Завантаження...

Новини
Дата
Назад
1 Дорослих
Дорослi
Діти
до 14 рокiв
Пн
Вт
Ср
Чт
Пт
Сб
Нд

Українська Венеція: Таємниці та краса Вилкове

user
Вирвич Любов
27/10/2023
3832
0
Українська Венеція: Таємниці та краса Вилкове

Вирушити в дивовижну подорож на човні можна не тільки каналами Італії. Мало хто знає, що в Україні існує місто на воді - Вилкове, яке називають "українською Венецією". Тут замість звичайних пішохідних доріжок - водні шляхи, а традиційне таксі на вулицях змінилося човнами. Розташоване в Ізмаїльському районі Одеської області України, Вилкове є унікальною туристичною та природною пам'яткою. Відвідавши це місто, ви зможете насолодитися мальовничими краєвидами, скуштувати місцеве вино і рибні делікатеси, занурившись у незвичайну атмосферу цього захопливого місця.

Історія та особливості Вилкового

Місто ВилковеМісто було засноване 1746 року, на той час воно називалося Липованське. Його історія тісно пов'язана з епохою реформ Петра І, коли були введені нові церковні вчення. Деякі люди не могли прийняти такі зміни і шукали притулку, переселяючись на ці землі. Згодом до них приєдналися козаки, які прибули сюди після розпаду Запорізької Січі. Мешканці тутешніх місць вирізнялися особливим ставленням до шанування давніх традицій, що зробило їхнє поселення відокремленим. З плином часу, ізоляція та їхня відданість культурному корінню призвели до формування унікальної атмосфери в цьому місті.

Місто розташоване в частині дельти Дунаю, що належить до української території. Населений пункт є останнім на узбережжі Дунаю перед тим, як річка починає впадати в Чорне море. У той час, коли поселення тільки утворювалося, воно впритул примикало до водойми. 

Що подивитися у Вилковому

Читайте також: Що подивитися в Дубліні - столиці Ірландії

Будинок на водіУ невеликому й затишному містечку, населення якого становить усього близько 7700 осіб, є багато цікавих і захопливих місць. Тут мандрівники можуть вирушити як на одноденні екскурсії, так і в тури, що займають кілька днів. Серед пам'яток, що найбільше запам'ятовуються, можна відзначити такі місця:

  1. Дунайський біосферний заповідник займає величезну площу, що становить близько 50 тис. га. На його території проживають рідкісні види птахів. Заповідник став домівкою для більш ніж 350 видів пернатих, що становлять близько 70% орнітофауни України. На цій території можна зустріти рожевих пеліканів, білу чаплю, великого баклана та інші різновиди. Також у заповіднику мешкають 45 видів ссавців, деякі з них занесені до Червоної книги України та Європейського червоного списку. Східна частина заповідника межує з Чорним морем, а південна - з Румунією.
  2. Нульовий кілометр - це місце, де Дунай впадає в Чорне море, також відоме як Дунайська дельта. Тут, на острові Анкудінов, встановлено монумент, що символізує цю дивовижну граничну точку. Відвідування Дунайської дельти особливо захопливе в травні, коли сюди прилітають тисячі птахів, включно з пеліканами.
  3. Екскурсія на територію виноградника "Новак". Унікальність цього місця полягає в способі вирощування винограду. Це здійснюється на намитому мулі або безпосередньо у воді. У літній сезон можна скуштувати полуницю, яку жителі збирають на місцевих плантаціях.
  4. Незабутні враження вдасться отримати вже на початку прогулянки містом, коли перед вами відкриються особливості життя в такій місцевості: будиночки жителів розташовані на окремих острівцях, біля кожного з них є причал, до якого пришвартовано човен. 
  5. У місті можна дізнатися про традиції старообрядців-липованів, які проживають у Вилковому. Ця релігійна течія відома тим, що в 1651-1660-х рр. відкинула церковну реформу, запроваджену московським патріархом Никоном.

До числа місцевих архітектурних пам'яток належать храми. На особливу увагу заслуговує каплиця, зведена в пам'ять про чоловічий старообрядницький Петропавлівський монастир, що існував у Вилковому з середини XIX ст. і був закритий у 1948 р. радянською владою. Також у місті розташовані два старообрядницькі храми - Микільський і Богородице-Різдвяний, а також три православні церкви - Миколаївська, Свято-Троїцька і Серафимівська.

Що скуштувати у Вилковому

Читайте також: ТОП-10 найкрасивіших міст світу: Путівник

Люди в човнахЛюбителям гастрономічних турів варто відвідати місцеві ресторанчики. Справжнім кулінарним шедевром є місцева юшка, яка вражає не тільки дивовижним смаком, а й подачею страви. Овочі, рибу та юшку приносять окремо. Остання характеризується пряним насиченим ароматним смаком, у ній простежуються тонкі нотки зелені. Рибу й овочі приносять на тарілці та приправляють гострим червоним перцем. Юшку подають окремо в склянці, її потрібно додавати безпосередньо перед вживанням юшки. Також у місцевих ресторанах можна скуштувати традиційні страви української, європейської кухні, замовивши до них келих вишуканого вина, отриманого з місцевого винограду.

Як дістатися до Вилкового

Місто розташоване на відстані 660 км від Києва та 904 км від Харкова. Найзручнішим способом доїхати до Вилкового - вирушити на поїзді до Одеси. Після цього необхідно пересісти на автобус або таксі та проїхати ще 210 км. Якщо ви подорожуєте автомобілем, краще вирушити трасою Одеса - Рені до села Спаське. Далі потрібно прямувати через село Маяки. Дорогою ви зможете насолодитися красою прибережних пейзажів і відчути унікальність цього місця.

Помилка у тексті? Виділіть її мишкою та затисніть Ctrl+Enter
україна
венеція
вилкове
місто
Додати свій коментар
Новини на тему
img

Огляд курортів: Де краще відпочивати в Хорватії на морі?

Хорватія користується великою популярністю серед туристів з усього світу. Вона розташована на Бал...

img

Львівський автовокзал: транспортний хаб України

Львів - місто з багатою історією та унікальною культурою, є одним із найкрасивіших і найцікавіших...

img

Ера квитків по 10 євро закінчилася - Ryanair

Епоха квитків по 10 євро закінчилася. Авіакомпанія Ryanair заявила про закінчення продажу квитків...

img

Топ-5 озер України, які варто відвідати кожному

Озера України - це дивовижні природні утворення, що вражають своєю красою і приголомшливими краєв...

Ок
Надсилання помилки

Орфографічна помилка у тексті:

Надіслати текст автору?

Додати коментар (необов'язково):

Ок