Завантаження...

Новини
Дата
Назад
1 Дорослих
Дорослi
Діти
до 14 рокiв
Пн
Вт
Ср
Чт
Пт
Сб
Нд

Пам'ятка міста Хуст – Хустський замок

user
Олександр Гапонов
12/09/2022
3077
0
Пам'ятка міста Хуст – Хустський замок

У Мараморській улоговині, при впаданні Річки в Тису, знаходиться гора висотою 150 метрів, на якій височіють 14-метрові руїни легендарного Хустського замку-фортеці. Історія його найбільше інших закарпатських замків переплетена з легендами і народними переказами.

Легенда про виникнення Хустського замку

Хустський замокОдна з таких легенд приписує будівництво дерев'яної будівлі Хустського замку розбійниками (точної дати та імені засновника замку в історичних документах не збереглося). Можливо, на самотній горі, біля злиття Тиси з Рікою, справді була якась невелика розбійницька фортеця, звідки можна було безкарно нападати на каравани, що йшли "соляним шляхом".

З іншого боку, закарпатські замки, часто завдяки самим магнатам, ставали розбійницькими гніздами, звідки нападали один на одного, грабували і вбивали підданих. Тому народні легенди називають їх розбійницькими.
Будівництво першого кам'яного замку дома дерев'яного наступна легенда приписує воєводі Хусту.

Історія пам'ятки

Коли 1241 року монгольська навала під проводом хана Батия увірвалася на Закарпаття, фортеця показала себе з кращого боку. Пізніше вона тривалий час належала князям Галицько-Волинського держави. З XIV ст. Хустський замок знову повертається під контроль Угорського королівства, набуває статусу коронного міста, а потім часто переходить з одних рук до інших.

Читайте також: Укрзалізниця запустила новий залізничний рейс до Варшави

За переказами серед цих рук був і лицар Драго, який воював із графом Перені, який володів Виноградівським замком. У Драго народився син на ім'я Влад, який згодом став відомим як Цепеш. Чи можливо тоді говорити, що Дракула мала українське коріння? Ймовірно, що Дракула повертався на Закарпаття, але вже без війська.

У XVI столітті Хустський замок перейшов у найм жупану Габору Перені. У цей період за царювання фортеці точилися бої між Габсбургами та семигородськими князями. Замок витримував навали турків та татар, які знову пройшлися територією Закарпаття. Першим критичним дзвіночком руйнування замку став 1692 р. При недбалості місцевого гарнізону (що вирішив трохи грохнути і забув подивитися за дотриманням правил безпеки) стався вибух пороху в одній з веж, що спричинило пошкодження значної частини стіни.

На цей час припадає остання бойова вилазка гарнізону Хустського замку проти татарської навали 1717 року, коли вдалося розбити загони татар, що відступають, і звільнити тисячі полонених земляків. А через півстоліття сили природи зробили те, що не вдавалося багатотисячним арміям.

3 липня 1766 року велика буря прийшла на Закарпаття і промайнула над замком. Три блискавки вдарили у різні місця, що призвело до займання дахів та вибуху залишків стрілецького пороху. Хустському замку було завдано непоправної шкоди. Через 10 років подивитися на стан замку було відправлено Йосипа II, після чого указом Марії-Терезії гарнізон було перекинуто до Мукачівського замку. Ворота Хустського замку забарикадували, і надалі про них ніхто не дбав.

Читайте також: Як найкраще дістатися з Києва до Кишинева: вибір транспорту

Епоха середньовіччя минула, межі імперії Габсбургів простяглися далі на Закарпаття, тож Хуст втратив своє геополітичне значення прикордонного сторожа.

Хустський замок у наш час

Руїни хустського замкуПісля всього цього Хустський замок ніби намагалися відбудувати, але все було марно – згодом остання вежа фортеці була пошкоджена ураганом. Подальшу долю Хустського замку було вирішено жителями самого м. Хуст - будівельне каміння вирішено було використати для будівництва у місті католицької церкви та інших офіційних будівель. Допитливий турист навіть може подивитися сліди і знайти в тій же церкві камінь, на якому пишеться:

Це частина замку Хуст, зруйнованого, але непереможеного сильнішого у престолі живого Бога.

Під час свого розквіту Хустський замок був чудовим прикладом синтезу архітектурних ансамблів найкращих досягнень фортифікації угорської, італійської та австрійської традицій. Зараз же ведуться програмні розробки за проектами його реконструкції, а місцеві активісти намагаються дістатися істини – чи справді тут мешкав знаменитий граф Дракула?

Помилка у тексті? Виділіть її мишкою та затисніть Ctrl+Enter
хуст
туризм
поїздка
екскурсія
квитки
Додати свій коментар
Новини на тему
img

Як знайти житло в іншій країні

Будь-який відпочинок потрібно планувати заздалегідь і враховувати кожну деталь, яка може призвест...

img

Як не стати жертвою шахраїв при купівлі залізничних квитків?

Чи може квиток на поїзд бути дешевшим в онлайн-агрегаторі? Як визначити, чи маєте ви справу з шах...

img

Венеціанський міжнародний кінофестиваль

Венеціанський кінофестиваль – найголовніша подія для всіх, хто цікавиться кінематографом. Проводи...

img

Додаток для відстеження графіка автобусів у Гісені

У Гісені можна встановити мобільний застосунок для відстеження графіка автобусів. Ця можливість з...

Ок
Надсилання помилки

Орфографічна помилка у тексті:

Надіслати текст автору?

Додати коментар (необов'язково):

Ок