Завантаження...

Новини
Дата
Назад
1 Дорослих
Дорослi
Діти
до 14 рокiв
Пн
Вт
Ср
Чт
Пт
Сб
Нд

Пшемисль: Зануритися в минуле величного міста

user
Вирвич Любов
14/08/2023
3726
0
Пшемисль: Зануритися в минуле величного міста

Перемишль - одне з найдавніших польських міст. Близькість із кордоном України забезпечує йому роль провідного транзитного пункту в українсько-польському сполученні. Звідси легко дістатися до інших регіонів Польщі, але й саме місто заслуговує на увагу туристів.

Історія та культурне надбання Пшемисля

Зображення старого ПшемисляТисячолітня історія міста Підкарпатського воєводства збереглася в його численних пам'ятках. Романська та готична архітектура, бароко, а також габсбурзькі фортеці та бункери Першої світової війни сьогодні є свідченням історії Перемишля. У VII столітті на його території з'явилася перша фортеця, а вже в X - повноцінне місто. З X століття за нього точилася боротьба одразу трьох держав - Угорського королівства, Київської Русі та Польщі, аж поки в XII столітті він став частиною Галицько-Волинського князівства. У 1340 році Перемишль належав Польщі, а після перейшов до складу Австрії.

За часів Першої світової війни місто являло собою потужну фортецю, обложену російськими військами. У 1918 році Перемишль стає містом звільненої Польщі, але 1939 року приєднується до Української РСР. У період з 1941 по 1944 роки воно перебувало в німецькій окупації, а 1945 року знову відійшло Польщі.

Географія та розташування Перемишля

Читайте також: Ясіня, Закарпатська перлина: природна краса та відпочинок

Архітектура ПшемисляПшемисль розташований на південному сході Польщі і є прикордонним містом за 12 км від України. Тут складна місцевість, що з'єднує низовини та гірські хребти. Завдяки вдалому місцю розташування і тому, що через місто протікають річки Вігор і Сан, місто з давніх часів мало важливий торговий потенціал.

Економіка та промисловість

У місті розвинений туризм, проте не він є першорядним складником місцевого економічного благополуччя. Перемишль - серйозний промисловий центр, заснований на радіоелектронній, електротехнічній, деревообробній, швейній та харчовій промисловостях. Будучи важливим транспортним вузлом, місто активно займається торгівлею з іншими країнами.

Культурне життя та заходи

Читайте також: Що подивитися в Дубліні - столиці Ірландії

Пшемисль регулярно стає місцем проведення багатьох туристичних, розважальних і спортивних заходів. Тут відбуваються відбори на польський Аматорський чемпіонат з гірськолижного спорту та сноуборду, а також на Аматорський чемпіонат на гірських велосипедах. Двічі на рік можна взяти участь у Всепольських пробігах "Фортеця Перемишль", а в травні діє масштабний Підкарпатський туристичний ярмарок, який із задоволенням відвідують гості з різних країн.

Туризм і визначні пам'ятки

Завдяки тому, що багато знакових місць у Перемишлі розташовані близько одне до одного, мандрівникам достатньо кількох годин для поповнення своєї скарбнички вражень. Але чим більше у вас часу, тим більше цікавого відкриє це старовинне місто.

Популярні місця для туристів

Ринкова площа Пшемисля

Найвідоміше місце тут - Ринкова площа, навколо якої розташовані найстаріші будівлі міста. Деякі будинки були побудовані ще в XVI столітті та відреставровані в наші дні. Також на площі встановлено пам'ятник солдату Швейку, а неподалік від нього - фонтан із символом міста, ведмедем. Серед безлічі церков особливо виділяється собор Перемишля з 71-метровою дзвіницею, з якої відкривається мальовничий вид на місто. За кілька хвилин від центру можна побачити частини невеликої фортеці, що залишилася з XIV століття, з якої теж добре видно місто. Побачити ікони XV століття та найважливіші артефакти польської історії можна в Національному музеї Перемишля.

На увагу заслуговує й унікальний Музей дзвонів і люльок, розташований у вежі XVIII століття в стилі бароко. Серед експонатів можна побачити дерев'яні та вапнякові різьблені трубки, а також старовинні дзвони, вироблені в цьому місті. Крім прекрасної колекції, музей приваблює і дахом, піднявшись на який можна насолодитися панорамним видом.

Історичні замки та архітектура

Палац ЛюбомирськихПшемисль - єдине місто з 20 діючими костелами багатовікової давності. Місто зберегло старовинне планування вулиць, прогулюючись якими ви побачите безліч стародавніх будинків і пам'яток архітектури. Найвідоміший тут замок Казимира був побудований у XIV столітті. На жаль, його кріпосні стіни не збереглися до нашого часу - їх розібрали кілька століть тому. Саму будівлю, її південно-західний мур і прилеглі вежі було відреставровано наприкінці XX століття.

Інша архітектурна пам'ятка в стилі ренесанс - Францисканський костел XVIII століття. Його фасад прикрашений фігурами святих і величними білими колонами, а внутрішній інтер'єр вражає своєю розкішшю. До списку сакральних місць Перемишля також входить монастир Домініканок, збудований у XVI столітті, та пізніший архітектурний шедевр - будинок Колегії Єзуїтів святого Іоанна Хрестителя XVII століття. Обов'язково варто відвідати Палац Любомирських, спланований 1887 року архітектором Максиміліаном Нітша. Прекрасна будівля сьогодні розміщує одну з філій Національної Східноєвропейської вищої школи. На увагу заслуговує і вежа з годинником поблизу Ринкової площі, збудована в стилі пізнього бароко. У XVIII столітті її зводили як дзвіницю греко-католицького собору, проте споруда не була закінчена. Серед інших вражаючих пам'яток архітектури - місцевий залізничний вокзал ХІХ століття, а також міські мури, фортеця ХІХ століття, храми, бункери лінії Молотова, Татарський курган і багато іншого.

Природні парки та рекреаційні зони

Замковий парк Маріан Стронскі - прекрасний сад XIX століття, що розкинувся на пагорбі. Мальовничі алеї, альтанки, неоготичний будиночок садівника і старовинні статуї ховаються тінню дубів, каштанів, грабів, гінкго білоба. Арборетум Bolestraszyce - величезний дендропарк в околицях міста. Площа 308 гектарів наповнена безліччю видів дерев і рідкісних рослин, включно з водними. Багато з них перебувають під загрозою зникнення. У глибині дендрарію є і садиба XVIII століття.

Ландшафтний парк ПшемисляЛандшафтний парк Pogorze Przemyskie - четвертий за величиною в країні. Горбиста територія наповнена лісами, серед яких ховаються занедбані храми, крихітні села зі старовинними будинками, костели і навіть бункери. Також в околицях Перемишля розташований великий заповідник Kopystanka. Тут можна насолодитися єднанням із природою, прогулятися стежками вздовж водойм, піднятися через ліс до села Брилінце. Вершина парку розташована на висоті 541 метр і відкриває прекрасний огляд аж до українського кордону.

Помилка у тексті? Виділіть її мишкою та затисніть Ctrl+Enter
польща
пшемисль
пам'ятки
історія
культура
Додати свій коментар
Новини на тему
img

15 місць, які варто подивитися в Тбілісі

Грузія - дивовижна країна з мальовничою природою і багатою культурно-історичною спадщиною. Багато...

img

Що подивитися в Будапешті: ТОП визначних пам'яток

Будапешт - столиця Угорщини, місто, яке володіє неймовірною красою і загадковою атмосферою. Кожен...

img

Що можна побачити в Чеському Крумлові: путівник містом

Ческі-Крумлов - мальовниче місто в південній частині Чехії, на березі річки Влтава. Затишне місте...

img

Визначні місця Черкас - Сосновий бір

Сосновий бір — місце, яке перетворило піщану місцевість на березі Дніпра. Рідкісні та екзотичні д...

Ок
Надсилання помилки

Орфографічна помилка у тексті:

Надіслати текст автору?

Додати коментар (необов'язково):

Ок