Завантаження...

Новини
Дата
Назад
1 Дорослих
Дорослi
Діти
до 14 рокiв
Пн
Вт
Ср
Чт
Пт
Сб
Нд

Кишинів - серце Молдови: занурення в історію та культуру

user
Вирвич Любов
09/08/2023
8021
0
Кишинів - серце Молдови: занурення в історію та культуру

Кишинів - це мальовниче і привабливе місто, яке є столицею і культурним серцем Молдови. Просочене давньою історією і змішанням культурних впливів, це місто має неповторний шарм. Старовинні вулички, що потопають у зелені, переплітаються з сучасними кафе, магазинами та історичними будівлями, створюючи єднання минулого і сьогодення. За ним міцно закріпилося звання одного з найзеленіших міст у Європі, оскільки тут дуже багато парків і природних зон. 

Короткий опис Кишинева та його географічне положення

Панорама КишиневаКишинів розташований у самому центрі Молдови, у південно-східній частині Європи серед мальовничих лісів регіону Корд. Це положення дає змогу вивчити дивовижні ландшафти цієї місцевості, яка розташована на узвишші. 

Історія Кишинева

У середні віки на місці сучасного Кишинева були поселення. У 1641 році Кишинів перетворився на монастирський маєток і перебував під впливом Османської імперії. Після російсько-турецької війни місто стало центром Бессарабії. Це було невелике місто-ярмарок, яке незабаром перетворилося на культурно-освітній центр.

Читайте також: Ясіня, Закарпатська перлина: природна краса та відпочинок

Після союзу з Румунією, Кишинів починає набувати румунської культури. У той же самий час тут будуються школи, бібліотеки, театри та друкарні. Під час Другої світової війни місто було сильно зруйноване, але відновлене за створеним планом реставрації. 

Географія та природні особливості

Розташований Кишинів на річці Бик, оточений безліччю озер, завдяки яким завжди потопає в зелені. Він лежить на плиті Східно-європейської платформи, на семи пагорбах, в оточенні лісів регіону Корд. Ландшафт міста створений безліччю балок, долин, схилів і ярів. Родючий ґрунт зумовлений наявністю чорноземів. Також тут є поклади вапняку, крейди, піску і мергелю. У межах міста розташовано 23 озера і водосховище, що дуже благотворно впливає на місцевий клімат і ландшафт.

Туризм і визначні пам'ятки

Читайте також: Що подивитися в Дубліні - столиці Ірландії

Собор Різдва ХристовогоКишинів - місто з багатою історією та культурою. Воно приваблює мандрівників своїм унікальним поєднанням історичної чарівності та сучасної енергії. Старовинні вулички Кишинева наповнені архітектурними скарбами, які зберігають історичні сюжети. Тут туристи побачать високі хмарочоси, сучасні магазини та стильні ресторани, які гармонійно поєднуються з історичними будівлями.

Культурний бік Кишинева приваблює різноманітними заходами: театри, галереї, концерти та фестивалі наповнюють міську атмосферу мистецтвом і розвагами. Музеї пропонують глибоке занурення в історію та культуру регіону.  Крім того, близькість Кишинева до виноградників і виноробень робить його привабливим місцем для любителів винного туризму. Тож тур винними льохами стане справжньою кулінарною та винною подорожжю.

Історичні та культурні пам'ятки

Історичні та культурні пам'ятки Кишинева являють собою спадщину країни в різні епохи, яка дає змогу мандрівникам зануритися в минуле цього унікального міста. У Кишиневі є місця, які можуть багато розповісти про Молдову:

  1. Монастир Святого Теодора Тіріона.
  2. Меморіал перемоги та Вічний вогонь - пам'ятники, що мають зовсім інакший вигляд у денний і нічний час.
  3. Пішохідна вулиця, яка включена до культурної та історичної спадщини Кишинева.
  4. Ізраїльський культурний центр.
  5. Залізничний вокзал.
  6. Республіканський стадіон, огорожа якого розписана барвистими графіті.
  7. Меморіал, присвячений жертвам сталінських репресій.
  8. Кишинівська Тріумфальна Арка, з якої починається головний туристичний маршрут містом.

Тут є й інші пам'ятні місця. Ви їх обов'язково побачите, якщо захочете відкрити для себе Кишинів в усій його красі та розмаїтті.

Місцеві музеї та туристичні маршрути

Органний зал у КишиневіЩоб краще вивчити місто, варто відвідати музеї, яких тут досить багато на різний смак, для дорослих і дітей. До списку найкращих музеїв входять такі:

  1. Національний музей етнографії та природничої історії, який зацікавить туристів у будь-якому віці.
  2. Національний музей образотворчого мистецтва. Він гарний зовні, як шедевр архітектури. Усередині ж на вас чекає не менш прекрасні експозиції.
  3. Музей Пушкіна.
  4. Національні музеї історії Молдови та Кишинева.
  5. Музей Земства, який включає в себе культурний центр із заняттями з гри на стародавніх інструментах, ляльковий театр для дорослих, дискусійний клуб та інші творчі напрямки.

У місті є й інші музеї, а також спеціалізовані галереї, в яких виставляють твори сучасних авторів. Найвідоміший тур містом має такий вигляд: він починається від Тріумфальної Арки, включає Церкву Преображення Господнього, будівлю Президентства Молдови, Пам'ятник Стефану Великому та Алею Класиків. Потім екскурсія продовжується Меморіальним комплексом "Вічність" і Церквою Богородиці, а закінчується біля Цирку.

Розвиток туризму та його вплив на місто

Завдяки тому, що в Кишиневі досить багато місць, які є пам'ятками історії та культури, а також чудові озера та парки, сюди з кожним роком приїжджає все більше туристів. Зростання туризму сприяє будівництву нових доріг і розвитку готельної галузі. Також це відкриває нові можливості жителям міста, створюючи робочі місця, зберігаючи місцеву культуру і народні ремесла.

Головні райони та місця інтересу

Вулиця КишиневаКожен район міста має свій неповторний колорит. У найвідоміші з них завжди прагнуть потрапити туристи, щоб відчути на собі всю їхню чарівність. Серед цих районів виділяють такі:

  • Ришканівка, яка почала розвиватися тільки після Другої світової війни; 
  • Ботаніка, названа так на честь ботанічного саду, який був облаштований при училищі;
  • Чекани - один із районів, що найстрімкіше зростає;
  • Буюкани, які, як і Ришканівка, розквітли тільки в повоєнні роки.

Столиця зростає з часом, як і всі мегаполіси, приєднуючи прилеглі селища та міста-супутники до території Кишинева. До місць, які полюбляють відвідувати жителі та гості Кишинева, входять парки, культурні пам'ятки, церкви, собори та релігійні святині. Улюблені парки для прогулянок і відпочинку на свіжому повітрі: Дендрарій, Valea Morilor, Парк Стефана Великого, Кафедральний парк, Valea Trandafirilor Park, Алунелул, Parcul Rascani і Ла Ізвор. 

Інфраструктура і транспорт

Уся Молдова і особливо Кишинів є мостом між Заходом і Сходом. Тому тут добре налагоджений зв'язок із різними країнами Європи та Азії. Транспортна інфраструктура міста добре розвинена і включає в себе такі елементи:

  1. Муніципальне Підприємство "Управління електротранспортом". Воно складається з трьох тролейбусних парків, а також служби електромереж. Сюди ж входить мережа диспетчерів і майстерні, що займаються складанням і ремонтом транспорту. Підприємство має 435 одиниць транспорту, який їздить за 32 маршрутами.
  2. Кишинівський міжнародний аеропорт, через який проходять три мільйони пасажирів на рік.
  3. Залізниця, що здійснює перевезення пасажирів і вантажоперевезення в межах країни та за кордон. Вона простягається на відстань 1230 км і забезпечує з'єднання Молдови з іншими країнами, здійснюючи міждержавні та міжнародні рейси.

Подорож до Кишинева - це можливість познайомитися з гостинними місцевими жителями та відчути автентичну молдавську атмосферу. Незалежно від того, чи є ви любителем історії, гурманом або просто шукачем нових вражень, Кишинів обов'язково підкорить вас і залишить незабутні спогади.

Помилка у тексті? Виділіть її мишкою та затисніть Ctrl+Enter
кишинів
молдова
столиця
пам'ятки
історія
Додати свій коментар
Новини на тему
img

Чарівність визначних пам'яток Карлових Вар - що подивитись?

Карлові Вари - це мальовнича гірська місцевість, багата історична спадщина, численні культурні па...

img

Авіаквитки без багажу: що це означає?

У цьому випадку навіщо платити за багаж у економ-класі, якщо можна просто купити дешевий квиток б...

img

Краса Будапешта: що відвідати насамперед

Це місто наповнене старовинною архітектурою, культурними пам'ятками, а також сучасними будинками,...

img

Що подивитися в Будапешті: ТОП визначних пам'яток

Будапешт - столиця Угорщини, місто, яке володіє неймовірною красою і загадковою атмосферою. Кожен...

Ок
Надсилання помилки

Орфографічна помилка у тексті:

Надіслати текст автору?

Додати коментар (необов'язково):

Ок