Завантаження...

Новини
Дата
Назад
1 Дорослих
Дорослi
Діти
до 14 рокiв
Пн
Вт
Ср
Чт
Пт
Сб
Нд

Екологічний туризм в Україні: парки та заповідники

user
Вирвич Любов
17/09/2024
36
0
Екологічний туризм в Україні: парки та заповідники

Екотуризм стає дедалі популярнішим в Україні. Він відрізняється від звичайного сільського чи “зеленого” тим, що мандрівники намагаються відвідати заповідні зони, вивчити їх особливості, ознайомитися з новими для себе екосистемами та при цьому не заподіяти шкоди природі. Виховання в собі дбайливого ставлення та роботи задля збереження ресурсів — головна мета такого відпочинку. Куди варто відправитися в екотур — розповімо далі.

Як вибрати місце для екологічного туризму

Україна багата природними заповідниками та національними парками, з червонокнижними тваринами та рослинами. Щоб знайти місце для екотуризму, спершу необхідно визначитися з регіоном. У кожному з них унікальна флора та фауна і, звичайно, залежно від вашого поточного розташування, буде відрізнятися тривалість та вартість поїздки. Розповімо детальніше про унікальні місцевості в Україні.

Полісся

Туристи в лісіРідкісні тварини та рослини, а також збережена екосистема — те, заради чого туристи готові долати тисячі кілометрів. Насолодитися природою та отримати неповторні враження на Поліссі можна, відвідавши:

Читайте також: Квитки на потяг: чому їх так складно купити
  1. Шацький Національний природний парк. Майже 49 тисяч гектарів соснових лісів, боліт, озер та луків — це чудове місце для активного відпочинку. Походи, сплави водоймами, плавання, спостереження за тваринним світом, велосипедні прогулянки та унікальні фотоподорожі забезпечено. В спеціально обладнаних кемпінгових зонах можна отаборитися.
  2. Мезинский Національний природний парк — з краєвидами на річку Десна та можливістю оренди гостьового будиночка. Частина території є заповідною зоною з екосистемою природних озерно-лісових комплексів.
  3. Міжріченський регіональний ландшафтний парк — понад 100 тисяч гектарів унікальної природи, що поєднує в собі чорничні бори з тайговими болотами, заплавними дібровами та квітучими луками. Під час прогулянок можна побачити лося, рись чи сірого журавля.

Ця місцевість досі є повністю не вивченою, тому у мандрівників є унікальна можливість познайомитися з неймовірними пейзажами. Якщо ви мрієте побувати у місці, не схожому на жодне інше — Полісся буде найкращим варіантом.

Закарпаття

Відпочинок в лісіПервозданна природа, яку люди не зіпсували промисловими зонами — одне у найколоритніших місць для відпочинку. Свіже чисте повітря з ароматами трав та гірських річок, водоспади та неймовірні краєвиди. Закарпаттю є чим здивувати:

Читайте також: Путівник історичними замками та фортецями України
  1. Шипіт — водоспад на Боржавській полонині. 14-метрові каскади води гарні за будь-якої пори року.
  2. Синевір — найбільше Карпатське озеро площею близько 7 гектарів. Розташоване посеред лісу з неймовірним краєвидом на гори. Хоча купання тут заборонене, туристи можуть покататися на плотах чи проїхатися навколо озера верхи.
  3. Несамовите — озеро льодовикового походження, що утворилося на Чорногірському хребті. Це місце, оповите легендами, розташоване посеред луків альпійських та субальпійських квітів з видом на гірські хребти та вершини.

Закарпаття здатне подарувати неповторні відчуття, закохати у гори та Українські водоспади. Щоб отримати незабутні враження від краси природи — це одна з найкращих локацій.

Одещина

Люди на прогулянціЄ чим здивувати туристів і Одеській області. Зазвичай всі їдуть сюди, щоб побувати на морі, однак справжній екотуризм варто шукати у селі Вилкове. Це справжня українська Венеція, адже все місто розташоване на каналах, а люди тут пересуваються виключно на човнах. Саме в цьому місці Дунай зустрічається з Чорним морем і подібні краєвиди важко знайти в будь-якому іншому куточку світу.

Також Одещина запрошує відвідати природні заповідники та національні парки. Вони привертають увагу туристів зі всієї країни. Особливу увагу варто звернути на:

  1. Дунайський біосферний заповідник — розташований на околицях містечка Вилкове. Тут мешкає понад 70% з усіх різновидів птахів, що є в Україні, а також дикі коні, буйволи та навіть дельфіни.
  2. Нижньодністровський національний природний парк — один з десяти найкращих в Україні. Це природоохоронна зона, в якій мешкає безліч риб, лісові коти, європейські норки, річкові видри, а також рожеві пелікани, кулики, коровайки, баклани, орлани та луні. Лиман та озера приваблюють сотні мандрівників різного віку.

Плануючи подорож Одещиною, варто заздалегідь спланувати маршрут. Наприклад, Нижньодністровський НПП пропонує декілька екостежок, якими можна пройти з екскурсією. Це гарне рішення для людей, які погано розуміються на підвидах птахів, тварин та рослин і хочуть ближче познайомитися з ними.

Миколаївщина

Туристи в походіВ Миколаївській області також є безліч цікавих місць для екотурів. Природа тут найрізноманітніша — від тихих озер та річок до крутих скель та порогів. Мандрівникам, які віддають перевагу екотуризму, варто відвідати декілька особливих місць:

  1. Регіональний ландшафтний Тилігульський парк — це заповідна зона з унікальними рослинами та водоплавними птахами. Тут ви побачите кам’янисті степи, деревно-чагарникові зарості, трав’янисті болота. У лимані водяться різноманітні риби, в тому числі хамса, лящ, судак та бички. Також це місце масового гніздування птахів — близько 270 видів.
  2. Національний природний парк “Бузький гард” — спокійна в інших місцях річка Південний Буг у гранітному каньйоні стає особливо бурхливою. Вузька долина зі скелями, островами та водограями приваблює туристів зі всієї країни. Найпопулярніша розвага тут — рафтинг. В цій місцевості збереглися унікальні рослини — смілка та мерингія бузькі, а на скелях ростуть тисячолітні лишайники. В річці водиться одна з останніх популяцій марени дніпровської, а під час прогулянки можна зустріти чорних полозів чи зелених ящірок. Це чудове місце для шукачів пригод та загадок природи.

Природа кожного з регіонів України особлива, тому вартує щороку обирати новий маршрут для екотуру. Досвідчені мандрівники підтверджують думку про те, що варто побувати у кожному куточку нашої країни, щоб оцінити її справжню унікальність. Пам’ятайте, що основна мета екологічного туризму — вивчення та збереження унікальної флори і фауни, тому за можливості варто заручитися допомогою досвідченого гіда, який допоможе помітити істину красу природи нашої батьківщини.

Помилка у тексті? Виділіть її мишкою та затисніть Ctrl+Enter
екологія
туризм
україна
парк
заповідник
Додати свій коментар
Новини на тему
img

Як не стати жертвою шахраїв при купівлі залізничних квитків?

Чи може квиток на поїзд бути дешевшим в онлайн-агрегаторі? Як визначити, чи маєте ви справу з шах...

img

Як дістатися Буковелю: основні шляхи

Буковель - популярний зимовий гірськолижний курорт у Карпатах. Сюди приїжджають тисячі охочих пок...

img

Фестиваль дерунів у Коростені - захоплююче та смачно!

Відчути на собі всю красу святкувань можна на Фестивалі дерунів. Як мешканці Коростеня відзначают...

img

Паган - дивовижне місто тисячі храмів

Паган був найдавнішою столицею однойменної держави. Знаходиться місто на березі річки Іраваді. За...

Ок
Надсилання помилки

Орфографічна помилка у тексті:

Надіслати текст автору?

Додати коментар (необов'язково):

Ок