Завантаження...

Новини
Дата
Назад
1 Дорослих
Дорослi
Діти
до 14 рокiв
Пн
Вт
Ср
Чт
Пт
Сб
Нд

Як не стати жертвою шахраїв при купівлі залізничних квитків?

user
Вирвич Любов
26/11/2022
6826
0
Як не стати жертвою шахраїв при купівлі залізничних квитків?

Збираєтеся у подорож чи робочу поїздку? Сьогодні купити залізничні квитки онлайн не складає великих труднощів. Така функція дозволяє заощадити час та забути про довге очікування у черзі залізничних кас. Але іноді пошук дешевих залізничних квитків може призвести до того, що ваші гроші потраплять до шахраїв.

Чи може квиток на поїзд бути дешевшим в онлайн-агрегаторі? Як визначити, чи маєте ви справу з шахрайською схемою? Які найпопулярніші способи обману при купівлі залізничних квитків онлайн? Запитань так багато, а в результаті все одно незрозуміло, що робити під час обману. Давайте по порядку.

Як дурять з залізничними квитками?

Схем для обману покупців у залізничних шахраїв неймовірна безліч, але це не означає, що їх не можна розпізнати. При виборі та купівлі залізничних квитків онлайн потрібно проявляти велику пильність. Можливо, ви витратите на пару хвилин більше часу, але це допоможе зберегти гроші.

Часто можна побачити оголошення про продаж квитків на поїзд у соціальних мережах чи на тематичних форумах. При зверненні менеджери можуть перевести ваш діалог у особисті повідомлення, де вам будуть розповідати про спеціальну пропозицію або про пропозицію “для своїх”, яка діє тільки зараз. Для відвернення уваги вони також можуть розповідати про найнижчу ціну (відсутність комісії, соціальні тарифи тощо). Такі пропозиції – це брехня. Не рекомендуємо реагувати на такі оголошення.

Читайте також: Які типи вагонів використовує Укрзалізниця

Однією з найпопулярніших схем, яка має різні варіації є підставні сайти. Представники таких ресурсів можуть називатися менеджерами компаній-перевізників або онлайн-сервісів для купівлі залізничних квитків. Для таких схем можуть створюватися низькоякісні сайти-одноденки. Також це можуть бути досить якісні сайти, майже повністю скопійовані з реального агрегатора. У такому випадку потрібно уважно перевірити адресу сайту та більше дізнатися про тривалість існування ресурсу та наявність відгуків.

Як і вище, схем дуже багато і всі ми навряд чи зможемо описати в нашій статті. Однак ми можемо підказати, на що звернути увагу при купівлі залізничних квитків онлайн, щоб не бути ошуканим.

Склад вагонів потягаЯк уникнути шахрайства при купівлі залізничного квитка?

При купівлі залізничних квитків варто звертати увагу на наступні моменти:

Читайте також: Укрзалізниця запустила новий залізничний рейс до Варшави
  1. Сильно занижена ціна. Вартість може відрізнятись від ціни на сайті компанії-перевізника (в основному Укрзалізниця) на 5 – 15%.
  2. Онлайн-консультант занадто нав'язливий, може поспішати вас із покупкою або оплатою.
  3. Номер підтримки не працює або відсутній взагалі, зворотний зв'язок із сервісом відсутній.
  4. Якість сайту викликає сумнів – найчастіше за такої схеми використовуються сайти-одноденки.
  5. Відсутність реальних відгуків.
  6. Одержувач оплати – фізична особа (за всіх доступних способів оплати).

Головна наша порада – не поспішайте. Аферисти з легкістю можуть скористатися вашим поспіхом і поспішати вас з оплатою. Іноді при відмові в оплаті вони починають виявляти грубість, неповагу, тиск з метою залякування. Якщо з вами трапилося подібне, будьте впевнені, ви потрапили на залізничний шахраїв!

Також, перед покупкою квитків не бійтеся витратити кілька хвилин на те, щоб поцікавитися у знайомих та близьких, чи користувалися вони колись послугами цього сервісу і чи чули вони про нього взагалі.

Оплата карткою на планшетіДе безпечно купувати залізничні квитки?

Щоб здійснювати тільки безпечні покупки залізничних квитків онлайн, користуйтеся лише надійними та перевіреними сервісами, які обслуговують клієнтів довгий час. Це може бути офіційний сайт компанії Укрзалізниця або сайти перевірених онлайн-агрегаторів таких, як skybooking.ua.

Найчастіше такі ресурси мають такі елементи:

  • висока якість та хороша функціональність та багатосторінкова структура;
  • SSL-сертифікат, тобто в адресному рядку браузера є замок та протокол HTTPS. Це гарантує безпеку даних, коли ви вводите номер банківської картки та CVV-код;
  • інформацію про компанію, контакти, реєстраційні дані та інформацію про ліцензії – все, що дає можливість перевірити факт існування та діяльності компанії за допомогою мережі інтернет;
  • службу підтримки клієнтів - на відміну від псевдоконсультантів на сайтах шахраїв, такі консультанти використовують тільки корпоративні телефони та акаунти для зв'язку з клієнтом, не дуже нав'язливі.

Після оплати квитка на сайті сервісу ви повинні отримати підтвердження оплати на вказаний e-mail або номер телефону протягом 15 хвилин. В іншому випадку рекомендуємо вам відразу зв'язатися з підтримкою сервісу або з компанією-перевізником.

Також варто згадати наявність відгуків. Всі перевірені сервіси мають відгуки про свою роботу, які формують їхній рейтинг. Так, не завжди відгуки бувають лише позитивними, адже сервіси можуть відрізнятися якістю обслуговування, індивідуальним підходом та цікавими фішками. Але разом такі компанії мають позитивний рейтинг серед клієнтів. Більше того, на одному ресурсі можна одразу замовити авіа квитки, формуючи свій маршрут. Це суттєво економить час і дозволяє отримати максимум інформації про всі доступні види транспорту на дату, яка вас цікавить.

Кредитні карткиЯк перевірити квиток на поїзд?

Ви провели оплату та отримали квиток на електронну пошту, здається, жодних проблем. Але, на жаль, це ще не гарантує того, що вас не обдурили. Квиток може виявитися фальшивим або вам можуть надіслати маршрутну квитанцію. Що ж робити, як переконатись, що документ є справжнім? Для цього ви можете скористатися онлайн-сервісом для перевірки електронних залізничних квитків компанії Укрзалізниця.

Для того щоб перевірити квиток, потрібно вказати наступну інформацію:

  • UID – унікальний ідентифікатор із 20-ти символів, вказаний на квитку (починається з трьох нулів);
  • фіскальний код квитанції (розміщений у правому верхньому кутку документа);
  • ім'я та прізвище на яке оформлявся квиток.

Якщо квиток на поїзд, після заповнення даних, вам буде надана інформація про квиток. Також для перевірки справжності квитка можна звернутися до контакт-центру компанії-перевізника, співробітники якого допоможуть вам пройти перевірку документа на справжність.

Залізничні квиткиОбман із квитками на поїзд: як повернути гроші?

На жаль, щодня з'являється все більше і більше подібних схем і повністю убезпечити себе від шахрайства досить складно. Припустимо, що вас все ж таки обдурили при покупці. Що робити та як повернути гроші?

Тут все залежить від того, коли ви зробили оплату і в який спосіб. Якщо ви оплачували квиток через платіжну систему, вам потрібно скоріше звернутися до банку та подати заяву про відміну транзакції. Щоб довести факт шахрайства, вам потрібно надати банку скріншоти листування, дані про сайт, квитанцію (витяг) про оплату. У разі, якщо банк визнає передані вами докази досить переконливими, заяву відправлять до представництва платіжної системи (Visa/MasterCard).

За статистикою, 20% звернень на чарджбек (скасування транзакції) отримують схвалення. Середній термін повернення коштів становить 30–60 календарних днів. Більш детально це питання слід уточнити у банку, який обслуговує вашу картку. Якщо ви здійснили оплату з онлайн-гаманця, шансів на повернення грошей, на жаль, немає.

Незалежно від результату, рекомендуємо вам звернутися до поліції та написати заяву про шахрайство, що дасть можливість іншим покупцям не стати жертвами аферистів. Тепер ви знаєте, як купувати квитки на поїзд безпечно. Отримуйте більше знань про подорожі разом зі SkyBooking.

Помилка у тексті? Виділіть її мишкою та затисніть Ctrl+Enter
подорож
шахрах
жд
поїзд
Додати свій коментар
Новини на тему
img

Визначна пам'ятка Полтави - Біла альтанка

Біла альтанка – не просто пам'ятка, а "візитна картка" Полтави та одне з найулюбленіших місць гор...

img

Подорож поїздом вдень і вночі: усі плюси та мінуси

Багато хто з нас любить подорожувати потягом. Однак не завжди можна придбати квитки на бажаний ча...

img

Відкрийте магію Балі: диво острів в Індонезії

Балі - маленький острів, розташований у південній частині Індонезії, нині відомий в усьому світі....

img

Кишинів - серце Молдови: занурення в історію та культуру

Кишинів - мальовниче місто, яке є столицею і культурним серцем Молдови. Просочене давньою історіє...

Ок
Надсилання помилки

Орфографічна помилка у тексті:

Надіслати текст автору?

Додати коментар (необов'язково):

Ок