Завантаження...

Новини
Дата
Назад
1 Дорослих
Дорослi
Діти
до 14 рокiв
Пн
Вт
Ср
Чт
Пт
Сб
Нд

Памуккале - лікувальний курорт і природна пам'ятка

user
Вирвич Любов
28/04/2023
3894
0
Памуккале - лікувальний курорт і природна пам'ятка

Памуккале - один із найвідоміших турецьких курортів. Він відомий не тільки корисними лікувальними джерелами, а й чудовими пейзажами. Блакитна вода на тлі білосніжних травертинів химерних форм створює космічну атмосферу, доповнену глибокою античною історією.  

Лікувальний комплекс розташований неподалік від популярних туристичних міст Туреччини - Кемера, Анталії та Мармариса зі зручним транспортним сполученням. До нього входить 17 термальних джерел із температурою від 35°C до 100°C. Водні процедури в них показані людям із захворюваннями опорно-рухового апарату, нервової, дихальної, серцево-судинної, травної систем і дерматологічними проблемами.

Травертини Памуккале: історія

Памуккале в ТуреччиніЛандшафт Памуккале утворився за багато тисяч років до нашої ери. Під час сильних землетрусів під землею утворилося безліч джерел із мінералізованою водою. Виходячи назовні і випаровуючись під жарким сонцем, мінерали осідали на поверхні землі, утворюючи пагорби. Поступово осад перетворювався на особливу полікристалічну породу - травертин. Вона дуже ламка і крихка. У ландшафті утворювалися заглиблення, які заповнювалися термальною водою.

Перші невеликі поселення на території сучасного курорту заснували стародавні греки, але кілька землетрусів не залишили від них сліду. У другому столітті до н.е. династія Атталідів звела місто, унікальні природні ресурси якого використовували за призначенням - як лікарню для знатних осіб. Знакові архітектурні пам'ятки - Некрополь, амфітеатр, Мартирій і храм Апполона, з'явилися з приходом до влади Римської імперії. У роки її правління Іеорополіс набув широкої популярності і популярності в античному світі.   

Читайте також: Ясіня, Закарпатська перлина: природна краса та відпочинок

У VII столітті до н. е. стався черговий потужний землетрус, унаслідок якого утворилося велике озеро з джерельною водою - античний басейн Ієрополіса. Археологічний комплекс, до якого входить Памуккале і місто Ієрополь належать до культурної та природної спадщини ЮНЕСКО.

На території курорту регулярно проводять наукові розкопки, під час яких виявляють нові архітектурні об'єкти. Давньоримська історія приваблює не лише науковців, а й допитливих відвідувачів, які за одне мають змогу оздоровитися в природній лікарні.

Басейн Клеопатри в Памуккале

Басейн Клеопатри в Памуккале

Читайте також: Відкрийте магію Балі: диво острів в Індонезії

Найпопулярніший водний об'єкт Памуккале - басейн Клеопатри. Сотні тисяч туристів щороку занурюються в його блакитні води з метою оздоровлення та естетичної насолоди місцевою природою.

Басейн Клеопатри оповитий легендами. Його властивості були зведені в ранг чарівних. Ходили чутки про неймовірну цілющу силу місцевих вод, які здатні вилікувати важкі недуги, а також подарувати молодість і красу. За однією з історій, імператор Марк Антоній презентував Ієрополь своїй дружині Клеопатрі. Саме його термальні джерела послужили секретом краси і довгої молодості цариці.

Нехай історія про Клеопатру і не має наукового підтвердження, але практичний досвід відвідувачів Ієрапольських купалень підтверджує безсумнівну користь від таких процедур. Рекомендується пройти 10-денний курс лікування в термалах, але навіть після одноразового відвідування відзначають поліпшення стану шкіри, зниження м'язового та нервового напруження.  

Вода басейну Клеопатри насичена залізом, марганцем, нікелем, цинком, радоном. Вона містить багато солей кальцію, натрію і магнію на основі сірчаної, азотної, фосфорної та вуглекислої кислот. При цьому кислотний рівень води (РН) є нейтральним.

Місцевість басейну Клеопатри наповнена античною атмосферою. Навколо басейну висаджено дерева для створення приємної тіні в спекотний день. У прозорій воді можна розгледіти стародавні колони та портики. Вода надходить із джерел з інтенсивністю, достатньою для її безперервного оновлення та мінералізації, вона завжди чиста і свіжа.

Басейн розрахований на одночасне відвідування 250 осіб. При цьому в ньому не буде тісно або некомфортно. Поблизу розташовано безліч сувенірних крамниць і кафе. Для відвідувачів обладнано камери схову, душові та туалетні кімнати, кабінки для переодягання. Приємним доповненням до басейну є системи гідромасажу, якими може скористатися кожен охочий. Цілющу воду можна взяти із собою завдяки водяній помпі біля джерела.

Як дістатися до Памуккале

Курорт Памуккале

Курорт Памуккале може похвалитися стратегічно вигідним розташуванням на карті - до нього легко доїхати з більшості туристичних центрів Туреччини:

Кемер

До курорту з міста можна доїхати автобусом, поїздом, таксі або своїм автомобілем. Найдешевше обійдеться проїзд автобусом і поїздом, а дорога займе близько 6 годин. На таксі можна подолати відстань за 3-4 години, але заплатити доведеться у 8 разів більше, ніж за громадський транспорт.

Аланія

З Аланії до Памуккале ходять не тільки поїзди й автобуси, а й літають літаки. Щоб заощадити, найкраще вирушати в дорогу автобусом, який проїжджає через місто Денізлі. У дорозі доведеться провести 7 годин. На особистому автомобілі можна доїхати менш ніж за 5 годин.

Мармарис

З міста на курорт щодня ходить нічний автобус. Це найдешевший і доволі швидкий варіант проїзду - час у дорозі становить трохи більше 3 годин. На таксі за часом вийде майже так само, але вартість проїзду зросте багаторазово.

Анталія

На вибір мандрівника - поїзд, автобус, таксі та авто на прокат. На таксі переміщатися дорожче, але й найшвидше - близько 3 годин. Автобус і поїзд обійдуться набагато дешевше, але дорога займе майже 6 годин.

Памуккале - місто щастя

Блакитна вода Памуккале

Візит до Памуккале дарує комплексне задоволення. Лікувальні процедури не вимагають від відвідувачів жодних зусиль - потрібно просто зануритися в цілющу воду і розслабитися. У цей час можна насолоджуватися мальовничими краєвидами навколо, соковитою природою та античною архітектурою.

Помилка у тексті? Виділіть її мишкою та затисніть Ctrl+Enter
туреччина
курорт
памуккале
джерела
лікування
відпочинок
Додати свій коментар
Новини на тему
img

Де зустріти Новий рік-2023. ТОП-5 ідей!

Новий рік - це особливе свято, яке дарує людям радість і веселощі. Багато хто готується до зустрі...

img

Бухарест - усе, що треба знати про столицю Румунії

Сучасний Бухарест - європейська столиця з еклектичною архітектурою, багатогранним культурним житт...

img

Пшемисль: Зануритися в минуле величного міста

Перемишль - одне з найдавніших польських міст. Близькість до кордону України забезпечує йому роль...

img

Найрозкішніші поїзди у світі - які вони?

Комфорт під час поїздки – запорука незабутньої подорожі, тому вибір транспорту є первісним завдан...

Ок
Надсилання помилки

Орфографічна помилка у тексті:

Надіслати текст автору?

Додати коментар (необов'язково):

Ок