Завантаження...

Новини
Дата
Назад
1 Дорослих
Дорослi
Діти
до 14 рокiв
Пн
Вт
Ср
Чт
Пт
Сб
Нд

Що можна побачити в Чеському Крумлові: путівник містом

user
Вирвич Любов
05/07/2023
3538
0
Що можна побачити в Чеському Крумлові: путівник містом

Ческі-Крумлов - це мальовниче місто, яке розташоване в південній частині Чехії. Воно побудоване на березі річки Влтава. Затишне невелике містечко стало улюбленим місцем закоханих. Прогулюючись вулицями, вимощеними бруківкою, можна повністю зануритися в романтичну атмосферу Старої Європи. Практично всі будинки міста виконані в одному стилі, дахи вкриті червоною черепицею. Також є безліч старовинних церков, фонтанів та інших визначних пам'яток. Головною прикрасою міста є замковий комплекс, який доповнює урбаністичний пейзаж.

Історія Крумлова

Пам'ятки ЧехіїЗаснування міста відноситься до початку ХІІІ ст., з появою замку. Спершу це була невелика фортеця, через яку проходило багато торгових шляхів. Найбільший із них ішов до Богемії. Завдяки цьому місто стало швидко розвиватися на обох берегах річки. Також його розквіту сприяли срібні копальні, яких тут було вдосталь.

Першими правителями в цих місцях був рід Вітковичів. Замок належав їм близько 300 років. Як нагадування про це, червона троянда, яка була частиною їхнього фамільного герба, все ще є символом Крумлова. Надалі замок перебував під владою Корони.

Оскільки місто розташоване недалеко від кордону, то спочатку тут проживали переселенці з Австрії та Баварії. Це знайшло відображення в місцевих звичаях і архітектурі. До того ж, унаслідок воєн Крумлов часто переходив від однієї держави до іншої. На початку ХІХ ст. він належав Австро-Угорщині. Невдовзі ним заволоділа Чехословаччина. Однак у період Другої світової війни місто було анексоване Німеччиною. У повоєнний час знову було віддано Чехословаччині. Після розпаду останньої залишилося на території Чехії. 

Читайте також: Ясіня, Закарпатська перлина: природна краса та відпочинок

Замок Чеський Крумлов

Замок Чеський КрумловЯк уже було сказано, головною туристичною перлиною міста став місцевий замок. Він розташований усього за 170 км від Праги і вважається другим за величиною в країні. У нього дуже багата історія. У джерелах достовірно не вказано, хто фінансував його будівництво. Більшість істориків сходяться на тому, що це був Вітек ІІ Старший. Саме його рід потім і правив цими землями. 

Довгий час замок був лише безіменним перевалочним пунктом для торговців. Першу документальну згадку про нього можна зустріти в 1240 р. Після цього сюди стало з'їжджатися більше людей, кількість маєтків зростала. І через 34 роки їх об'єднали в одне місто. Відтоді замок став ласим шматочком для завойовників, адже був значущою частиною великих, економічно важливих торгових шляхів. Однак Вітковичі не поспішали розлучатися зі своїми володіннями.

Після переривання основної родової гілки замок відійшов їхнім родичам із Рожмберка. Вони всіляко зміцнювали фортецю і розбудовували палац. Територія була поділена на Верхній і Нижній замки. Це було зроблено для зручності в користуванні та обороні. Тільки через 300 років Рожмберки були змушені продати весь комплекс королю Рудольфу ІІ. 

Читайте також: Що подивитися в Дубліні - столиці Ірландії

Разом із власниками змінювався і зовнішній вигляд замку. Його часто перебудовували, додаючи нові деталі. Спочатку це була проста будівля, яку з метою захисту побудували на крутому схилі. Потім були додані інші прибудови, виконані в стилі бароко і ренесансу. Потрапити до замку можна тільки через масивний міст, що проходив через гори. По обидва його боки все ще стоять статуї Діви Марії та святого Йосипа Обручника. 

Пройшовши ворота, туристи потрапляють у Нижній замок. Тут розташована найстаріша частина палацу. У ній відкрили картинну галерею, в якій представлені полотна епохи Відродження. До цієї ж будівлі належить вежа з оглядовим майданчиком. Звідки відкривається вид на панораму всього міста. Також у Нижньому замку знаходиться великий двір, графські палати і монетний дім. Усі фасади прикрашені сграфіто та фресками, а в центрі встановлено великий фонтан. 

Далі є ще один міст, який веде до Верхнього замку. Він значно менший, складається з невеликого палацу та двох маленьких дворів. Найцікавішою деталлю в замку вважається п'ятиповерховий міст. Він з'єднує основну будівлю з театром. На верхніх поверхах розташований сад і довгі коридори. 

Також на території палацового парку є безліч скульптур, декоративних фонтанів і школа верхової їзди. Одна з наймолодших будівель - Белларія. У цьому літньому палаці часто проводять різні заходи, які приваблюють туристів. 

Пам'ятники та визначні пам'ятки

Вид на Крумлов з дахуКрім замку в місті є й інші визначні пам'ятки. Весь його історичний центр входить до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Як і в багатьох містах у Східній Європі, у Крумлові на центральній площі розташована ратуша. Будівлі вже понад 500 років, але вона практично збереглася у своєму первісному вигляді. Також туристів часто приваблює музей воскових фігур і театр, де сцена розташована всередині кільця, в середині якого є зал для глядачів, що обертається. 

Ще однією не менш важливою пам'яткою став костел святого Віка. Він виконаний у готичному стилі. Це храм зального типу з трьома нефами. Усі вони однакової висоти. Пресвітерій має закриту п'ятикутну форму, з усіх боків розташовані прямокутні поверхові ризниці. Загальна довжина храму - 44 м, а ширина і висота - по 20 м. 

На території костелу розташована капела Яна Непомуцького. Вхід до неї прикрашають дві надгробні плити з червоного мармуру. Вони належать Вілему з Рожмберка та його третій дружині Анні Марії Баденській. У самій капелі є ніша, де поховані серця інших правителів замку. У каплиці зберігаються останки Елеонори Амалії. Вона була дружиною Адама Франца цу Шварценберга, герцога Крумловського. Завдяки багатьом реставраціям деякі фрески вдалося зберегти в первозданному вигляді. На них зображені сцена розп'яття, портрети Діви Марії та святої Єлизавети. 

Фестивалі та заходи

Панорама Ческі-КрумловПочинаючи з 1986 р., городяни щочервня проводять свято П'ятипелюсткової Троянди. Це справжній середньовічний карнавал, присвячений пам'яті роду Рожмберків. У цей період усі місцеві жителі та гості міста переодягаються в розкішне вбрання епохи Середньовіччя. Чоловіки можуть приміряти лицарські обладунки, а дівчата відчують себе дамами в пишних спідницях і корсетах. Крім того, можна переодягнутися і в більш незвичайні вбрання тих часів. Наприклад, стати купцем або ченцем. Починається ця дія на площі Сворності. Потім хода вирушає вузькими вуличками. Також є можливість пограти в "живі" шахи, постріляти разом із мушкетерами або подивитися лицарські бої.

Проводяться в місті й музичні фестивалі. Найпопулярніший серед них - міжнародний фестиваль "Чеський Крумлов", що приваблює багатьох туристів. 
Помилка у тексті? Виділіть її мишкою та затисніть Ctrl+Enter
чехія
крумлов
відпочинок
пам'ятки
історія
замок
Додати свій коментар
Новини на тему
img

Визначні місця Черкас - Сосновий бір

Сосновий бір — місце, яке перетворило піщану місцевість на березі Дніпра. Рідкісні та екзотичні д...

img

Відома вулиця - Стометрівка в Івано-Франківську

Стометрівка – головне місце для відпочинку місцевих мешканців та визначна пам'ятка – для туристів...

img

Що можна побачити в Познані: визначні пам'ятки міста

Познань активно розвивається і не перестає шанувати пам'ять своєї історичної та культурної спадщи...

img

Ковельська пам'ятка - Історичний музей

Ковельський історичний музей – головне сховище давнини краю. Експозиції історичного музею Ковель...

Ок
Надсилання помилки

Орфографічна помилка у тексті:

Надіслати текст автору?

Додати коментар (необов'язково):

Ок