Завантаження...

Новини
Дата
Назад
1 Дорослих
Дорослi
Діти
до 14 рокiв
Пн
Вт
Ср
Чт
Пт
Сб
Нд

Визначна пам'ятка Луцька - Луцький замок.

user
Олександр Гапонов
09/09/2022
3295
0
Визначна пам'ятка Луцька - Луцький замок.

Луцький замок (також відомий як Замок Любарта) – фортеця, зведена в середині XIV століття. Нині він є найважливішою пам'яткою архітектури Волинської області. Відрізняється цей замок відмінною безпекою конструкцій. Об'єкт входить до історико-культурного заповідника "Старий Луцьк". Об'єкт постійно привертає увагу туристів із України та інших країн.

Історія замку

Місце Замку Любарта було обрано не так. Ще в X столітті тут був пагорб біля річки Стир, де зупинився князь Володимир Великий. У літописах фортеця була відома як Лучеськ. Незважаючи на те, що вона не була такою монументальною, як за часів Великого князівства Литовського, фортеця допомогла вистояти під час нападів короля Польщі Болеслава II та його армії.

Будівництво замку розпочалося у 50-х роках XIV століття, а закінчилося – у 1430 році. При цьому деякі деталі змінювалися протягом наступних століть. Була проведена реконструкція у 1502 році (використовувалася цегла). Луцький замок був резиденцією королів після 1569 (Люблінської унії). До XIX століття фортеця перестала виконувати свою основну функцію – захист від ворожих армій. Починаючи з початку XX століття, Замок Любарта став пам'яткою архітектури, отже – об'єктом, що охороняється законом.

Архітектурні особливості
Луцький замокДо комплексу "Луцький замок" входять:

  1. Сам Замок Любарта. Висота стін конструкцій досягає 12 метрів над валом, товщина стін – 0,8 м вгорі, 3 м – у нижній частині. Через тривалий період будівництва змінювалися матеріали, особливо це виявляється в розмірах цегли.
  2. В'їзна вежа. П'ятиярусна споруда паралелепіпедної форми. Внизу розташовані гвинтові сходи, що з'єднують вежу з княжим палацом. Середні яруси вежі мають одне вікно, крім верхнього – там їх три.
  3. Пральна вежа. Має таку форму, як і в'їзна вежа. Передбачено бойові майданчики.
  4. Владицька вежа. Найпростіша з веж. Її висота – 14 метрів. Товщина стін внизу – 3 м, угорі – 1 м. 
Читайте також: Укрзалізниця запустила новий залізничний рейс до Варшави

На стінах замку мешканці різних епох залишали свої підписи. Серед них – сестра Лесі Українки, Ольга Косач (1891). Найстаріший напис був датований 1444 роком. Луцький замок поступово відбувається реставрацію, дозволяючи зберегти об'єкт для майбутніх поколінь.

Сучасний статус

В замку розташований музей книги. Крім старих книг там є друкарські станки, серед яких один з  XV століття. Колишня канцелярія зараз використовується як картинна галерея, де виставляються роботи художників із Польщі, Іспанії, Англії, Італії, Німеччини, Австрії, України, Франції. Загалом у колекції знаходиться понад три сотні картин, написаних у XVI-XX століттях. На додаток до цього галерея поповнюється полотнами сучасних художників.

Територія замку – улюблене місце для туристів, де вони можуть фотографуватись та прогулюватися. У замку відбуваються різноманітні музичні, історичні, етнографічні фестивалі ("Меч луцького замку", "Art Jazz Cooperation", "Середньовічний Лучеськ"). Замок Любарта зображено на реверсі купюри 200 гривень (в усіх трьох варіантах, випущених в обіг). Також замок потрапив на пам'ятну монету номіналом 5 гривень (2010 рік).

Читайте також: Як найкраще дістатися з Києва до Кишинева: вибір транспорту

Як дістатися

Замок Любарта знаходиться на вул. Кафедральній, 27. Це неподалік центрального ринку. Доїхати сюди можна автобусом № 17 або 17а (від залізничного вокзалу до зупинки "Медичний коледж"). Також у замок легко потрапити із центру міста пішки. Якщо ви бажаєте побувати в Луцькому замку, скористайтесь сервісом SkyBooking для замовлення квитків на поїзд або автобус. На транспорті можна потрапити до міста, якщо ви мешкаєте в іншому регіоні України.

Помилка у тексті? Виділіть її мишкою та затисніть Ctrl+Enter
пам'ятка
квитки
луцьк
туризм
поїздка
Додати свій коментар
Новини на тему
img

Де відзначити Різдво в Україні у 2023 році

Різдво в Україні - це особливе свято, наповнене теплом, радістю та традиціями. Воно супроводжуєть...

img

П'ять способів літати бізнес-класом

Усім хочеться отримати більший комфорт за меншу ціну. Але це не завжди виходить, навіть можна ска...

img

Бухарест - усе, що треба знати про столицю Румунії

Сучасний Бухарест - європейська столиця з еклектичною архітектурою, багатогранним культурним житт...

img

Підбірка сервісів для пошуку безкоштовного житла у Європі

Пропонуємо добірку актуальних матеріалів про те, як знайти безкоштовне житло в Україні та країнах...

Ок
Надсилання помилки

Орфографічна помилка у тексті:

Надіслати текст автору?

Додати коментар (необов'язково):

Ок