Завантаження...

Новини
Дата
Назад
1 Дорослих
Дорослi
Діти
до 14 рокiв
Пн
Вт
Ср
Чт
Пт
Сб
Нд

Краса і велич Бахайських садів у Хайфі

user
Вирвич Любов
05/05/2023
3913
0
Краса і велич Бахайських садів у Хайфі

Бахайські сади, які розташовані на горі Кармель в Ізраїлі (м. Хайфа) - сьогодні дуже популярне місце серед туристів. Також їх називають Тераси Віри Бахаї або висячі сади Хайфи. Існує думка, що вони символізують собою 18 учнів Баба, засновника віри бабізм. 

У розташування терас простежується сувора геометрія. Всього їх 19, якщо враховувати майданчик біля храму Баба. Це значуще число в місцевій релігії. Сади з'єднуються між собою сходами. З двох боків спускаються два стрімких водоспади. Також можна помітити схожість із перськими парками. Такі елементи забезпечують звукоізоляцію від зовнішнього середовища і забезпечують цілісність композиції разом із Будівлею Всесвітнього центру Бахаї. Цей комплекс внесено до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, що свідчить про його унікальність і важливість.

Територія Бахайських садів

Крім своєї культурної цінності, Тераси привертають увагу туристів своєю системою зрошення. Вона комп'ютеризована і отримує дані від метеорологічних центрів. Ґрунтуючись на отриманій інформації, система змінює положення клапанів, щоб підтримувати відповідний рівень вологості. Полив відбувається вранці та ввечері, оскільки вдень занадто високий відсоток випаровування води.

Історична пам'ятка

Читайте також: Ясіня, Закарпатська перлина: природна краса та відпочинок

Бахайські сади називають восьмим чудом світу. Однак ця пам'ятка відрізняється від інших із цього списку, оскільки її створили у ХХ столітті. В основу назви лягла релігія бахаїзм. Її покровителем є Баба. Він був персом і почав проповідувати цю релігію ще 1844 року. У нього з'явилося кілька послідовників, але місцева влада не підтримала такого пориву. І через шість років Баба був розстріляний. Його змінив Бахаулла. Він зміг домогтися визнання бахаїзму, тому багато хто вважає саме його засновником цієї релігії.

Майданчик Бахайських садів

Справжні послідовники продовжували шанувати Баба. Вони домоглися його перепоховання, яке відбулося 1909 року на горі Кармель. Спочатку там був зведений скромний мавзолей. Поступово стали з'являтися й інші будівлі. Найвидатнішою з них став Всесвітній будинок справедливості. Зовні він схожий на відомий Білий дім, проте немає жодних офіційних джерел, що підтверджують будь-який зв'язок між ними.

Потім навколо будівель почали висаджувати дерева, оформляти клумби та викладати доріжки. Так 1987 року було закладено основу для Бахайських садів. Головним архітектором став Фаріборз Сахба, а безпосередньо будівельними роботами зайнялася інженерна компанія Karban & Co. Весь процес створення восьмого дива світу зайняв 15 років. На початку 2000-х років відбулося велике відкриття. Потік туристів до нього не зменшується і донині.

Читайте також: Що подивитися в Дубліні - столиці Ірландії

Бахайський храм і Усипальниця Баба

Вид на Бахайські садиХрам Баба також називають Золотим куполом. Це місце, де покояться останки одного із засновників бахаїзму, тому воно має велике значення для всіх послідовників. Храм розташовується в самому центрі Бахайських садів. Таким чином, дев'ять сходинок знаходиться під ним і стільки ж над ним. Найзручніше до храму потрапити з середнього входу на Тераси, що розташований у районі Верхнього Адара.

Будівля храму виконана у формі восьмикутника. Це вельми незвично для цього віросповідання, оскільки число дев'ять для нього більше використовується як знак єдності з іншими релігіями. З точки зору архітектури, в оформленні храму переважає неокласицизм. Поєднання стилів Західної та Східної Європи підтверджує головну ідею бахаїзму, яка полягає в об'єднанні.

Зовнішній вигляд храму постійно змінювався, оскільки його часто добудовували. Спочатку в ньому було всього шість кімнат. Згодом їх стало дев'ять, і з'явилася 11-метрова надбудова у вигляді циліндра. Зараз храм вважають двоповерховою будівлею загальною висотою в 40 метрів.

Терасні сади

Сад кактусівВисячі сади займають близько 20 га в межах міста Хайфа. Працівники ретельно стежать за їхньою чистотою, адже це священне місце. Туристи часто приїжджають сюди для набуття внутрішньої сили й очищення свого розуму. Умовно сади можна розділити на кілька частин:

  1. Безпосередньо тераси. Це майданчики, які розташовані по обидва боки від Храму Баба. Загальна протяжність таких терас становить один кілометр. На них розбито кілька клумб і росте близько 400 видів рослин. Цікаво те, що в кожної з них є своя символіка. Тому місце їхньої посадки суворо контролюється.
  2. Сад кактусів. Він розташований недалеко від Усипальниці. Тут можна зустріти понад 100 видів цих колючих рослин. Деякі з них цвітуть у певну пору року. У поєднанні з білим піском, на якому ростуть кактуси, ці квіти мають дещо урочистий вигляд. Оточують незвичайний сад апельсинові дерева. У їхній тіні можна сховатися від сонця.
  3. Дубовий гай. Він розташований у західній частині Бахайських садів. Дуб символізує нескінченний процес розвитку. Місцеві жителі називають цю рослину вічно зростаючою. Це пов'язано з тим, що на місці старого і засохлого дерева обов'язково з'явиться новий паросток.

Крім дуба, тут можна зустріти ріжкове дерево. Його плоди відомі як Хліб Святого Іоанна. Свого часу з них пекли коржі, робили вино або просто використовували як корм для домашніх тварин. Також варто відзначити Єрусалимську сосну. Вона росте тільки в цій місцевості, але її цілющі властивості відомі на весь світ.

Екскурсійна група

Значущими стали чотири сади на вершині гори. Їх називають меморіальними, бо там поховані близькі члени родини Бахаулли. На їхніх могилах встановлено монументи з каррарського мармуру.

У садах регулярно проходять захопливі екскурсії для туристів. Гіди володіють кількома мовами, проте вам потрібно буде записатися у відповідну групу. За бажання восьме чудо світу можна відвідати самостійно.

Можна захоплюватися барвистими фотографіями, проте ніщо не замінить реальних емоцій під час прогулянки Бахайськими садами. Це місце подарує вам непередавані враження, захоплюючи своїм багатством. Тому якщо ви хочете змінити обстановку і відвідати цікаві місця, варто запланувати поїздку в Хайфу на найближчу відпустку.

Помилка у тексті? Виділіть її мишкою та затисніть Ctrl+Enter
ізраїль
бахайські
сади
хайфа
визначні
пам'ятки
спадщина
юнеско
Додати свій коментар
Новини на тему
img

Вінницький фонтан – візитна картка міста

Вінницький фонтан – візитна картка міста. Світломузичне шоу для мешканців та гостей великого обла...

img

Список найкращих автобусних компаній Європи

Якщо ви збираєтеся в подорож Європою і хочете чудово провести час у дорозі, найкраще вибрати авто...

img

Чи варто вирушати у подорож самостійно

Всі ми любимо подорожувати, дізнаватися про нові міста та країни, знайомитися з цікавими людьми і...

img

Чарівність визначних пам'яток Карлових Вар - що подивитись?

Карлові Вари - це мальовнича гірська місцевість, багата історична спадщина, численні культурні па...

Ок
Надсилання помилки

Орфографічна помилка у тексті:

Надіслати текст автору?

Додати коментар (необов'язково):

Ок