Завантаження...

Новини
Дата
Назад
1 Дорослих
Дорослi
Діти
до 14 рокiв
Пн
Вт
Ср
Чт
Пт
Сб
Нд

Монастирі, що парять у повітрі

user
Вирвич Любов
22/05/2023
4225
0
Монастирі, що парять у повітрі

Греція по праву вважається світовим центром православ'я. Релігійний туризм у цій країні не поступається розважальному. Крім всесвітньо відомого Афону, який щорічно відвідують тисячі паломників, тут розташований ще один унікальний монастирський комплекс - святі Метеори.

Монастир складається з шести величних храмів, які височіють на скелях серед кам'яного лісу Фессалійської долини. Ландшафт, сформований унаслідок тисячолітніх природних змін, створюють фантастичну атмосферу, що налаштовує на умиротворення і споглядання.   

Метеори - святі місця Греції

Монастирі Метеори в ГреціїНазва храмового комплексу перекладається з грецької мови, як "ширяють у повітрі". Саме так сприймаються ці огрядні фортеці під червоними черепичними дахами, завдяки розташуванню на неприступних скелях висотою близько 400 м над рівниною. Кожен храм по-своєму оригінальний, але просякнутий духом єдності та православної лояльності.

Монастир Святого Стефана

Читайте також: Ясіня, Закарпатська перлина: природна краса та відпочинок

Монастир Святого СтефанаНайближчий храм, до якого веде невеликий місток. Будова XIV століття століття. Тут розташований жіночий монастир. Територія храму доглянута і затишна, потопає в зелені дбайливо підстрижених палісадників. Це найновіший храм з усього комплексу, роботи над ним були завершені в середині XVIII століття. На території стародавнього вівтаря тут відкрито музей з великою колекцією ікон і православних святинь.

Монастир Святого Миколая Анапавсаса

Монастир Святого Миколая АнапавсасаТрирівневий храм, що складається з каплиці Св. Антонія, церкви Св. Миколая і церкви Св. Іоанна Предтечі. Церква Святого Миколая вирізняється унікальною архітектурою, що ніби розчиняється в плоскій скелі. Усередині вона розписана фресками пензля відомого художника-ченця Криту Феофаніса.

Великий Метеор 

Читайте також: Що подивитися в Дубліні - столиці Ірландії

Найголовніший, найстаріший і найбільший храм комплексу, закладений на початку XIV століття Святим Афанасієм. Усередині він розписаний фресками XVI століття. Тут зберігся дивовижний ігуменський трон, інкрустований перламутром, і багатий іконостас. У храмі зберігаються мощі отців-засновників монастиря, а також колекція старовинних дарів від монархів і знаті. Головні експонати монастирського музею - розшита плащаниця XIV століття, а також ікони Скорботної Богородиці, Боротьби Господньої, Народження і Розп'яття Христа. Місцева бібліотека містить понад 600 томів рукописів.

Монастир Варлаама

Монастир ВарлаамаЗнаходиться навпроти Великого Метеора і є другим за величиною. Названий на честь першого ченця, який оселився в цих краях ще наприкінці XIV. Сучасний архітектурний ансамбль монастиря формувався до XVI століття. Тут розташована величезна книгописна майстерня, що активно діяла до XVIII століття. Після розграбувань і руйнувань у воєнні роки, обитель було відреставровано. Сьогодні в її музеї зберігається безліч релігійних святинь: ікони і хрести, позолочені плащаниці, посуд, пергаменти і книги, мощі святих.  

Монастир Святої Трійці

Найвіддаленіший храм, до якого веде довгий і крутий підйом. З його майданчика відкривається запаморочливий вид на всю територію комплексу. Тут зберігається велика православна святиня - венеціанське Євангеліє.  

Монастир Русану

Монастир РусануХрам був частково зруйнований під час Другої світової війни, але був відбудований до 1988 року. Історичних підтверджень того, що його засновником був отець Русанос, не збереглося. Згідно з церковними записами наприкінці XIV століття його заклали отці Никодимос і Венедиктос. Через два століття будівлю добудовували під контролем ченців Максима та Іоасафа. Пам'ятка храму - позолочений різьблений іконостас. Внутрішнє оздоблення містить стародавні шати святих, ікони та столове начиння.

Монастир Святої Трійці в Метеорах

Цей храм привертає найбільшу увагу через свою віддаленість. Чоловічий монастир бере свої витоки від кількох ченців-пустельників, які оселилися тут на зорі зародження комплексу. Зараз його підтримують кілька ченців, які проживають тут. Це найбільш умиротворений і аскетичний монастир серед усіх Метеорів. До нього ведуть 140 вирубаних у скелі сходинок. Довгий і фізично виснажливий шлях вимагає завзятості та самовідданості, ніби перевіряє відвідувачів на міцність віри та чистоту намірів.

Сюди варто піднятися не тільки заради унікального монастиря, а й заради незвичайної природи. Біля підніжжя скелі, на якій стоїть храм, проходить русло річки Пінос в оточенні кам'яної долини та гірських хребтів, порослих лісами. Це прекрасне місце для пам'ятних фотосесій.

Монастирі Метеори на карті

Монастирі Метеори на картіХрамовий комплекс Метеори розташований у північній частині Греції неподалік від міста Каламбакі. У ньому є кілька готелів, розрахованих на паломників. Із міста до храмів ходить автобус. Сюди також можна дістатися із Солонік або Афін автобусом чи поїздом. Найзручніше відвідувати монастирі з автобусною екскурсією. Залежно від програми можна побачити три або всі шість храмів за один день.

При індивідуальному відвідуванні розділіть візити до храмів на ранковий час і після обіду (після 13:00). Для візиту до святих місць обирайте закритий одяг у спокійних тонах. Жінкам заборонено оголювати ноги та плечі, при вході до храму слід покрити голову.

Монастирський комплекс, якому немає рівних

Святі Метеори століттями ширяють над тлінним світом, залишаючись оплотом непохитної віри і мудрості. Вони пережили кризи і війни, руйнування і забуття, але не впали. Щоразу монахи відроджували їхню велич і дбайливо зберігали старовинні реліквії православ'я. Монастирі Метеори дивують і вражають, багатьом дарують надію на краще. Відвідайте цей унікальний комплекс, щоб увібрати незрозумілу благодать, якою просякнуті стародавні скелі та церковні стіни.

Помилка у тексті? Виділіть її мишкою та затисніть Ctrl+Enter
греція
метеори
храми
комплекс
монастирі
пам'ятки
Додати свій коментар
Новини на тему
img

ТОП-10 найкрасивіших міст світу: Путівник

Кожне місто, незалежно від його місця розташування, має свої унікальні риси, які роблять його в ч...

img

Краса і велич Бахайських садів у Хайфі

Бахайські сади розташовані на горі Кармель в Ізраїлі (м. Хайфа). Сьогодні це дуже популярне місце...

img

Чарівність визначних пам'яток Карлових Вар - що подивитись?

Карлові Вари - це мальовнича гірська місцевість, багата історична спадщина, численні культурні па...

img

Університет Вроцлава – найбільший внз на заході Польщі

Вроцлавський університет – вищий навчальний заклад, куди може вступити громадянин Польщі та будь-...

Ок
Надсилання помилки

Орфографічна помилка у тексті:

Надіслати текст автору?

Додати коментар (необов'язково):

Ок