Завантаження...

Новини
Дата
Назад
1 Дорослих
Дорослi
Діти
до 14 рокiв
Пн
Вт
Ср
Чт
Пт
Сб
Нд

Краса Будапешта: що відвідати насамперед

user
Олександр Гапонов
18/06/2022
4574
0
Краса Будапешта: що відвідати насамперед

Будапешт — столиця Угорщини, яка вражає своєю красою та різноманітністю дивовижних пам’яток. Це місто наповнене старовинною архітектурою, культурними пам’ятками, а також сучасними будинками, що вражають своєю граціозністю.

Жителі Будапешта пишаються своїм містом, тому із задоволенням зустрічають гостей та діляться місцевими традиціями та звичаями. Враховуючи різноманітність красивих місць та розваг, найкраще заздалегідь скласти список визначних пам’яток, які ви хотіли б подивитися. Щоби вам було простіше це зробити, у статті ми розглянемо найпривабливіші та найпопулярніші місця.

Що можна побачити в Будапешті?

Широкий вибір найцікавіших пам’яток і скульптур може здивувати навіть найзатятішого туриста.

Статуя маленької принцеси

Читайте також: Ясіня, Закарпатська перлина: природна краса та відпочинок

Статуя маленької принцеси у Будапешті

Великий скульптор Ласло Мартон у 1972 році, сам того не знаючи, створив одну з найпопулярніших пам’яток Будапешта. З бронзи він створив маленьку дівчинку, одягнену у веселий карнавальний костюм. Мініатюрна скульптура висотою всього в 50 см розташована неподалік Королівського палацу прямо на набережній Дунаю.

Ласло Мартон зобразив свою старшу дочку Єву, яка дуже любила вбиратися. Сьогодні тисячі туристів приходять до неї, щоби потерти коліна та загадати бажання. Багато хто вірить, що маленька принцеса обов’язково виконає його. При цьому на набережній можна побачити лише копію скульптури, оригінал розташований у національній галереї столиці.

Статуя Свободи

Читайте також: Що подивитися в Дубліні - столиці Ірландії

Статуя Свободи у Будапешті

Один із найбільших монументів, розташований на горі Геллерт. Фігура 14-метрів заввишки розташована на 26 метровому п’єдесталі. Така висота дозволяє кожному туристові та місцевому жителю споглядати неймовірну міць статуї з будь-якої точки Будапешта.

В основі скульптури дівчина з бронзи, яка є образом Угорщини. Над головою вона тримає пальмову гілку, що символізує перемогу. Біля її ніг розташовані ще дві фігури — факелоносець та драконоборець.

Пагорб Геллерт також має історичне значення. У 45-му році тут було вбито понад 80 тисяч радянських солдатів. Статуя Свободи наголошує на важливості цього місця й нагадує про історичне минуле.

Тут же знаходиться оглядовий майданчик, з якого відкриваються чудові краєвиди.

Взуття на набережній

Взуття на набережній у Будапешті

Пам’ятник зведений на честь загиблих євреїв за часів Голокосту, розстріляних фашистами на березі річки Дунай. Його внесли до списку 18 найбільш пронизливих пам’яток по всьому світу.

У 40-х рр. всі полонені залишали своє взуття на березі й заходили в річку, після розстрілу їх забирало течією. У період Другої світової війни взуття та одяг вважалися цінними товарами, тому їх ніколи не залишали на померлих. Взуття на набережній залишилося нагадуванням про ті важкі часи. Композиція складається із 60 пар взуття, виконаного на зразок тих років.

Статуя вгодованого поліцейського

Статуя вгодованого поліцейського у Будапешті

Ця статуя відноситься до сучасних скульптур, проте її популярність нічим не поступається історичним. Повний поліцейський настільки привертає увагу гостей своїм виглядом, що просто неможливо пройти повз. Існує повір’я, що якщо погладити животик вгодованого поліцейського, то успіх буде супроводжувати у всьому.

Охоронця порядку з бронзи, що уважно спостерігає за порядком, можна побачити біля популярної базиліки Святого Іштвана на вулиці Зріні.

Архітектурні пам’ятки

Парламент

Будівля парламенту у Будапешті

Візитною карткою міста є будівля Угорського Парламенту, визнана одним із найбільших урядових об’єктів у всій Європі. Воно було збудовано ще 1904 року й до сьогодні зберегло свою неповторність і красу.

Будівництво тривало 19 років. Було використано приблизно 500 000 дорогоцінного каміння, а також понад 20 кг золота. При цьому будівля виглядає розкішно та елегантно без зайвої химерності. Тут гармонійно переплітається неоготичний стиль із паризьким боз-аром.

Будівля складається із 700 кімнат та 10 дворів. Внутрішній інтер’єр вражає своєю витонченістю. Головними прикрасами є яскраві вітражі, позолота та вишукані мозаїчні панно.

Міст Свободи

Міст Свободи у Будапешті

Прогулюючись Будапештом, варто прокласти маршрут через міст Свободи (або Сабачаг по-угорськи). Він з’єднує Буду та Пешт. Крім того, він є 3-м автомобільним мостом столиці і при цьому найкоротшим у Будапешті. Вздовж мосту прокладено пішохідну доріжку, що дозволяє туристам безперешкодно перейти з одного берега річки на інший лише за кілька хвилин, попутно роблячи барвисті селфі.

Міст зведений у стилі модерн і пофарбований у зелений відтінок, що надає йому оригінальності. Сама конструкція має цікавий вигляд: уздовж усього мосту тягнуться три з’єднані між собою арки. Над залізними щоглами встановлено чотири міфічні птахи.

Королівський палац

Королівський палац

Королівський палац обов’язково варто внести у свій маршрут. Він був побудований ще 1247 року. І з того часу неодноразово піддавався захопленням, пожежам та іншим стихіям, однак, незважаючи ні на що, палац таки вистояв і зберіг свою пишність. Його довжина становить близько 300 метрів, що вже привертає увагу.

Тут можна знайти безліч вдалих ракурсів для фото, що запам’ятовуються. Не говорячи вже про те, що реальні враження вам забезпечені. Підходячи до палацу, відразу привертає увагу грізна статуя ворона, що утримує в лапах кільце. Є легенда, ніби птах вкрав обручку в коханої жінки короля Матьяша, що спричинило за собою її швидку смерть. На згадку про своє кохання король вирішив прикрасити свій герб зображенням ворона.

Сьогодні тут розташована одна з найбільших бібліотек в Угорщині. Тут можна знайти безліч старовинних та рідкісних книг — уся колекція складається з 8 млн. видань, перекладених різними мовами світу.

Місця для відпочинку та красивих селфі

Палаци Клотільди

Палаци Клотільди

Або Кам’яні палаци для принцеси були зведені за бажанням Ерцгерцогині Клотільди. Цілком ідентичні, розташовані один навпроти одного й утворюють ворота, які ведуть до мосту Ержебет. На першому поверсі розташовані кафе, ресторани та магазини, а нагорі — офіси та житлові квартири.

Виконані обидва палаци в стилі рококо, про що свідчать витягнуті вікна з різьбленими арками, а також гострі шпилі на даху. У цьому місці можна зловити гарний захід сонця, а потім прогулятися в кафе.

Кафе Жербо

Кафе Жербо

Його історія почалася ще 1858 року. У ньому розташоване найзнаменитіше європейське кафе «Жербо», яке стало популярним із перших днів існування. Тут уперше почали обслуговувати відвідувачів за столиками, що розташовані біля входу до кафе. Кондитерські вироби, різні види кави, чай у китайському та російському стилі — тут усе було найсмачнішим у країні. І сьогодні, відвідавши Будапешт, це кафе просто неможливо пропустити.

Вулиця Ваці

Вулиця Ваці

Ваці належить до найголовніших і дуже улюблених туристів вулиць у Будапешті. Саме тут розташовані наймодніші ресторани та кафе всього міста. Тому приїжджаючи в Будапешт, туристи просто не можуть пройтися по магазинах наймоднішої вулиці. Її довжина становить близько кілометра. Уздовж тягнуться будинки з цікавими та незвичайними фасадами.

Тут ви зможете посидіти в затишному ресторанчику та смачно поїсти, прогулятися до фонтану Маленького хлопчика, зайти до церкви Святого Михаїла та оцінити унікальну атмосферу

Печери

Печери

З боку Будди розташовані дві печери. Печера Палвелді вважається найдовшою будайською галереєю у всій Угорщині, але вона не така популярна, як печера Землі. Саме тут можна добре відпочити разом із друзями чи зі своєю родиною. Усередині печери можна переглянути фільми або інтерактивну виставку. Ціна за вхід залежатиме від того, куди ви вирішите сходити — в одну печеру або відразу у дві.

Збираючись до печери Палвелді, зверніть увагу, що температура повітря навіть улітку не піднімається вище +11. Тому варто заздалегідь запастись теплими речами.

Місця, які люблять туристи

Безумовно, історичні та культурні пам’ятки є найвідомішими пам’ятками, проте що ж є в Будапешті незвичайного, куди варто сходити? До таких місць належить:

"Невидима" виставка

"Невидима" виставка

Музей присвячений людям, котрі не бачать. У музеї розповідається про життя людей із поганим зором. У приміщенні абсолютно немає світла. Усі екскурсоводи незрячі люди, ви будете теж йти із заплющеними очима, що дозволить повністю поринути у світ людей, які не бачать. Орієнтуватися можна буде лише на звуки, а також на відчуття рук.

Готель Boscolo

Готель Boscolo

У самому центрі Будапешта розташований готель Boscolo, який на вигляд нагадує знаменитий готель у Нью-Йорку. Готель відомий своїми інтер’єрами, тому якщо навіть ви не збираєтеся там оселитися, то побачити цю красу і відвідати кафе, яке знаходиться всередині, все-таки варто.

Якщо ви хочете відвідати Будапешт, то перш ніж вирушати в подорож вам варто визначитися, що саме ви хочете подивитися і правильно побудувати маршрут. Компанія SkyBooking допоможе вам з оформленням електронних квитків. Такий формат покупки квитків допоможе вам заощадити свій час, тому що вам не потрібно буде стояти в довгих чергах. Варто зазначити, що в Угорщині є своя валюта, тому після приїзду до Будапешта не забувайте обміняти гроші на форинти.

Помилка у тексті? Виділіть її мишкою та затисніть Ctrl+Enter
будапешт
пам'ятки
цікаві місця
архітектура
Додати свій коментар
Новини на тему
img

Tomorrowland - найгучніший музичний фестиваль у Бельгії

Tomorrowland - легендарний фестиваль, про який чув кожен і для цього навіть не обов'язково бути ф...

img

Путівник маршрутом Одеса - Кишинів: рекомендації

Подорожі завжди були і залишаються джерелом натхнення, знань і нових вражень. Кожна з них зберіга...

img

Єдиний пам'ятник барону Мюнхгаузену у Хмельницькому

Єдиний в Україні пам’ятник одному з найяскравіших персонажів — барону Мюнхгаузену. Історія виникн...

img

Пам'ятка міста Хуст – Хустський замок

Дивовижні краси стародавніх руїн, які передають довгу історію міста. Вплив різних культур і народ...

Ок
Надсилання помилки

Орфографічна помилка у тексті:

Надіслати текст автору?

Додати коментар (необов'язково):

Ок