Завантаження...

Новини
Дата
Назад
1 Дорослих
Дорослi
Діти
до 14 рокiв
Пн
Вт
Ср
Чт
Пт
Сб
Нд

Мечеть Султан-Ахмед-джані - пам'ятка світової архітектури

user
Вирвич Любов
09/05/2023
5628
0
Мечеть Султан-Ахмед-джані - пам'ятка світової архітектури

Блакитна мечеть стала символом відродження і чистоти віри. На початку XVII століття султан Ахмед I заклав її фундамент, сподіваючись здобути божу милість і відродити колишню велич Туреччини. Держава процвітає донині, а Блакитна мечеть вважається одним з її головних символів, що привертають увагу відвідувачів, незалежно від поглядів і віросповідання.

Трохи історії

Ахмед I у свої 19 років зійшов на престол Османської імперії у важкий період. Репутацію та економічний стан держави було підірвано у війні з персами та австрійцями. Згідно з місцевими традиціями, молитовні будинки мали будуватися на кошти, отримані в період воєн. Однак султан Ахмед не мав таких ресурсів. За однією легендою, він надав кошти зі своїх особистих скарбниць, інша ґрунтується на думці, що він виділив суму з державного бюджету, отримавши ворогів в особі місцевої знаті та османських правознавців.

 

Блакитна мечетьНа роботи запросили архітектора Седефкара Мехмета Ага - учня шанованого зодчого Мімара Сінана. Зведення собору розпочалося 1609 року і тривало 7 років. Архітектура мечеті Султанахмета об'єднує візантійську та османську традицію з прикрасами з цінних порід мармуру, чорного каменю з Мекки, розписних кахлів і позолоти. Це цінний зразок ісламського зодчества та історична пам'ятка.

Читайте також: Ясіня, Закарпатська перлина: природна краса та відпочинок

Стамбульська Блакитна мечеть: внутрішнє оздоблення

Блакитна мечеть - монументальна, вона може вміщати одночасно близько 10 000 відвідувачів. Висота її купола становить 43 м, а мінарети піднімаються на 64 м у висоту. Всередині комплексу знаходиться просторий двір в оточенні колон по периметру всієї мечеті. До руйнування в XIX столітті тут знаходилося безліч будівель:

  • початкова школа;
  • кухні та їдальні;
  • медресе - навчальна семінарія;
  • лазні;
  • благодійні центри;
  • усипальниця;
  • лікарня.

Сьогодні в мечеті функціонує лише лікарня, семінарія та мавзолей. У будівлю ведуть шість входів. Для туристів призначається центральний неф. Над західним входом, яким користувався султан, закріплено ланцюг. Він змушував його нахилятися під час в'їзду в дім Господа, висловлюючи свою покору і нікчемність. Шестикутний фонтан перед молитовним залом призначався для обмивання вірян, але зараз служить декоративною прикрасою.

Читайте також: Що подивитися в Дубліні - столиці Ірландії

Купол Блакитної мечетіМечеть облицьована розписними біло-блакитними кахлями з різноманітними квітковими мотивами. Тільки тюльпанів можна нарахувати понад 50 видів. Плитки виготовляли на замовлення в одній майстерні, яка згодом розорилася.

Найбільш багато прикрашене приміщення храму - молитовна зала. Його високий купол і стіни розписані золотом і оповідають історії з Корану та висловлювання пророка Мухаммеда. До руйнування собору такі написи були вигравірувані на 200 золотих щитах з візерунками з діамантів. Стіна залу, до якої звернені ті, хто молиться, налічує 260 вітражних вікон. Підлогу встеляють традиційні килими і паласи ручної роботи. Раніше в молитовному залі висіла велика люстра, вкрита позолотою і прикрашена дорогоцінним камінням. Її частини зберігаються в кількох музеях Стамбула.

Міхраб - ніша, що вказує напрямок на Мекку, висічена з цільного мармуру. У ньому на різьбленій кафедрі встановлено чорний камінь із Мекки. Детальне різьблення також прикрашає всю священну нішу. Ложа султана в південно-східній частині залу облицьована нефритовою плиткою з позолоченими прожилками. Покої включають лоджію і дві невеликі спальні.

Як потрапити сюди і про що слід пам'ятати

Блакитна мечеть на картіІмператорська мечеть розташована в серці Стамбула - у районі Султанахмет. Сюди можна дійти пішки з прилеглих районів або проїхати міським автобусом. Вхід вільний для туристів з 9:00 і до заходу сонця з перервами на молитву. Блакитна мечеть - це діючий храм, тому для його відвідування важливо дотримуватися загальноприйнятих правил:

  1. Роззутися при вході (взуття можна залишити в спеціальній зоні зберігання або взяти з собою в пакеті, який видають на місці).
  2. Жінки зобов'язані бути в закритому одязі з покритою головою (можна приходити як у спідниці, так і в штанах, а також тимчасово взяти безкоштовний "костюм" при вході).
  3. Чоловіки не допускаються в короткому відкритому одязі.
  4. У залі необхідно дотримуватися тиші й не заважати тим, хто молиться.
  5. Дозволяється фотографувати без спалаху. Важливо не захопити в об'єктив вірян.

Не варто планувати відвідування Блакитної мечеті на п'ятницю. Цього дня молитви триваліші, а вхід відчиняється пізніше, через що скупчується дуже багато людей. У таких умовах не вийде повною мірою перейнятися красою храму. Найкраще приходити між ранковою і денною молитвами. На огляд мечеті йде в середньому близько години. Якщо відвідувати його разом з екскурсійною групою, то цікаві історичні подробиці можна дізнатися від гіда. У разі самостійного візиту можна звернутися до інформаційного пункту в будівлі мусульманської школи.

Мечеть Султана Ахмеда - пишність у кожній деталі

Вид на Блакитну мечетьБлакитна мечеть - величний релігійний комплекс в оточенні шести гостроверхих мінаретів. Це одночасно символ імперської влади та релігійної покірності. Одну з головних визначних пам'яток Туреччини не можна обійти увагою. Вона прекрасна зовні та всередині. Каскади куполів м'яко розчиняються на тлі небесної блакиті та водної гладі. Усередині мечеті на відвідувачів також очікують переливи блакиті тисяч розписних кахлів у блиску золотих візерунків.

Це не тільки архітектурний шедевр, а й чудове місце для медитації та молитви, для відпочинку в спекотний день від спеки та метушні.
Помилка у тексті? Виділіть її мишкою та затисніть Ctrl+Enter
туреччина
пам'ятки
блакитна
мечеть
архітектура
Додати свій коментар
Новини на тему
img

Найближчі до України аеропорти. Звідки найзручніше літати

Авіаперельоти – це зручний і швидкий спосіб переміщення на великі відстані. Вони дозволяють мандр...

img

Університет Вроцлава – найбільший внз на заході Польщі

Вроцлавський університет – вищий навчальний заклад, куди може вступити громадянин Польщі та будь-...

img

Що можна побачити в Празі: історичні і культурні місця міста

Прага - одна з найяскравіших європейських столиць, приваблює архітектурним багатством і доброзичл...

img

Краса Будапешта: що відвідати насамперед

Це місто наповнене старовинною архітектурою, культурними пам'ятками, а також сучасними будинками,...

Ок
Надсилання помилки

Орфографічна помилка у тексті:

Надіслати текст автору?

Додати коментар (необов'язково):

Ок