Завантаження...

Новини
Дата
Назад
1 Дорослих
Дорослi
Діти
до 14 рокiв
Пн
Вт
Ср
Чт
Пт
Сб
Нд

Луцький замок Любарта: легенди та таємниці цього місця

user
Вирвич Любов
16/04/2023
6195
0
Луцький замок Любарта: легенди та таємниці цього місця

Луцький замок Любарта (Луцький замок, Верхній замок) - історична пам'ятка, розташована в місті Луцьк. Він був збудований у середині XIV століття князем Любартом, який правив на цих землях у 1340-х рр.

Замок був зведений на високому пагорбі, який був природним захистом від нападу ворогів. Він складався з кількох споруд, включно з вежами, стінами і палацами. Оточений глибокими ровами, він був майже неприступним.

Протягом своєї історії Луцький замок кілька разів змінював власників. Наприкінці XIV століття його захопив князь Вітовт, який зміцнив споруди та додав нові елементи. Пізніше замок переходив із рук у руки різних шляхетських родин, зокрема Острозьких, Сапєг і Радзивіллів.

1781 року замок був сильно пошкоджений пожежею, і протягом довгого часу залишався в зруйнованому стані. Однак на початку XX століття почалася реставрація, яка тривала до 1939 року.

Замок Любарта

Читайте також: Ясіня, Закарпатська перлина: природна краса та відпочинок

Нині Луцький замок є популярною туристичною пам'яткою. Його відвідують тисячі туристів щороку, щоб насолодитися красою історичної споруди, дізнатися про її багату історію та подивитися на чудові краєвиди міста.

На його території часто проводяться концерти, виставки та фестивалі. Це робить замок Любарта не тільки історичним об'єктом, а й центром культурного життя Луцька.

Унікальність замку

Сьогодні замок є популярним місцем для екскурсій і туристичних поїздок, і на його території розташовано безліч невеликих музеїв:

Читайте також: Що подивитися в Дубліні - столиці Ірландії
  1. Музей живопису, де представлені твори відомих художників України та світу. Тут можна побачити картини різних епох і стилів - від класичних портретів до сучасного живопису.
  2. Музей дзвонів, тут виставлені дзвони різних розмірів і форм, виготовлені в різні часи і на різних територіях. Музей дає змогу дізнатися про технологію виготовлення дзвонів та їхнє використання в релігійних і громадських церемоніях.
  3. Музей будівельної кераміки - це ще одне місце, яке варто відвідати на території замку. Тут можна дізнатися про історію кераміки у Волинській області, а також подивитися на зразки керамічних виробів, виготовлених у різні епохи.
  4. Музей друкарства - це унікальний музей, який презентує історію друкарства у Східній Європі. Тут виставлені книги, друкарські машини та інші предмети, пов'язані з історією друкарської справи.
  5. Музей зброї, де відвідувачі можуть побачити колекцію зброї різних епох і національностей. У музеї можна дізнатися про історію замку, його мешканців і про життя волинських князів.

Верхній замок був місцем поховання не тільки самого князя, а й його нащадків. Також тут були поховані інші монархи, що свідчить про значущість замку в історії Волинської землі.

Музеї замку Знаменита подія 

Найзнаменитішою подією в історії замку є з'їзд усіх верховних представників європейської монархії. Вона обговорювали загрозу від Османської імперії та питання коронації майбутнього короля Литви. Це зібрання датується 1429 роком.

Замок Любарта сьогодні

Сьогодні в замку відбуваються різні заходи, як-от лицарські турніри та фестивалі. Відвідувачі також можуть побувати на нічній екскурсії та подивитися на замок у незвичному світлі. В'їзна вежа і стіни замку відкриті для огляду. Це місце обов'язково варто відвідати, щоб дізнатися більше про історію України та насолодитися красою середньовічної архітектури.

Легенди пов'язані із замком

Найпопулярнішою легендою - є створення самого замку. За переказами, князь Любарт вирішив побудувати замок для своєї коханої дружини Агрипини. Його кохана була дочкою князя з роду Данила Галицького, і князь хотів зробити для неї щось особливе. Він зібрав найкращих майстрів і будівельників і почав будівництво замку. Але, на жаль, Агрипина померла до того, як замок був закінчений. Князь залишався невтішним і приходив на її могилу з квітами до кінця свого життя.

Згідно з легендою, замок зберігає у своїх стінах величезну кількість скарбів. Однак, знайти скарб Луцького замку Любарта - це тільки півсправи, винести його за ворота неможливо.

Стіни замку

Засновник замку, Любарт, прокляв скарби, які можуть використовуватися тільки в інтересах жителів Луцька. Це означає, що ніхто не зможе забрати скарби із замку, якщо не використовуватиме їх для блага міста.

Проте, кожен охочий має шанс примножити свій капітал у замку. Для цього необхідно приїхати до Верхнього замку і перед в'їзною вежею, зображеною на 200-гривневій купюрі, потерти вищевказану банкноту в руках.

Верхній замок Любарта, також відомий як Замок трьох князів, є однією з найвідоміших історичних пам'яток Луцька. Розташований на вершині пагорба, замок був побудований за часів правління Любарта. Однак, після його смерті, будівництво продовжив Вітовт, а закінчилося воно за Свидригайла.

Це велике творіння людини обов'язково потрібно побачити один раз на власні очі, замість тисячі прочитаних наукових праць про його історію. Тут можна відчути народну самосвідомість, таку ж незламну, як і Владича вежа. Прогулюючись територією замку, можна уявити себе в ролі лицаря, який захищає свою землю від нападу ворогів. Саме тут відбувалися історичні битви, вирішувалися долі людей і держави, і все це можна відчути на собі в цьому місці. 

Знаходиться за адресою: 
г. Луцьк, вул. Кафедральна, 1-а
Помилка у тексті? Виділіть її мишкою та затисніть Ctrl+Enter
україна
пам'ятки
луцьк
історія
замок
Додати свій коментар
Новини на тему
img

Відкрийте магію Балі: диво острів в Індонезії

Балі - маленький острів, розташований у південній частині Індонезії, нині відомий в усьому світі....

img

Кишинів - серце Молдови: занурення в історію та культуру

Кишинів - мальовниче місто, яке є столицею і культурним серцем Молдови. Просочене давньою історіє...

img

Як шукати авіаквитки з урахуванням багажу

Під час пошуку авіаквитків за мінімальною ціною пасажири часто не помічають, чи входить багаж у в...

img

Що означає блакитний прапор на пляжі?

На деяких пляжах по всьому світу можна побачити блакитний прапор. Він явно не схожий на державний...

Ок
Надсилання помилки

Орфографічна помилка у тексті:

Надіслати текст автору?

Додати коментар (необов'язково):

Ок