Завантаження...

Новини
Дата
Назад
1 Дорослих
Дорослi
Діти
до 14 рокiв
Пн
Вт
Ср
Чт
Пт
Сб
Нд

Громада Несебр: історія, географія та культурна спадщина

user
Вирвич Любов
06/09/2023
3110
0
Громада Несебр: історія, географія та культурна спадщина

Несебр - це звабливе сонце, золотий пісок узбережжя і легкий морський бриз. Колись маленьке містечко перетворилося на один із найкращих курортів Болгарії. Воно дивує мандрівників красою, різноманітністю та гостинністю. Несебр запрошує туристів вивчити культурну спадщину країни, насолодитися морським відпочинком і відчути особливу атмосферу.

Історія громади Несебр

Місто Несебр у БолгаріїПерші археологічні знахідки на місці сучасного Несебра свідчать про те, що тут існували поселення ще на початку ХІІ століття до нашої ери. Було знайдено кераміку фракійців, які жили тут саме в цей час. Поселення фракійців називалося Мінебрія. У шостому столітті до нашої ери, коли в цих місцях оселилися греки-дорійці, вони перейменували поселення на Месембрію. 

Тоді й почався розвиток цих земель, будувалися храми, школи, театр, зводилися фортеці, розвивалися народні ремесла. Трохи пізніше з'явилися перші золоті викарбувані монети, почали зав'язуватися торговельні відносини. Усі знахідки цього часу свідчать про багатство, а також про культурний і духовний розвиток жителів Месембрії, що знаходиться на місці сучасної громади Несебр.

У 72 році до н.е. Месембрія була захоплена римлянами, і трохи пізніше стала частиною Римської імперії вже з новою назвою - Месемврія. Після прийняття християнства тут почали будувати храми і базиліки, а також кріпосні стіни. Покращилася система водопостачання і почалося будівництво термів - величезних лазень.

Читайте також: Ясіня, Закарпатська перлина: природна краса та відпочинок

Після падіння Римської імперії поселення стало частиною Візантії, а до складу Болгарської держави увійшло 812 року. У 1098 році почалися релігійні повстання селян секти Богомилів. Але з часом вони були придушені солдатами імперської армії Несебра. 

1237 року місто взяли в облогу війська Венеції, а потім розграбували і сильно зруйнували. Незважаючи на тяжкість руйнувань, воно відновилося і відбудувалося досить швидко, але згодом було захоплене турками-османами. Несебр брав участь у російсько-турецькій війні під командуванням Осман паші і був розгромлений. 

У ХІХ столітті болгари брали участь у боротьбі за незалежність Греції від турків. Після їхнього розгрому в російсько-турецькій війні, місцевість, на якій зараз розташований Несебр, теж отримала незалежність. 

Географія та природні красоти

Читайте також: Відкрийте магію Балі: диво острів в Індонезії

Узбережжя НесебрГромада Несебр, або Несебир, розташована на Чорноморському узбережжі Болгарії. До її складу входять три міста та одинадцять сіл. Головна галузь, яка тут розвивається і приносить дохід - туризм. Тому туристична інфраструктура громади дуже добре розвинена.

Несебр розташований на півострові в Чорному морі, на півночі провінції Бургас. З північного боку громада межує з такими містами, як Бяла і Долні Чіфлік, із західного - Поморіє. На сході її омиває Чорне море. Тут набагато більше старовинних кварталів, ніж на материку. Вузькі бруковані вулиці та площі крихітних розмірів - те, чим славиться ця місцевість. Материкова ж частина, на відміну від півострова, складається переважно із сучасних будівель.

Громада Несебр - один із найпопулярніших курортів на Балканському півострові. Берегова смуга тут із золотим піском, а море тепле і спокійне. Погода, придатна для купання в морі, встановлюється наприкінці весни і зберігається приблизно до середини вересня. Восени море ще довго залишається комфортним для купання, навіть коли температура повітря знижується до +18°. Тому курорт відвідує найбільше туристів у літню пору, починаючи з кінця травня, але в оксамитовий сезон їх теж багато.

Культурна спадщина та архітектура

Курорт НесебрЧастину громади Несебр - місто з однойменною назвою, а саме його старі квартали, занесено до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Будинки Старого міста були зведені ще у ХV столітті турками. На жаль, не всі вдалося зберегти до наших днів. Частину було зруйновано війнами та землетрусом, частина постраждала від часу. Серед цих будівель переважають прекрасні зразки класицизму та бароко.

Крім будівель Старого міста в Несебрі ще багато місць, які по праву можна вважати культурною спадщиною Болгарії: музеї, церкви, старовинні терми та інші будівлі, які зберегли в собі частинку історії тих часів. 

Туризм і визначні пам'ятки

Завдяки вдалому розташуванню, м'якому клімату, теплому морю і красивим ландшафтам Несебр є одним із найкращих чорноморських курортів. Обираючи цікаві місця для вашої екскурсії, варто зважати на ваші вподобання, а також бажання ваших рідних чи друзів, якщо подорожуєте компанією. Також варто врахувати, які саме місця будуть цікаві тільки дорослим, а куди можна вирушити з дітьми.

Популярні туристичні напрямки

Пляж у БолгаріїЯкщо ви вирішили поїхати на екскурсію Несебром, обов'язково ознайомтеся з усіма запропонованими варіантами, чи то вивчення історії, пляжний відпочинок, чи то активні розваги. Найпопулярніші місця для відпочинку на території громади Несебр:

  1. Сонячний берег - найбільший курорт у Болгарії. Тутешній пляж весь вкритий дрібним жовтим піском. Сонячний берег має позначку "Блакитний прапор" - сертифікат якості пляжів за результатами перевірки чистоти піску та води.
  2. Місто Несебр, яке є центром однойменної громади.
  3. Албена - один із найпопулярніших курортів у Болгарії.
  4. Святий Влас - місто, яке виросло з маленького рибальського селища в курорт, відомий у всьому світі.

Усі ці туристичні напрямки по своєму цікаві для гостей Несебра. Тому під час відпусток ці курорти дуже популярні й переповнені туристами.

Історичні пам'ятки та культурні місця

Місця, з якими пов'язана історія Несебра, привертають увагу туристів з усього світу. Обов'язково відвідайте найпопулярніші місцеві пам'ятки культури та улюблені місця відпочинку жителів громади і туристів:

  1. Вітряк, що розташований поблизу Старого міста. Це візитна картка міста.
  2. Західна фортечна стіна, яка раніше захищала місто. Нині ж від неї залишилися лише окремі фрагменти.
  3. Візантійські терми - величезні лазні, що збереглися з часів правління імператора Візантії, з величними колонами та мармуровою підлогою, оздобленою вітражами й мозаїками, що є культурною спадщиною громади та всієї Болгарії.
  4. Аквапарк "Aqua Paradise", у якому можна непогано відпочити всією сім'єю.
  5. Музей кіно з фігурами кіногероїв із популярних фільмів.
  6. Церква Святої Параскеви.
  7. Церква Святих Архангелів Михаїла і Гавриїла.
  8. Церква Св. Стефана з унікальним різьбленим іконостасом.
  9. Церква Христа-Пантократора.
  10. Археологічний музей з експозицією з предметів різних епох, починаючи від візантійської та давньоримської до фракійської.
  11. Етнографічний музей, у якому виставлено предмети культури і побуту, такі як одяг, домашнє начиння, меблі та інструменти.

Є ще й інші визначні пам'ятки в Несебрі, які обов'язково варто включити до своєї екскурсійної програми. Прекрасні курорти Болгарії порадують вас і ви ще не раз захочете повернутися на чорноморське узбережжя.

Помилка у тексті? Виділіть її мишкою та затисніть Ctrl+Enter
несебр
болгарія
курорт
історія
культура
пляж
Додати свій коментар
Новини на тему
img

Чи варто вирушати у подорож самостійно

Всі ми любимо подорожувати, дізнаватися про нові міста та країни, знайомитися з цікавими людьми і...

img

Що врахувати під час підготовки до подорожі?

Подорож завжди стає невеликою пригодою, яка допомагає перезавантажитися. Як провести його максима...

img

Що можна побачити в Познані: визначні пам'ятки міста

Познань активно розвивається і не перестає шанувати пам'ять своєї історичної та культурної спадщи...

img

Краса Будапешта: що відвідати насамперед

Це місто наповнене старовинною архітектурою, культурними пам'ятками, а також сучасними будинками,...

Ок
Надсилання помилки

Орфографічна помилка у тексті:

Надіслати текст автору?

Додати коментар (необов'язково):

Ок