Завантаження...

Новини
Дата
Назад
1 Дорослих
Дорослi
Діти
до 14 рокiв
Пн
Вт
Ср
Чт
Пт
Сб
Нд

Що означає блакитний прапор на пляжі?

user
Вирвич Любов
02/05/2023
4514
0
Що означає блакитний прапор на пляжі?

Що таке "ідеальний пляж"?

Кожен із нас по-своєму уявляє "ідеальний пляж". Тому це досить розмите поняття. Для одних важливий статус місця, наявність шезлонгів і невеликого бару. Інші ж віддадуть перевагу дикій природі. У будь-якому разі, є низка критеріїв, які важливі для всіх:

  1. Чистота води. Не має значення де саме ви зібралися купатися. Це може бути річка, озера, море чи цілий океан. Однак вода має бути чистою та прозорою. Мало кому захочеться зануритися в болото з піском і водоростями.
  2. Акуратність. Пляжі можуть бути піщаними або ж кам'яними. Це залежить від ваших уподобань. Головне, щоб вони були чистими. Адже лежати серед сміття не хочеться нікому. 
  3. Пейзаж. У всіх нас різне поняття краси. Але набагато приємніше милуватися природою, чи то горами, чи то дикими тропіками, ніж дивитися на міські багатоповерхівки. 

Щоб відшукати свій "ідеальний пляж", попередньо ви можете подивитися його фото або прочитати відгуки в інтернеті. Однак не потрібно покладати великі надії на поради друзів і рідних. Набагато краще самим переконатися, наскільки обране місце вам підходить. 

Блакитна лагуна

Читайте також: Ясіня, Закарпатська перлина: природна краса та відпочинок

Можливо, ви помічали як на деяких пляжах розвивається блакитний прапор. При цьому він явно не схожий на державний атрибут, оскільки в різних країнах він має ідентичний вигляд. Це синє полотно, на якому зображено біле коло з хвилями. Якщо вам вдалося побувати на пляжі з такою позначкою, то це велика удача. Річ у тім, що такий прапор є міжнародною нагородою. Щоб отримати її, пляж має відповідати всім критеріям якості. Ви можете бути впевнені, що купання в цьому місці абсолютно безпечне для вашого здоров'я.

Ця нагорода вручається щорічно, починаючи з 1985 року. Уперше нагородження відбулося у Франції. Відтоді фонд значно виріс, і тепер до нього входить 65 організацій. Щоб узяти участь у програмі, потрібно звернутися до національного координатора. 

Пляж Греції

Коли пляж або пристань отримують цей сертифікат, їх автоматично вносять до міжнародної туристичної бази. Вона є у вільному доступі. Зайшовши на офіційний сайт, ви зможете переглянути всі пляжі, які отримали блакитний прапор. Там надається вся інформація, щоб ви змогли підібрати найоптимальніший варіант. До того ж, самі курорти люблять робити акцент на своєму престижі. Якщо комісія схвалила їхній пляж, вони неодмінно самі це вкажуть. 

Читайте також: Куди поїхати в Карпати восени: ТОП напрямків

За що пляжі отримують "Блакитний прапор"?

У фонду є суворий перелік критеріїв, яким має відповідати ідеальний пляж. Загалом їх 32. Для зручності, вони були розділені на чотири групи:

1. Екологічна освіта та інформація. Вони націлені на заклик відпочивальників до підтримання порядку та власної безпеки. На пляжах мають бути банери з відповідною інформацією. Також, адміністрація пляжу має роз'яснити туристам, що таке премія "Блакитний прапор". Вважається, що ці критерії найвимогливіші, оскільки враховується форма подачі інформації, її доступність і легкість у засвоєнні. 

Діти на пляжі2. Якість води. Тут ідеться не тільки про зовнішні характеристики водойми. Зразок води направляють у лабораторію, де її ретельно вивчають і перевіряють на наявність мікроорганізмів і шкідливих хімічних домішок. Усі показники не повинні перевищувати міжнародні норми.

3. Екологічний менеджмент. Ці критерії передбачають наявність плану експлуатації прибережної зони. Комісії необхідно надати карту автомагістралей і забудов. Крім цього, потрібен графік прибирання на пляжі й очищення зон для купання.

4. Безпека та послуги. На кожному березі водойми повинні розташовувати рятувальні вишки, медпункт і невеликий склад із необхідним інвентарем. Також перевагою стануть додаткові снаряди для людей з інвалідністю, наявність питної води і телефону.

Відповідати всім цим критеріям вельми непросто. До того ж, свій статус потрібно щорічно підтверджувати. Проте для туристів існування такого фонду дало величезну перевагу: обираючи один із таких пляжів, можна не переживати за своє здоров'я і якість відпочинку.

Інші кольори прапорів на пляжі 

Крім блакитного прапора, на пляжі можна побачити полотна іншого кольору. Найчастіше зустрічаються зелений, жовтий або червоний. Вони пов'язані з погодою і визначають безпеку купання. Важливо завжди звертати на них увагу, перш ніж зайти у воду. Зелений прапор гарантує спокійне плавання, жовтий попереджає про можливі хвилі, а червоний забороняє заплив. Також, є прапори, які використовуються рідше. Однак вони не менш важливі:

  1. Фіолетові. Він попереджає про наявність живності біля берега. Це може бути нешкідлива медуза або ж хижа акула. Тому побачивши такий прапор постарайтеся не заходити у воду.
  2. Коричневий. Найчастіше можна помітити в портах, де вода забруднена паливом кораблів та іншими відходами.
  3. Чорний. Свідчить про наявність акул. У таких місцях купатися категорично заборонено. У деяких країнах, на полотні малюють цього хижака, щоб було зрозуміло в чому саме небезпека. При цьому, колір прапора може бути будь-яким.
  4. Шахова дошка. Стала символом серфінгу або іншого водного виду спорту. 
  5. Жовтий із чорним колом. Це повна протилежність попередньому прапору, адже він категорично забороняє використовувати дошки та інший інвентар, що заважає відпочивальникам купатися.
  6. Біло-синій. Символ усіх дайверів.

Фіолетовий прапор на пляжі​​​​​​​Якщо на пляжі ви бачите прапор і сумніваєтеся в його значенні, краще завжди дізнайтеся більше інформації про нього. Про це можна запитати у місцевих жителів або прочитати в інтернеті. На це піде всього кілька хвилин, проте вони можуть врятувати вам життя.

Помилка у тексті? Виділіть її мишкою та затисніть Ctrl+Enter
пляж
блакитний
прапор
узбережжя
відпочинок
Додати свій коментар
Новини на тему
img

Подорож поїздом вдень і вночі: усі плюси та мінуси

Багато хто з нас любить подорожувати потягом. Однак не завжди можна придбати квитки на бажаний ча...

img

Що подивитися в Берліні: найкращі визначні пам'ятки

Берлін - одна з найбільш неоднозначних європейських столиць із 800-річною історією. Він пережив в...

img

Wizz Air: бюджетна авіакомпанія та її модель успіху

Wizz Air - популярна угорська авіакомпанія, яка належить до бюджетних авіаліній (лоукостер). Вона...

img

Університет Вроцлава – найбільший внз на заході Польщі

Вроцлавський університет – вищий навчальний заклад, куди може вступити громадянин Польщі та будь-...

Ок
Надсилання помилки

Орфографічна помилка у тексті:

Надіслати текст автору?

Додати коментар (необов'язково):

Ок