Завантаження...

Новини
Дата
Назад
1 Дорослих
Дорослi
Діти
до 14 рокiв
Пн
Вт
Ср
Чт
Пт
Сб
Нд

Wizz Air: бюджетна авіакомпанія та її модель успіху

user
Вирвич Любов
20/09/2023
3466
0
Wizz Air: бюджетна авіакомпанія та її модель успіху

Wizz Air - це популярна угорська авіакомпанія. Вона належить до бюджетних авіаліній (лоукостер). Їхня головна мета - забезпечити своїм пасажирам швидкий і комфортний переліт між країнами Центральної та Східної Європи. Ця авіакомпанія постійно розвивається і розширює спектр послуг, що надаються.

Історія компанії

Творцем Wizz Air вважається Йожеф Вараді, який пізніше був виконавчим директором компанії. Разом із п'ятьма своїми друзями він заснував бюджетну авіакомпанію. В її основу лягли знання та особистий досвід, які були отримані в цій сфері за багато років роботи. На здійснення задуманого знадобилося близько півроку. Усі документи було зібрано, дозвіл на пасажирські перельоти отримано, і 19 травня 2004 року перший літак із логотипом Wizz Air вилетів із міста Катовіце. 

Літак на злітній смузіВідтоді кількість рейсів істотно розширилася. При цьому компанія прагне постійного розвитку. Всього за десять років Wizz Air стала найбільшою бюджетною авіакомпанією в Європі. На початку 2015 р. у продажу з'явилися акції компанії, що стало новим етапом у її розвитку. Штат розширився до 3000 осіб, літаки оновили і перефарбували. Рейтинг AirlineRatings визнав Wizz Air найкращим бюджетним авіаперевізником Європи за 2020 р. 

Модель бюджетної авіакомпанії

Читайте також: Що таке лоукост і чому він дешевший?

Лоукостером називають низькобюджетну авіакомпанію, вартість перельоту в якої значно нижча, ніж в інших авіаперевізників. Водночас якість послуг теж може бути гіршою. При цьому потрібно вміти відрізняти лоукостер від звичайних компаній, які просто презентують рейси на короткі дистанції або не надають повний спектр послуг. Для цього було створено спеціальну бізнес-модель із відповідними критеріями.

Принципи та характеристики моделі бюджетної авіакомпанії

Як правило, робота бюджетних авіакомпаній будується навколо таких принципів:

  1. Єдиний пасажирський клас. 
  2. Один тип літака на всі рейси. Здебільшого використовуються економні Airbus A320 або Boeing 737. Завдяки цьому спрощується система навчання і розподілу персоналу.
  3. Універсальна система оплати. Використовується один бланк для рейсів в обидва боки. Також дедалі більше лоукостерів переходять на електронні квитки.
  4. За день один літак виконує відразу кілька рейсів. При цьому всі вони орієнтуються на прямі перельоти, з мінімальним часом зупинок в аеропорту. 
Читайте також: Ера квитків по 10 євро закінчилася - Ryanair

Не всі лоукостери дотримуються всіх перерахованих пунктів. Крім того, є рекомендовані, але необов'язкові умови. Наприклад, ціни на квиток можуть збільшуватися в міру заповнення салону. 

Порівняння з традиційними авіакомпаніями

Літак в аеропортуГоловна перевага лоукостерів перед традиційними авіакомпаніями - це низька вартість. Що стосується комфорту перельоту, то в цьому вони програють. Місця в салоні явно менше, ніж у стандартному літаку. До того ж не у всіх крісел відкидається спинка. Таким чином, авіакомпанії хочуть збільшити кількість посадкових місць. Ще одна відмінність - іноді може не вказуватися місце у квитку. Це зроблено для того, щоб пасажири були мотивовані не затримуватися під час посадки.

Тоді як більшість авіакомпаній обирають великі аеропорти, бюджетні авіаперевізники віддають перевагу менш затребуваним. Це стосується і часу вильотів. Також скорочується список послуг, що надаються. Наприклад, якщо в класичних авіакомпаніях вартість напоїв входить у вартість квитка, то в лоукостерах за них доведеться заплатити. Деякі бюджетні авіакомпанії намагаються мінімізувати ці відмінності і зробити переліт максимально комфортним.

Маршрути та напрямки

За даними за 2019 рік, компанія здійснювала рейси за 710 напрямками. У листопаді того ж року послугами Wizz Air скористалися близько 3 мільйонів пасажирів. На сьогодні договори на обслуговування укладено з 190 аеропортами в 45 країнах.

Після пандемії авіакомпанія здобула популярність завдяки стрімкому розширенню вибору рейсів. З 2020 по 2021 рік було відкрито нові напрямки та бази для літаків. В Україні вильоти здійснювалися з Києва та Львова. Були прямі рейси до Англії, Австрії, Італії, Польщі, Боснії і Герцеговини, а також до Марокко, ОАЕ, Казахстану та Ізраїлю.

Ціни та тарифи

Літак Wizz AirЦіни на квиток залежать від кількох чинників. Насамперед на вартість впливає тривалість польоту. Також є кілька тарифів, у кожного з яких своя вартість:

  1. Basic. Це найдешевші квитки. Вони підходять для тих, хто полюбляє подорожувати без нічого і бере із собою лише ручну поклажу.
  2. WIZZ GO та WIZZ Family Go. Це найпопулярніший тариф серед пасажирів. До нього входить вибір місця, можливість реєстрації онлайн за 30 днів до вильоту, а також місце для валізи в багажному відсіку.
  3. WIZZ Plus і WIZZ Family Plus. У цьому пакеті зібрані всі послуги для комфортної подорожі. Пасажири можуть обрати місце в салоні, взяти з собою валізу, яка здається в багажний відсік, і змінити дату польоту, якщо є необхідність. 

Що більше послуг входить в обраний вами тариф, то вищою буде його вартість. Під час оформлення квитка на літак онлайн на екрані з'явиться короткий опис кожного пакета, щоб ви могли легко зробити вибір. 

Особливості авіапарку Wizz Air

Червона доріжка до літакаФлот авіакомпанії Wizz Air складається з 141 літака. Їхній середній вік становить 5,3 років. Найновішими є літаки A321neo компанії Airbus. Перший із 181 замовлених апаратів надійшов у розпорядження флоту Wizz Air на початку 2019 р. Відтоді рейси здійснило вже 47 таких літаків. Вони більш місткі, ніж попередні моделі (239 посадкових місць проти 180). Найбільше в авіафлоті числиться Airbus A320ceo - 52 літаки. Вони маленькі, можуть вмістити не більше 180 пасажирів. Однак і вартість такого квитка буде найнижчою. 

Якість обслуговування та послуги

Крім стандартних послуг, Wizz Air надає кілька додаткових можливостей. Приміром, ви можете забронювати тариф без оплати на 48 годин. На цей час вартість фіксується. Навіть якщо ціна підніметься, для вас вона залишиться незмінною. Для цього навіть не потрібно вносити свої дані. Єдина умова - на момент бронювання до польоту має залишатися більше семи днів. На борту є платні послуги. Наприклад, можна купити напої, сендвічі або сувеніри. Оплату можна проводити карткою і готівкою. Валюта залежить від рейсу. 

Вплив на ринок і конкуренцію 

У світі існує дуже багато авіакомпаній. Серед них є як класичні авіаперевізники, так і дешевші варіанти. Тому конкуренція в цій сфері висока. Попри це Wizz Air змогла швидко стати затребуваною у пасажирів і з кожним роком стає все популярнішою. Секрет криється в низькій вартості квитка за досить комфортних умов польоту.

Помилка у тексті? Виділіть її мишкою та затисніть Ctrl+Enter
wizzair
авіа
компанія
літак
лоукостер
бюджет
Додати свій коментар
Новини на тему
img

Як найкраще дістатися з Києва до Кишинева: вибір транспорту

Маршрут Київ - Кишинів - це цікава мандрівка, яка дасть змогу насолодитися красою двох столиць - ...

img

Рейтинг найкрасивіших європейських міст: ТОП-5

Європа - це палітра культурних скарбів, центр великих історичних подій і континент із мальовничою...

img

Паган - дивовижне місто тисячі храмів

Паган був найдавнішою столицею однойменної держави. Знаходиться місто на березі річки Іраваді. За...

img

Як купити авіаквитки дешево: 5 перевірених способів

Как показывает практика, при покупки билета порядок цен зависит не столько от дня недели и времен...

Ок
Надсилання помилки

Орфографічна помилка у тексті:

Надіслати текст автору?

Додати коментар (необов'язково):

Ок