Завантаження...

Новини
Дата
Назад
1 Дорослих
Дорослi
Діти
до 14 рокiв
Пн
Вт
Ср
Чт
Пт
Сб
Нд

Прага - столиця Чехії, що подивитися?

user
Вирвич Любов
12/07/2024
589
0
Прага - столиця Чехії, що подивитися?

Відвідати Прагу варто з багатьох причин. Столиця Чехії унікальна тим, що є справжньою енциклопедією архітектури. Прогулявшись її вулицями, можна побачити замки епохи бароко, романські костели, будівлі в стилі арт-нуво. Душею Праги заслужено вважається судноплавна річка Влтава, через яку прокладено цілих 30 мостів. Прогулянка довгою набережною нікого не зможе залишити байдужим. У знаменитих столичних кафе можна буде скуштувати фірмові чеські страви та десерти, випити чашечку запашної кави і насолодитися розливним пивом. Для любителів природи в Празі теж знайдеться заняття - у столиці Чехії налічується близько двохсот старовинних парків і садів.

Популярні пам'ятки Праги

Празький градСтолиця Чехії наповнена унікальними будівлями. Їх неодмінно варто побачити, оскільки вони являють собою шедеври середньовічної архітектури. Празький град - цілий ансамбль, розташований на лівому березі річки Влтави. Саме з нього і можна почати своє знайомство з містом. Орієнтиром виступає адреса Градчани, 119 08 Прага 1. Старовинний замок займає площу, що перевищує 7 га, і має форму багатокутника з неправильними сторонами. До фортеці можна потрапити через головні ворота. Біля них несуть вахту гвардійці, зміна почесної варти відбувається щодня о 12:00 і являє собою вражаюче видовище. Комплекс включає в себе елементи фортифікацій, храми, сади, зосереджені навколо трьох головних дворів. На особливу увагу заслуговує Злата вуличка, яка виникла у XV ст. і отримала назву завдяки тому, що на ній проживали люди, які займалися карбуванням по золоту. Також тут жив відомий письменник Франц Кафка.

Карлів міст прокладений через річку Влтаву і з'єднує дві історичні центральні частини міста. Адреса пам'ятки: Karlův most, 110 00 Praha 1. Дата утворення мосту - 1357 р., ініціатива у зведенні належить Карлу IV, на ім'я якого і дано назву. У XVII-XVIII ст. міст був прикрашений скульптурними композиціями в стилі бароко, виконаними на тематику релігійних мотивів. Одна з найбільш примітних - статуя Яна Непомуцького, прикрашеного зоряним вінцем.

Кафедральний собор Святого Віта Прага знаменита своїми унікальними будівлями. До числа найбільш пам'ятних архітектурних пам'яток належать такі:

Читайте також: Незвідана Україна: приховані перлини, про які не знаєте
  1. Староміська ратуша розташована на однойменній площі за адресою Staroměstské náměstí, 1/3. Її деталь, що запам'ятовується, - вежа XV ст. з годинником, що містить два циферблати. Верхній із них доповнює зображення ангела, поруч із яким розташовано два віконця. З них щогодини, починаючи з 8-ї ранку і до 20-ї вечора, з'являються з-за стулок фігурки 12 апостолів.
  2. Громадський будинок є яскравою пам'яткою, що належить до епохи модерну, розташований за адресою Náměstí Republiky, 5. Попередником цієї будівлі був королівський палац. Зведення будинку тривало в 1905-1912 рр. Фасад будівлі привертає увагу орнаментом із рослинними мотивами.
  3. Петршинська вежа зведена на однойменному пагорбі, її відкриття відбулося 1891 р. Висота споруди сягає 64 м, на вершині розташований оглядовий майданчик, звідки відкривається панорамний краєвид на все місто. Адреса пам'ятки: Petřínské sady, 633.
  4. "Будинок, що танцює" - одна з найнеординарніших будівель Праги, що зумовлено відсутністю чітких геометричних форм. Заслуга у створенні проекту цієї пам'ятки належить відомому архітектору Френку Гері, її зведення відбулося в 1990-х рр. Місце розташування: Rašínovo nábřeží, 1981/80.

Архітектурні пам'ятки Праги виконані в стилях, що гармонійно поєднуються між собою і відповідають епосі середньовіччя. Така будівля як "Танцюючий будинок" дещо вибивається з єдиного ансамблю історичного центру, проте з роками стала одним із символів міста та його невід'ємною складовою.

Також на особливу увагу заслуговують релігійні пам'ятки, розташовані в чеській столиці. Собор Святого Віта - один із найбільш пам'ятних символів Праги, розташований за адресою III. nádvoří, 48/2. Храм розташований на височині - Градчанському пагорбі. Дата його заснування - 1344 р., заслуга у зведенні належить Карлу IV. Основний архітектурний стиль собору - неоготичний. Примітні деталі храму - Годинникова вежа з бароковим куполом, зведеним у XVIII ст., і вітраж ХХ ст., авторство якого належить Альфонсу Мусі.

Тинський храм розташований за адресою Staroměstské nám., 110 00 Staré Město. Це унікальна пам'ятка архітектури, зведена в готичному стилі, що вирізняється завдяки двом гострим вежам заввишки 80 м. Зведення храму було закінчено в 1510-х рр. В інтер'єрі унікальними елементами є полотна Джироламо Романіно, орган, купіль XV ст., головний вівтар.

Читайте також: Топ-10 місць, які варто відвідати в Україні у 2024 році

Любителі мальовничої природи гідно оцінять Летенські сади, розбиті на території в 25 га. Тут розташований Ганавський павільйон, метроном заввишки 24 м. У садах можна відпочити в пікнікових зонах, прогулятися мальовничими алеями, активно провести час на велодоріжках і тенісних кортах. Адреса пам'ятки: Letenské sady, 170 00 Praha 7-Letná.

Найкращі музеї Праги, які обов'язково варто відвідати

Національний музей ПрагиЗа бажання долучитися до історії та культури чеської столиці варто відвідати визначні пам'ятки, в яких представлені експонати, що відповідають певній тематиці. Колекції в музеях надзвичайно різноманітні, це і ретроавтомобілі, і художні твори, і старовинні ляльки. До числа найвідоміших музеїв Праги належать:

  1. Музей Альфонса Мухи, який був заснований у 1998 р., під нього відведено крило Коуніцького палацу. У залах виставлені твори відомого живописця, його ескізи та начерки, фотографії. Адреса музею: Panska, 7.
  2. Музей іграшок - чудове місце для сімейних візитів. Його заснування відбулося на початку 1970-х р. з ініціативи кінематографіста Івана Стайгера, якому потрібна була іграшкова машинка для зйомок фільму. Це поклало початок створенню колекції ляльок, солдатиків, мініатюрних залізниць та інших експонатів. У 1989 р. відбувся переїзд до особняка, розташованого в історичному центрі Праги. Адреса музею: Jiřská,11/4.
  3. Музей Карела Земана, експонати якого є віддзеркаленням творчості знаменитого мультиплікатора і кінорежисера. Відвідувачі зможуть відчути себе героями зйомок, зробивши селфі в оригінально оформлених фотозонах. Адреса пам'ятки: Saská, 520/3.
  4. Національний технічний музей містить експозицію, що включає близько 70 тис. експонатів. Транспортний відділ демонструє ретроавтомобілі. В астрономічному відділі знаходиться метеорит, вага якого становить 80 кг, а також годинник епохи Відродження. На території музею знаходиться виставковий простір "Історія друку", де демонструються перші фотографії. Місце розташування пам'ятки: Kostelní, 42.

Долучіться до прекрасного, відвідавши Національну галерею у Виставковому палаці, що містить найбільшу колекцію художніх творів мистецтва в країні. Історія утворення цього музею сягає XVII ст. Згодом колекція розросталася, для її розміщення знадобилося кілька філій. Однак основна експозиція зосереджена у Виставковому палаці. У ній представлені творіння Пікассо, Руссо, Ван Гога, Ренуара та інших живописців. Галерея розташована за адресою Hradčanské nám. 2.

Місця для тих, хто хоче побачити справжню Прагу

Годинник в ПразіЗнайомство з пінним напоєм - особливий ритуал, до якого обов'язково варто долучитися в чеській столиці. Виробництво пива - відображення історії та невід'ємна частина сучасного життя Праги. Експерти сходяться на думці, що найкращі сорти бурштинового нектару можна продегустувати в "пивниці" Zlý časy, назва якої перекладається як "Погані часи". Заклад знаходиться за адресою Čestmírova 390. Столітню історію має пивниця U Jelínků (адреса: Charvátova 33). Також заслуговує на увагу легендарний заклад U Pinkasů, що славиться тим, що тут уперше в столиці Чехії стали розливати плзеньське пиво. Його адреса: Jungmannovo nám. 756 /16.

Любителі музики зможуть повною мірою задовольнити свої смаки, оскільки в Празі представлені заклади, де можна почути найрізноманітніші жанри. У костелах регулярно організовують концерти органної або духовної музики, класика лунає в Муніципальному домі (адреса: Náměstí Republiky 5) і Рудольфінумі (адреса:Alšovo nábř. 79/12). Молодь буде в захваті від відвідування "Карлові Лазні" - комплексу, що займає п'ять поверхів і вважається найбільшим клубом у Центральній Європі. Його місце розташування: Novotného lávka 198/13.

Любителі шопінгу зможуть насолодитися улюбленим заняттям під час відвідування величезних моллів. Найвідомішим із них є Palladium. Займає площу 39 тис. кв. м, включає 170 магазинів і 30 ресторанів. Торговий центр розташований у самому центрі чеської столиці за адресою Nám. Republiky 1078/1. Також заслуговують на увагу місця, де можна придбати унікальні сувеніри на пам'ять. Унікальні картини та порцеляну продають в антикварній крамниці Starožitnostech v Karmelitské, розташованій за адресою Karmelitská 22/298. 

У Празі можна побачити і відвідати всілякі пам'ятки на будь-який смак. Вони представлені унікальними історичними пам'ятками архітектури, мальовничими будівлями і мостами, храмами, музеями, де можна доторкнутися до історії та культури Праги.

Помилка у тексті? Виділіть її мишкою та затисніть Ctrl+Enter
прага
чехія
пам'ятки
місця
Додати свій коментар
Новини на тему
img

Burning Man - від посиденьок з друзями до культового фесту

Яскравий та видовищний захід проходить у пустелі Блек-Рок, що знаходиться в штаті Невада. Фестива...

img

Найближчі до України аеропорти. Звідки найзручніше літати

Авіаперельоти – це зручний і швидкий спосіб переміщення на великі відстані. Вони дозволяють мандр...

img

Теплі автобуси для бездомних у Штутгарті

Автобус із обігрівом – справжній порятунок для тих, хто залишився без дому. У Штутгарті запустили...

img

Інтерсіті 1 і 2 клас: у чому різниця?

Інтерсіті — швидкісний пасажирський поїзд, який забезпечує залізничне сполучення між великими міс...

Ок
Надсилання помилки

Орфографічна помилка у тексті:

Надіслати текст автору?

Додати коментар (необов'язково):

Ок