Завантаження...

Новини
Дата
Назад
1 Дорослих
Дорослi
Діти
до 14 рокiв
Пн
Вт
Ср
Чт
Пт
Сб
Нд

Визначні місця Черкас - Сосновий бір

user
Олександр Гапонов
05/09/2022
4696
0
Визначні місця Черкас - Сосновий бір

Парк Сосновий бір в Черкасах

Черкаський парк "Сосновий бір" є одним з прикладів садово-паркового мистецтва державного значення в Україні. Об’єкт знаходиться на північному заході міста, вулиці Дахновській, на терасі Дніпра. Раніше об’єкт називався "парком ім. п’ятдесятиріччя радянської влади", "Ювілейним", "парком п’ятдесятиріччя Жовтня". Загальна площа об’єкту складає 50 га.

Парк Сосновий бор у ЧеркасахІсторія та особливості об’єкта

В 1953 році співробітники міської станції лісозаготівлі посадили сосни на піщаній місцевості, що відокремлювала околиці міста від бору. Далі працівниками Дахнівського лісництва виконувалися роботи щодо озеленення дніпровського берега.

Вже в 1966–1967 роках було створено проект генплану. Цим займався "Укрдіпроінжпроект" (Київ). Керував роботами В. Г. Гнезділов. З ним відповідали за благоустрій парку:

Читайте також: Які типи вагонів використовує Укрзалізниця
  • архітектор та спеціаліст із ландшафтів Г. А. Урсаті;
  • спеціаліст у галузі озеленення Е. Д. Смирнова.

Тим часом на території об’єкту було висаджено сімдесят рідкісних та незвичайних порід дерев. Під час роботи над парком було створено систему штучних озер, де вода потроху спускалася до Дніпра. На верхньому рівні встановлено пам’ятник (русалка).

Відкриття парку відбулося до п’ятдесятиріччя перевороту в жовтні 1917 року. Названо спочатку "міський парк імені п’ятдесятиріччя радянської влади". Після відкриття було зведено арочний міст, званий "мостом кохання". З нього відкривається краєвид на Дніпро та дамбу. До 1990-х років на території було відкрито готель "Туриста".

У 1996 році парк був орендований підприємством "Черкасизеленгосп" через незадовільний стан дерев. Пізніше (1997 рік) підприємство перейшло в приватну форму власності. Парк також став приватною власністю орендаря. Через 10 років парк повернувся до комунальної власності. Він став одним з чудес Черкаської області (конкурс проходив для привернення уваги до регіону).

Читайте також: Укрзалізниця запустила новий залізничний рейс до Варшави

У 2014 році в парку було посаджено 324 саджанці ялини, сосни, дуба, а також сакура. У зв’язку з проведенням декомунізації у 2016 році парк отримав сучасне ім’я. Воно було дано завдяки розташуванню в мікрорайоні "Соснівка".

На території об’єкта встановлена ​​"стіна осіб" — фейсвол" (від англ. Face wall). Цей об’єкт є меморіалом мешканцям області. Він має довжину 35 метрів. На всіх літерах розташовано понад 4 тисячі світлин відомих людей Черкаського регіону, що утворюють назву міста.

Практично скрізь у парку є лавки, на яких можна відпочити. Аналогічну функцію виконують альтанки, кожна з яких є унікальною. У 2016 році було встановлено дерев’яно-кам’яну альтанку в трипільському стилі. Взимку в парку заливається ковзанка просто неба. Місцевість прикрашається гірляндами та ліхтарями.

Як дістатися

Потрапити до парку "Сосновий бір" ви можете в будь-який час доби, без вихідних. Парк розташований досить далеко від центру Черкас, тож пішки доведеться йти близько години. Рекомендується скористатися автобусом № 4, 6, 11, 14, 18, 23, 26, 31. Також можна доїхати тролейбусом № 1, 7а або таксі.

Скористайтеся можливістю погуляти в спокійному місці, де багато зелені, є краєвид на річку й немає обмежень на час відвідування, а при вході до парку вам не потрібно платити. Тут ви завжди знайдете, де пофотографуватися. Сервіс SkyBooking допоможе купити квитки на потяг, літак чи автобус, на якому можна приїхати до Черкас.

Помилка у тексті? Виділіть її мишкою та затисніть Ctrl+Enter
квиток
екскурсія
туризм
поїздка
потяг
Додати свій коментар
Новини на тему
img

Болгарія - чарівність і багатство на балканському півострові

Болгарія - одна з найкрасивіших курортних країн у Східній Європі. Тут кожен може знайти для себе ...

img

Синевір - легендарне гірське озеро Карпат

Той, хто хоч раз побував на озері Синевир, ніколи не забуде красу цієї місцевості. Це найбільше о...

img

Париж - від античних часів до наших днів

Плануючи свій вояж, спочатку варто ознайомитись з історією міста, щоб заздалегідь спланувати марш...

img

Як здати або обміняти авіаквиток?

Важлива деталь - оформляти повернення та обмін авіаквитка потрібно якомога раніше, відразу як тіл...

Ок
Надсилання помилки

Орфографічна помилка у тексті:

Надіслати текст автору?

Додати коментар (необов'язково):

Ок