто так. Існує легенда, що по прибуттю до Полтави кінь Петра I втратив підкову. Місцевий коваль підкував коня настільки швидко та якісно, що отримав від Петра I щедру винагороду. Сам же государ вирішив, що втрата підкови – знак, який передвіщає удачу. Саме тому альтанку побудували у формі напівдуги (як підкову).

Спочатку споруда була дерев'яною (встановлена в 1880-х роках), але вона не простояла довго. Ротонду захищали лише круті схили пагорба, на якому вона розташовувалася, земляні вали та частокіл. Незабаром на місці дерев'яної арки побудували масивну колонну конструкцію з цегли. Вона була повністю зруйнована під час Другої Світової Війни. Німецькі війська розібрали ротонду та влаштували на її місці артилерійський пункт спостереження.

У післявоєнні роки (точніше в 1954 р) було прийнято рішення про відновлення арки. Офіційно це вважалося реставрацією, але на ділі альтанку довелося відбудовувати заново (за образом і подобою колишньої). Тоді ж пам'ятник назвали Ротондою дружби народів. Правда, ця назва у полтавців так і не "прижилася", вони як і раніше звали конструкцію Білою альтанкою. Керував так званою реставрацією один з кращих міських архітекторів – Лев Вайнгорт. На арці була цитата з гімну УРСР, яку в 90-ті замінили словами І. П. Котляревського - відомого українського письменника, який жив і творив у Полтаві.

Читайте також: Що подивитися в Дубліні - столиці Ірландії

Опис Білої альтанки

Біла альтанка вночі

Біла альтанка - напівкругла колонада (з 8 колон) висотою 9 метрів. У 2009 році вона була обладнана світлодіодним підсвічуванням з чергуванням відтінків. Підсвічування арки включається разом з нічним міським освітленням.

Раз на годину під ротондою грає світло-звуковий ефект, який триває 15 хвилин. Він реалізований за проектом, який спеціально для Білої альтанки розроблений в Ліоні (Франція).

З арки відкривається чудовий вид на Поділ (мікрорайон Полтави), Хрестовоздвиженський монастир і на річку Ворскла. Вважається, що більше 11 століть тому на місці альтанки знаходився дитинець старовинного міста Лтава, яке з часом перетворився на Полтаву.

Біля Білої альтанки є меморіальний камінь, на якому викарбувано цитату з Іпатіївського літопису – історичного документа, в якому вперше згадано місто Полтава. У безпосередній близькості від ротонди знаходиться Успенський собор і музей-садиба І. П. Котляревського (побудована за малюнком Т.Г. Шевченка). 

Прикрашена біла альтанка

Оглянути всі ці пам'ятки й помилуватися Білою альтанкою – прекрасний привід для візиту до Полтави. Місто має відмінне транспортне сполучення. З Києва, Харкова, Дніпра, Одеси та інших великих міст є прямі (без пересадок) автобусні та залізничні рейси.

Купити квитки в Полтаву і з неї буквально в кілька кліків можна через сервіс SkyBooking. Зручна система навігації дозволяє швидко знайти і забронювати квитки на поїзд або автобус в бажаному напрямку за найвигіднішими цінами.

Помилка у тексті? Виділіть її мишкою та затисніть Ctrl+Enter
пам'ятки
екскурсії
туризм
поїздка
квитки
полтава
Додати свій коментар
Новини на тему
img

Бухарест - усе, що треба знати про столицю Румунії

Сучасний Бухарест - європейська столиця з еклектичною архітектурою, багатогранним культурним житт...

img

Топ-5 озер України, які варто відвідати кожному

Озера України - це дивовижні природні утворення, що вражають своєю красою і приголомшливими краєв...

img

Секрети купівлі дешевих авіаквитків бізнес–класу

Всі авіапасажири прагнуть комфортно долетіти до кінцевої мети подорожі. Адже набагато приємніше в...

img

Синевір - легендарне гірське озеро Карпат

Той, хто хоч раз побував на озері Синевир, ніколи не забуде красу цієї місцевості. Це найбільше о...

Ок
Надсилання помилки

Орфографічна помилка у тексті:

Надіслати текст автору?

Додати коментар (необов'язково):

Ок