Завантаження...

Новини
Дата
Назад
1 Дорослих
Дорослi
Діти
до 14 рокiв
Пн
Вт
Ср
Чт
Пт
Сб
Нд

Карнавал у Ріо-де-Жанейро - історія, програма, поради

user
Олександр Гапонов
16/06/2022
5481
0
Карнавал у Ріо-де-Жанейро - історія, програма, поради

Ріо-де-Жанейро – одне з найбільш відвідуваних міст світу, що славиться своїм унікальним карнавалом, яке щорічно приваблює тисячі туристів. Основна мета всього карнавалу – наблизити екзотичну бразильську культуру до світу. Давайте поговоримо про найяскравіший захід Бразилії, його історичні витоки, а також розкриємо парочку секретів.

Перші витоки карнавалу

Перші витоки карнавалу

Історія походження карнавалу починається ще з давніх римлян та греків, які святкували весняні обряди навколо багаття. Вся Європа щороку збиралася на площах у масках, щоб подякувати рік за все. Такий метод святкування було перенесено до Нового Світу.

До речі, саме португальці першими принесли термін карнавал у Ріо приблизно 1850 року. Проте з роками Бразилія набула зовсім іншого смаку, а танці набули відтінку африканської та індіанської культури.

Читайте також: Укрзалізниця запустила новий залізничний рейс до Варшави

Цікавий факт

У минулому бідний прошарок населення зазвичай одягався на карнавал як принцеси та принци, а багатий прошарок — були в цивільному. Це було задумано для того, щоб того дня всі могли забути про класові відмінності. Так воно і сталося, втім, і збереглося до наших днів.

Наприкінці 18 століття святкування збагатилися змаганнями. Люди не лише одягалися в костюми, а й влаштували парад костюмів та танців у супроводі оркестру по всьому місту. Ці організовані змагання стали головними туристичними пам'ятками карнавалу в Ріо-де-Жанейро.

До речі, паради було зупинено під час Другої світової війни та відновлено у 1947 році. До цього основні змагання проходили у центрі міста на Авеніда-Ріу-Бранку. Як бачимо, карнавал пройшов довгий шлях і став однією з найбільших подій у світі.

Читайте також: Як найкраще дістатися з Києва до Кишинева: вибір транспорту

Сучасна підготовка до карнавалу

Сучасна підготовка до карнавалу

Сьогодні на це яскраве свято приїжджають близько 500 000 людей з усього світу, адже це бурхливе п'ятиденне святкування, яке розпочинається за 40 днів до Великодня, заворожує всіх з дитинства. Тому, щоб встигнути знайти житло, а також квиток до Бразилії, варто заздалегідь подбати про подорож. Найкраще замовити прямий квиток на літак через Skybooking, а далі з великим трепетом готується до відвідування заходу.

Одним з головних елементів карнавалу в Ріо-де-Жанейро є те, що він не тільки пропонує розваги для багатьох людей по всьому світу, але й дає можливість дізнатися про справжню культуру Бразилії. Ці святкування дуже важливі для бразильців, вони узагальнюють їхній спосіб мислення та життя.

Це справді ейфорична подія, коли люди танцюють і співають із таким великим задоволенням. Карнавал у Ріо – це результат місяців підготовки. І хоча він проходить наприкінці лютого, підготовка до нього починається задовго. У цей час у школах танцю самби проходять важливі репетиції, під час яких обираються найкращі танцюристи. Саме ці танцюристи представлятимуть школу на карнавалі. Паралельно розпочинається підготовка алегоричних автомобілів та індивідуальних костюмів.

За кілька днів до початку найяскравішого шоу проходять різні народні гуляння, але справжній карнавал розпочинається лише в останню п'ятницю перед початком посту та закінчується за день до Попільної середи.

Кульмінацією цього спеціального заходу є вечір неділі та понеділка, коли розпочинається парад Самби. З вечора п'ятниці артисти з різних танцювальних шкіл демонструють свою танцювальну майстерність. Крім глядачів, за цими виступами пильно стежить, зокрема, журі, яке обирає найкращих танцюристів.

Кожна школа самби повинна вибрати тему, написати музику і тексти, створити костюми та сцени, що рухаються, і практикувати все це в дії, щоб досягти успіху в параді самби. Як тільки захід закінчується, настає невелика перерва і відразу починається робота над новим шоу на наступний рік.

Парад на Самбодромі

Парад на Самбодромі

Карнавал у Ріо став всесвітньо відомий завдяки параду самби на Самбодромі. Це видовищне шоу, в якому змагаються найкращі школи самби Ріо. Два основні дні карнавалу — неділя та понеділок, а в суботу проходить хода майстрів (кращих із найкращих).

На Самбодромі беруть участь 4 групи, кожна з яких має свою особливість:

1. Вступні ходи шкіл другої ліги

Ця ліга складається з 14 шкіл самби, які протягом карнавалу мають показати свою майстерність та бажання перейти до вищої ліги. У ході заходу вони йдуть за 12 найкращими школами вищої (першої) ліги. Найкращі з цієї групи матимуть можливість перейти до першої ліги наступного року, тому навіть тут можна очікувати видовищних парадів.

2. Школи самби першої ліги (спеціальна група)

Це головна особливість шоу в Ріо – паради та шоу, які зробили місто Ріо-де-Жанейро столицею світових карнавалів. Вся основна дія обертається навколо першої ліги. Щодня виступають 6 найкращих із 12 шкіл самби.

3. Дитячі школи самби

Це дитячі відгалуження вищих шкіл самби. Діти, беруть приклад зі старших, і з маленького віку беруть участь у цьому яскравому заході. Кожна дитина має можливість потрапити до районної школи самби, щоб відточити свою майстерність та взяти участь у грандіозному шоу.

4. Парад майстрів

Найяскравіший і найгучніший парад, де 6 найкращих шкіл самби з першої ліги знову у всій красі у супроводі феєрверку показують свою майстерність. Якщо ви не змогли потрапити на всі попередні паради, не засмучуйтесь, головне, не проґавити парад майстрів. Найкрутіші костюми, найпотужніші декорації, гучна музика – таке пропускати не можна.

Правила та порядок карнавалу

Карнавал у Ріо-де-Жанейро - парад

Кожна школа самби має 80 хвилин, щоб показати найкраще зі своєї хореографії під час параду Самбодром і представити свої цілорічні роботи. Так, лише 80 хвилин слави. Карнавал починається з церемонії відкриття у п'ятницю, коли король Момо стає мером Ріо, а потім дитячий парад задає тон на наступні чотири дні театру, мистецтва, танців та інтенсивної музики.

Школи самби виступають по п'ятницях та суботах, прагнучи потрапити до топ-12 найкращих шкіл. Неділя та понеділок зарезервовані для 12 найкращих шкіл самби, які змагаються за перше місце та можливість увійти в історію на карнавалі. Шість найкращих шкіл представляються щодня. Музика не вщухає, кожен підтанцьовує, як може, намагаючись максимально відчути ритм самби.

Декілька порад перед тим, як вирушить на карнавал

Карнавал у Ріо-де-Жанейро - фото учасників

Щоб відвідати карнавал, продумайте про маршрут прибуття в країну. У цьому може допомогти SkyBooking. Після того, як ви забронюєте квитки, приступайте до вибору готелю. Пам'ятайте, що все місто палатиме від яскравих фарб і гучної музики, тому не варто брати готель прямо в центрі параду - адже відпочивати теж потрібно :)

Не слід забувати про безпеку під час всього грандіозного святкування. Через велике скупчення людей, є безліч ризиків. Вибирайте завжди зручний і безпечний одяг - кросівки або кеди (краще не нові та без шнурків), а також вільний і легкий лук. Оскільки карнавал проходить у спекотний час у Бразилії, температура повітря буде досить незвична. Не варто одягати на себе шарфи, намисто, браслети та інші прикраси, які можуть у натовпі лише зашкодити вам.

Майте під рукою завжди пляшку води, антисептик і, звичайно, гарний настрій – тоді святкування карнавалу буде максимально крутим :)

Помилка у тексті? Виділіть її мишкою та затисніть Ctrl+Enter
самбодром
ріо-де-жанеро
парад
карнавал
поїздка
Додати свій коментар
Новини на тему
img

Болгарія - чарівність і багатство на балканському півострові

Болгарія - одна з найкрасивіших курортних країн у Східній Європі. Тут кожен може знайти для себе ...

img

Відома вулиця - Стометрівка в Івано-Франківську

Стометрівка – головне місце для відпочинку місцевих мешканців та визначна пам'ятка – для туристів...

img

Вінницький фонтан – візитна картка міста

Вінницький фонтан – візитна картка міста. Світломузичне шоу для мешканців та гостей великого обла...

img

10 порад, як позбавитися страху літати на літаках

Страх польотів літаками переслідує близько 15% мандрівників. Його можна подолати, якщо розібратис...

Ок
Надсилання помилки

Орфографічна помилка у тексті:

Надіслати текст автору?

Додати коментар (необов'язково):

Ок