Завантаження...

Новини
Дата
Назад
1 Дорослих
Дорослi
Діти
до 14 рокiв
Пн
Вт
Ср
Чт
Пт
Сб
Нд

Синевір - легендарне гірське озеро Карпат

user
Вирвич Любов
20/04/2023
7366
0
Синевір - легендарне гірське озеро Карпат

Той, хто хоч раз побував на озері Синевир, ніколи не забуде красу цієї місцевості. Це найбільше озеро в Україні, розташоване в горах, на висоті майже 1000 метрів над рівнем моря. Вода в ньому ніколи не прогрівається вище 11-13 градусів. Проте, це не спиняє туристів, які їдуть сюди не лише з України, а і з інших країн.

Увагу привертає природа, яка оточує цю гірську перлину. Національний парк нараховує близько 90 видів рослин. Багато з них занесені до Червоної книги України, тож наврядчи вдасться побачити їх ще десь. Щоб краще оглянути ці пейзажі, було побудовано кілька оглядових майданчиків. 

Легенда озера Синевір

Легенда озера Синевір

Як і в будь якої пам'ятки природи, в цього озера є своя романтична історія виникнення. Вважається, що кілька сотень років тому на цій місцевості жив заможний князь. Він мав дуже непростий характер, піддані боялися його гніву, а правителі сусідніх земель поважали його хист до правління. Єдиною слабкістю для князя була його дочка. Дівчина росла без матері, проте це не завадило їй стати прикладом жіночності. Звали її Синь, через прекрасні очі кольору неба. Батько дуже пишався нею, та мріяв про славетне майбутнє, що на неї чекає.

Читайте також: Незвідана Україна: приховані перлини, про які не знаєте

Як гарний правитель, князь часто відвідував своїх підлеглих, перевіряв їхню роботу. Під час чергової поїздки, взяв він з собою дочку. Поки чоловік займався діловими справами, красуня вирішила прогулятися лісом. Милуючись природою, вона і не помітила, як відійшла далеко від людей, та заблукала. На щастя, дівчина почула прекрасну мелодію, та пішла за нею. Музика вивела її на галявину, де молодий пастух грав на сопілці. Його звали Вир. Зустрівшись поглядами, молоді люди зніяковіло почервоніли, адже обоє були гарні на вроду. Хлопець допоміг дівчині повернусь до князя, але з того дня в їхніх серцях зародилося кохання. 

Княжна знала, що батько не схвалить її вибір. Тому закохані зустрічались таємно, на тій само галявині, де вперше побачили один одного. Проте правитель все рівно дізнався про їхній зв'язок. Розгніваний таким вчинком власної доньки, він надав наказ вбити юнака. Вірні слуги, щоб догодити князю, дочекались слушного моменту та скинули на хлопця велику кам'яну брилу. Дізнавшись про смерть коханого, Синь прибігла на це місце, та проплакала там не один день. Її сльози утворили велике озеро, посередині якого виступає кам'яний острів, як символ їхнього загинувшого кохання.

Походження озера Синевір

Причал озера Синевір

Читайте також: Топ-10 місць, які варто відвідати в Україні у 2024 році

Якщо говорити про справжнє походження озера Синевір, то варто сказати, що воно утворилося в наслідок землетрусу. Потужний поштовх, близько десяти тисяч років тому, спричинив зсув тектонічних плит. Внаслідок цього, кам'яні породи змістились, та перегородили русло потужного струмка. Таким чином утворилася гребля, що відокремила частину долини. До цієї улоговини збігалося три невеликі річки, які швидко заповнили все водою. 

Загальна площа Синевиру становить 4-5 гектарів, а найбільша глибина 22-24 метра. З висоти пташиного польоту, озеро має вигляд ока. Саме звідси пішла його друга назва - Морське Око.

Відпочинок на озері

Відпочинок на озері

Наразі місцева влада розвиває туризм на озері Синевір. Будуються оглядові майданчики. Щороку саме тут проводять фестиваль "На Синевір трембіти кличуть". Він присвячений культурним традиціям, ярмаркам. Під час цього заходу, можна придбати товари власного виробництва, ознайомитися з місцевим фольклором.

Також нещодавно була відкрита високогірна дорога, що веде до озера. Вона складає 45 км, і проходить через Воловецький та Пилипецький перевали. Більша її частина піднімається на висоту 430-730 метрів над рівнем моря. 

Люди намагаються доповнити красу природи своїми творіннями. Так, на півострові була встановлена скульптура, присвячена Синь та Виру. Вона виконана з червоного дерева, а основою став сталевий фундамент. Це символ незламного кохання. Саме до нього їдуть всі молодята в день свого весілля, аби роки шлюбу були довгими та щасливими. Також, є повір'я, що пара, яка познайомилася біля цієї скульптури, проживе разом все життя.

Озеро Синевір на карті

Озеро Синевір на карті

Знайти озеро на карті просто. Воно знаходиться у Закарпатській області в гірському хребті Внутрішні Горгани. Це гори середньої висоти, проте з дуже вузькими та крутими схилами. Тому пейзажі природи тут дуже різноманітні та мальовничі.

Водойма відразу привертає увагу своїми розмірами. Воно найбільше не лише в цій місцевості, а й в усій країні. Навколо озера розбитий національний парк з багатою флорою та фауною, а у воді розводять кілька видів форелі.  Хвойні ліси не втрачають своєї чарівності в будь-яку пору року, тому туризм тут процвітає цілорічно.

Готелі на озері Синевір

Щоб насолодитися красою озера одного дня буде мало. Тому в багатьох людей постає питання ночівлі в горах. Спершу єдиному варіантом для цього був кемпінг. Туристи ставили на намети, проте таке проживання можливе лише влітку. Та й взагалі, не всім подобається спати просто неба без жодних ознак комфорту.

Готелі на озері Синевір

Саме тому, на березі озера почали з'являтися різні готелі. Вони є різного типу:

  1. Хостел. Це найбюджетніший варіант. Таке житло нагадує звичайний гуртожиток. Мешканцям пропонується ліжко в загальній кімнаті. Зазвичай в одному номері мешкає чотири людини. При цьому туалет, душова та кухня знаходяться у коридорі для загального користування.
  2. Апартаменти. Це свого роду невеличка квартира. Кількість кімнат та спальних місць обговорюється індивідуально. Від цього буде залежати вартість проживання.
  3. Готелі. Це найрозповсюдженіший тип житла. Вони можуть бути різного класу, пропонувати харчування, від чого залежить кількість наданих послуг та вартість проживання. 

Деякі готелі надають не лише кімнату, а й пропонують різноманітні розваги. Наприклад, риболовля, чи прогулянки на катері. Якщо ви обрали готель, який розташований в ближньому селі, а не безпосередньо на березі, вам можуть надати трансфер до озера. Також пропонується безліч екскурсій, на яких вас більш детально ознайомлять з красою цього мальовничого місця.

Фотогалерея

Берег озера СиневірНаціональний парк СиневірПанорама озера Синевір

Помилка у тексті? Виділіть її мишкою та затисніть Ctrl+Enter
україна
синевір
озеро
пам'ятки
Додати свій коментар
Новини на тему
img

Що можна побачити в Празі: історичні і культурні місця міста

Прага - одна з найяскравіших європейських столиць, приваблює архітектурним багатством і доброзичл...

img

Лоукостер Ryanair підвищує ціни на квитки

Якщо раніше летіти Ryanair було вигідно через низьку ціну, то зараз авіакомпанія відходить від по...

img

Відкриття нових маршрутів KLR Bus до Іспанії та Португалії

KLR Bus розширює свої горизонти, запускаючи нові маршрути до сонячної Іспанії та чарівної Португа...

img

Авіаквитки без багажу: що це означає?

У цьому випадку навіщо платити за багаж у економ-класі, якщо можна просто купити дешевий квиток б...

Ок
Надсилання помилки

Орфографічна помилка у тексті:

Надіслати текст автору?

Додати коментар (необов'язково):

Ок