Завантаження...

Новини
Дата
Назад
1 Дорослих
Дорослi
Діти
до 14 рокiв
Пн
Вт
Ср
Чт
Пт
Сб
Нд

Болгарія - чарівність і багатство на балканському півострові

user
Вирвич Любов
24/08/2023
3210
0
Болгарія - чарівність і багатство на балканському півострові

Болгарія - одна з найкрасивіших курортних країн у Східній Європі. Тут кожен може знайти для себе відпочинок до душі, чи то привабливі пляжі, чи то високі гори, активний або розмірений відпочинок. У Болгарії проживає багато національностей, які дружні та привітні, тож, відвідавши цю країну, у вас неодмінно складеться гарне враження про неї. Розташована держава в південно-східній частині Європи, з нею межують такі країни, як:

  • Румунія;
  • Греція;
  • Туреччина;
  • Північна Македонія.

Болгарія відома різноманітним ландшафтом, тут є все - і гори, і водойми, і плато, і річки, і Чорне море. Незважаючи на невелику площу, клімат також досить різноманітний: у північній частині країни континентальний, у центрі - степова частина з вітрами, на морському узбережжі спостерігається середземноморський клімат.

Історичне коріння та культурна спадщина

Архітектура БолгаріїУ болгарській культурі мав великий вплив Османська імперія. Болгаро-османські війни велися між державою Болгарії, що розпадалася, і турками-османами в другій половині XIV століття і на початку XV століття. Війни закінчилися зникненням Болгарського царства в XV столітті. Лише через п'ять століть панування Османської імперії в XVI столітті болгари змогли відновити свою незалежність. Тут можна побачити безліч красивої архітектури, що має свою історію, релігійну цінність і естетичну значимість.

Читайте також: Ясіня, Закарпатська перлина: природна краса та відпочинок

Основними напрямками болгарського фольклору є пісні й танці. Більшість болгар - чудові танцюристи і співаки, які вивчають ці види ремесел цілими поколіннями. Кожна частина країни має унікальні творчі номери та особливості виступів. Болгари дуже люблять дарувати подарунки, загалом нація вирізняється щедрістю. Однією з найбільш знакових щорічних подій тут є фестиваль троянд, що проводиться наприкінці весни-початку літа.

Розташування Болгарії на балканському півострові

Узбережжя БолгаріїТериторія Болгарії на Балканському півострові займає 400 км берегової лінії. У північній частині проходить кордон із річкою Дунай, яка розділяє Болгарію та Румунію. Велика пляжна смуга відома мальовничими скелястими пейзажами. Більшість пляжів Болгарії відрізняються чистотою і вважаються одними з найкращих серед країн Євросоюзу.

Історія та культура Болгарії

Читайте також: Відкрийте магію Балі: диво острів в Індонезії

Одним із символів країни є троянда. Цю квітку вирощують у Долині троянд і використовують для виготовлення косметичних засобів, парфумерії, а також варення, рожевого лікеру та меду. Розвиненою матеріальною культурою болгари завдячують давнім племенам, які колись населяли Болгарію. Наприклад, відомі пам'ятки архітектури - спадщина фракійців. Образотворче мистецтво в країні розвивалося завдяки візантійським традиціям. Болгарська та візантійська культури тісно пов'язані між собою через політичні події.

Природа БолгаріїЩе в XI столітті Західно-Болгарське Царство було приєднано до Візантійської імперії. У 1037 році архієпископом стає Лев, який має грецьке походження. У релігії з цього часу більше переважають греки, а богослужіння ведуться грецькою мовою. Старослов'янська мова зберігається лише в деяких окремих церковних установах. Сьогодні в Болгарії основними архітектурними пам'ятками є саме церкви.

Найпопулярніші міста та туристичні напрямки

Вид на місто ВарнаНайбільш затребуваними і густонаселеними містами Болгарії є Софія, Варна, Бургас і Пловдив. Кожне з них має свої особливості та переваги для відпочинку. Софія - столиця і культурний центр. Місто є адміністративним центром міської області, посідає 13-те місце за кількістю населення в ЄС. Це головний культурний, економічний і туристичний центр країни.

Варна і Бургас - морські курорти. Сонячні міста з найтеплішим морем у країні. Сюди варто їхати любителям пляжного відпочинку. Тут добре розвинена інфраструктура на пляжах, високий рівень сервісу і відмінні умови для сімейного відпочинку.

Пловдив - найстаріше місто в Європі. Одне з найдавніших міст не тільки країни, а й світу. Приваблює туристів культурними та історичними особливостями, пам'ятками і самобутнім виглядом. Вчені вважають, що йому понад 6 000 років.

Традиційні болгарські страви та кухня

Болгарська кухня відрізняється різноманітністю і смачними, ситними стравами. Національна кухня Болгарії схожа з турецькою та грецькою. Основою більшості страв служать овочі, фрукти, спеції і трави. Дуже популярні тут різні салати, гарячі та холодні супи. Є одна особливість приготування - термічна обробка відбувається повільно, протягом години. Здебільшого тут прийнято тушкувати або запікати інгредієнти. У більшості страв використовується багато свіжої зелені. Взимку болгари готують і вживають більш калорійні продукти, а влітку тут більш популярні холодні закуски, різноманітні супи, овочі та фрукти у свіжому вигляді. Із солодощів люблять готувати варення, мармелад, пастилу, халву, пахлаву, лукум. Однією з найвідоміших страв є баніца - пиріг із тонкого листкового тіста з сирною начинкою.

Традиційними супами є чорба - густий гарячий суп, і таратор - холодний суп на основі кисломолочного йогурту, з огірками, волоськими горіхами та зеленню (чимось схожий на звичний нам окрошку). Серед напоїв популярні йогурт і айран.

Болгарська мова та національні свята

Санаторії БолгаріїОфіційною мовою в країні є болгарська. У письмовій мові використовують кирилицю. Болгарська мова має відмінну особливість, яка виражена в аналітизмі. У лексичній характеристиці мова більше близька до слов'янської групи мов. Історично болгарська також містить багато тюркських слів, стилістично більше подібна до російського, сербського, хорватського та македонського лексикону. Східна і західна області мають відмінні діалекти. У Болгарії виділяють такі національні свята:

  • Новий рік, Сурваки - 1 січня;
  • День визволення Болгарії від Османського ярма - 3 березня;
  • День праці та солідарності трудящих - 1 травня;
  • День хоробрості і болгарської армії - 6 травня;
  • День незалежності Болгарії - 22 вересня;
  • День народних будителів - 1 листопада;
  • Святвечір - 24 грудня;
  • Різдво Христове - 24 і 26 грудня;
  • Великдень - дата щороку різна дата.

Щоб познайомитися з цією дивовижною країною ближче, варто відвідати Болгарію особисто. У цій країні ви неодмінно знайдете для себе відпочинок до душі й отримаєте незабутні яскраві враження. Багата культура, красиві курортні міста і чисті пляжі, добрі і чуйні жителі, сприятливі кліматичні умови створюють прекрасні умови для розвитку туристичної галузі. Велика кількість овочів і фруктів і насичена традиційними стравами національна кухня дасть змогу насолодитися країною в гастрономічному плані, скуштувавши популярні тутешні страви та місцеві плоди. Усе це робить Болгарію привабливою країною для подорожей у будь-яку пору року.

Помилка у тексті? Виділіть її мишкою та затисніть Ctrl+Enter
болгарія
культура
курорт
історія
відпочинок
Додати свій коментар
Новини на тему
img

Чим відрізняються поїзди Інтерсіті від пасажирських поїздів?

Поїздки всередині країни і за кордон - невід'ємна частина життя багатьох людей. Хтось вирушає у с...

img

Найцікавіші місця турецького Стамбула

Місто Стамбул зачаровує своїм колоритом та неповторністю. Тут гармонійно переплітаються усталені ...

img

Ясіня, Закарпатська перлина: природна краса та відпочинок

Ясіня - маленьке, чарівне селище в самому серці Закарпатської області. Розташоване на висоті 650 ...

img

Костел Святого Яна з Дуклі – архітектура ХІХ століття

Семінарський костел Святого Яна з Дуклі – архітектурна пам'ятка державного значення XIX століття,...

Ок
Надсилання помилки

Орфографічна помилка у тексті:

Надіслати текст автору?

Додати коментар (необов'язково):

Ок