Завантаження...

Новини
Дата
Назад
1 Дорослих
Дорослi
Діти
до 14 рокiв
Пн
Вт
Ср
Чт
Пт
Сб
Нд

Подорожі Україною в стилі ретро: маршрути та поїзди

user
Вирвич Любов
12/08/2024
446
0
Подорожі Україною в стилі ретро: маршрути та поїзди

Україна відома широкою протяжністю залізниць, що з'єднують практично всі регіони країни. Пасажирські поїзди - зручний і недорогий вид транспорту, який зручний як для ділових, так і туристичних поїздок. Щороку завдяки "Укрзалізниці" десятки мільйонів пасажирів подорожують країною та вирушають за кордон.

Маршрутна мережа українських залізниць представлена не тільки поїздами далекого прямування, приміськими електричками та швидкісними "Інтерсіті". Чим відрізняються поїзди читайте в статті. Громадяни можуть також скористатися ретро-поїздами, які перевозять пасажирів вузькоколійними залізничними коліями та історичними маршрутами. Давайте ближче познайомимося з цим цікавим напрямком туризму.

Що таке ретро-поїзд

Поїзд на мостуУкраїнські ретро-поїзди користуються величезною популярністю серед туристів, зокрема іноземців. На відміну від більшості європейських країн, де діє стефенсонівська, стандартна або нормальна (1435 мм) колія, у нашій країні все ще є кілька коротких напрямків, якими курсують тепловози і два-три старовинні вагони. Деякі вузькоколійки використовуються для промислових перевезень деревини від місць її заготівлі. Іноді на таких маршрутах можна побачити навіть паровози. Як не дивно, але вони цілком здатні успішно виконувати свою функцію.

Сьогодні в Україні існує всього три вузькоколійні пасажирські маршрути з шириною колії 750 мм, які можна назвати історичними. Один із них розташований на Закарпатті, а два інших - у Кіровоградській та Рівненській областях: 

Читайте також: Екологічний туризм в Україні: парки та заповідники
  • Гайворонський маршрут (Гайворон - Бершадь і Гайворон - Хащувате, Кіровоградська область);
  • Боржавська вузькоколійка (Берегове - Хмільник, Закарпаття);
  • Антонівка - Зарічне (північ Рівненської області).

На жаль, станом на 2024 рік лише один із перелічених маршрутів (Гайворонський) залишається чинним. Ретро-поїзди на Закарпатті та Рівненщині кілька років тому припинили перевезення пасажирів.

Як проїхати історичним маршрутом на ретро-поїзді

Ретро-поїзд на пероніЩоб на власні очі відчути, що з себе представляє ретро-поїзд, спершу потрібно приїхати в місто Гайворон Кіровоградської області. Оскільки охочих проїхатися на ньому досить багато, керівництво "Укрзалізниці" навесні 2024 року призначило додаткові маршрути до Гайворона. Кияни можуть дістатися до відправної точки туристичного маршруту завдяки причіпному вагону Київ - Гайворон - Київ. Аналогічний вагон відправляється зі Львова. 

Читайте також: Квитки на потяг: чому їх так складно купити

Ретро-поїзд із Гайворона до населених пунктів Бершадь і Хащувате складається з німецького паровоза 1951 року та кількох польських вагонів 1960 року випуску. Довжина маршруту - близько 100 кілометрів. Щоправда, врахуйте, що швидкість такого складу невелика. Стокілометрова поїздка може зайняти близько трьох годин. 

Інші маршрути на старих поїздах

Крім вузькоколійок, любителі ретро-поїздів можуть отримати масу вражень, проїхавшись на "казково-екскурсійному" паровозі, який час від часу відправляється з перону київського залізничного вокзалу. Зазвичай потяг із паровоза 1954 року та п'яти пасажирських вагонів із сидячими місцями курсує столицею під час зимових шкільних канікул: з 24 грудня до 8 січня. Під час поїздки, яка триває трохи більше години, пасажири мають змогу прослухати невеличку лекцію про історію Києва та завітати до вагона-буфету. І звісно ж, кожен може зробити для своїх соцмереж чималу кількість фотографій у старовинному антуражі та побачити краєвиди зимової столиці.

Ще одним цікавим маршрутом є Лижний експрес (влітку він перейменовується на Бойківський експрес). Цим туристичним потягом ви можете дістатися з Києва до найбільш популярних карпатських курортів. Користуватися Лижним експресом подвійно зручно: дорогою зі столиці до Славського він робить зупинку у Львові та інших затребуваних серед пасажирів станціях. На відміну від нічних поїздів, Лижний експрес курсує вдень. Цей варіант підходить тим туристам, яких не влаштовує вечірнє відправлення з Києва.

Ретро-туризм та його перспективи

Ретро-поїздПопри те, що останніми роками туристична галузь України переживає спад, у довгостроковій перспективі історичні та ретро-маршрути користуватимуться чималою популярністю. Дуже багато наших співвітчизників та іноземних громадян планують відвідати цікаві локації, пов'язані із залізницею. До них належать, звісно ж, вузькоколійні маршрути та спеціальні "святкові" поїзди. 

Серйозною проблемою для розвитку ретро-туризму слід вважати відсутність бажаного для багатьох громадян комфорту. Але для більшості любителів старих поїздів це не перешкода. Вони із задоволенням готові купувати квитки на історичні маршрути. 

Помилка у тексті? Виділіть її мишкою та затисніть Ctrl+Enter
україна
маршрути
ретро
поїзд
історія
Додати свій коментар
Новини на тему
img

Болгарія - чарівність і багатство на балканському півострові

Болгарія - одна з найкрасивіших курортних країн у Східній Європі. Тут кожен може знайти для себе ...

img

Мечеть Султан-Ахмед-джані - пам'ятка світової архітектури

Блакитна мечеть - символ відродження і чистоти віри. На початку XVII століття султан Ахмед I закл...

img

Карнавал у Ріо-де-Жанейро - історія, програма, поради

Ріо-де-Жанейро – одне з найбільш відвідуваних міст світу, яке славиться своїми унікальними карнав...

img

Що подивитися в Кошице: найкращі визначні пам'ятки

Кошиці - перлина Східної Словаччини, його історія налічує понад 800 років. Прогулюючись вузькими ...

Ок
Надсилання помилки

Орфографічна помилка у тексті:

Надіслати текст автору?

Додати коментар (необов'язково):

Ок