Завантаження...

Новини
Дата
Назад
1 Дорослих
Дорослi
Діти
до 14 рокiв
Пн
Вт
Ср
Чт
Пт
Сб
Нд

Що можна побачити в Познані: визначні пам'ятки міста

user
Вирвич Любов
02/06/2023
6156
0
Що можна побачити в Познані: визначні пам'ятки міста

Щодня сотні українців перетинають кордон із Польщею, щоб побачити найцікавіші пам'ятки сусідньої країни. Для багатьох мандрівників це лише початкова точка на їхньому маршруті, що пролягає через усю Європу. У тому чи іншому випадку, про Польщу варто дізнатися більше. Адже тут кожне місто оповите своєю історією і готове поділитися нею з кожним гостем. Одним із найцікавіших місць є Познань із великою кількістю культурних та історичних пам'яток. 

Познань розташовується на заході Польщі, і належить до п'ятірки найбільших міст країни за кількістю населення. Щодо економічного стану, то місто є одним із найбагатших у країні, оскільки тут розташовано доволі багато іноземних підприємств, тому бізнесмени з Європейського Союзу приїжджають сюди для вирішення ділових справ. Познань також є містом молоді, де багато навчальних закладів, у яких навчаються близько 130 тис. студентів з усього світу.

Загалом Познань нетипове місто для Польщі, тут особливо відчувається вплив німецької культури, що яскраво відбивається в архітектурі. Такі стилі, як модернізм і неоготика, тісно переплелися між собою, створюючи неповторну атмосферу. Сьогодні місто активно розвивається, і не перестає вшановувати пам'ять своєї історичної та культурної спадщини, саме тому туристи і місцеві жителі з великою повагою ставляться до місцевих визначних пам'яток. Ми підготували короткий огляд найцікавіших місць Познані, щоб ви могли дізнатися більше, перш ніж побачити їх на власні очі. 

Стара Ринкова Площа та Козли

Стара Ринкова ПлощаСтара Ринкова Площа є однією з найбільших площ Європи. Її будівництво почалося ще в XIII столітті. Відтоді це місто зазнало багато змін під впливом подальших історичних подій, але все ж таку пам’ятку вдалося зберегти до наших днів. Цікаво, що площа має абсолютно правильну геометричну форму — кожна з її сторін є рівною. На площі знаходиться низка інших пам’яток, серед яких криниця Бамберки, “Будинки ремісників”, місцева ратуша та багато інших. Особливої уваги заслуговують Козли, які є символом міста. За легендою, ці тварини змогли попередити свого власника про наступ ворогів, що допомогло місцевим жителям підготуватися до протистояння. Тепер на їх честь є пам’ятники та мурали. 

Читайте також: Ясіня, Закарпатська перлина: природна краса та відпочинок

Парк Цитадель

Парк ЦитадельПарк Цитадель є одним з найбільших міських парків Познані. Він знаходиться на місці колишнього прусського форта Віняри. Окрім зон для відпочинку, садів та амфітеатрів, тут також знаходяться кілька громадських та військових цвинтарів, музей зброї та армії Познані, старі фортеці, численні скульптури та меморіали. Це місто великої духовної сили, яке об’єднує величне минуле та безхмарне сьогодення між собою.

Імператорський замок Вільгельма

Імператорський замок ВільгельмаІмператорський замок в Познані є однією з наймолодших будівель такого типу в Європі. Його було побудовано за наказом Вільгельма II, який особисто затвердив план своєї майбутньої резиденції. Будівлю було зведено на початку минулого століття в неороманському стилі. На сьогоднішній день замок використовують як творчий простір, де розмістилися Культурний центр Замек, Театр анімації та Музей Познанського повстання 1956 року, а також кінотеатр “Палац”. На площі поруч з замком знаходиться монумент на згадку про жертв Катинської різанини.

Читайте також: Що подивитися в Дубліні - столиці Ірландії

Тумський острів

Тумський острівТумський острів називають колискою польської державності, адже територіально він знаходиться на території найстарішої частини країни. Він оточений водами річки Варти та річки Цибіни, що впадає в неї. За легендою саме тут зустрілися пращури трьох слов'янських народів, тому на згадку про цю легендарну зустріч було прийнято рішення побудувати місто та назвати його Познанню. На острові розташовані численні пам’ятки — Кафедральний собор, Палац архієпископа, Костел Святої Діви Марії, Академія Любранського, архієпископський музей тощо.

Костел Діви Марії

Костел Діви МаріїКостел Діви Марії було побудовано в готичному стилі в першій половині XIV століття на місці княжої резиденції. Місцеві жителі та туристи називають цю локацію місцем постійного Різдва, про яке нагадує інтерактивний різдвяний вертеп, що знаходиться в каплиці поблизу. Грає музика, блимають ліхтарики, бігають звірі, танцюють ляльки, крутяться каруселі, в озері плавають качки — навіть дорослі не зможуть встояти перед таким яскравим дійством. Особливої атмосфери надають вітражі, виконані в червоних відтінках. 

Міська Ратуша

Міська РатушаМіська Ратуша в Познані є головною прикрасою Ринкової площі. Її вважають одним з головних зразків архітектури епохи ренесанса. Сьогодні Познанська Ратуша є музеєм. Його експозиція присвячена історії міста з XIII до XX століття. Колекція налічує безліч цінних експонатів, серед яких найвідомішими є позолочений та емальований посох з Ліможа, настільний годинник з гербом Познані та стакан гільдії шевців. Крім того, туристів приваблює певне дійство на вежі ратуші — кожного дня опівдні над годинником відчиняються віконця та з’являються постаті двох козликів, які б'ються рогами. 

Озеро Мальта

Озеро МальтаОзеро Мальта займає площу близько 70 гектарів. На його південному березі знаходиться гірськолижний схил, що працює цілий рік. Також є поле для мінігольфу та пляж. Влітку тут часто проводять театральні та музичні виступи просто неба, а взимку відкривається ковзанка для любителів зимових розваг. Неподалік розташована сучасна спортивна база. На прилеглій території розмістився Великопільський зоопарк, який займає 117 гектарів та є найбільшим в Європі. Крім того, Познань одне з небагатьох міст Європи, що може похизуватися одразу двома зоопарками. Відпочинок на озері Мальта сподобається прихильникам різних видів відпочинку.

Кафедральний собор

Кафедральний собор Познані є одним з найстаріших соборів в Польщі. Його було зведено ще в X столітті. На той час він був чи не єдиним в країні. Впродовж доволі тернистих років, собор зазнав численних змін, але все ж таки зберігся до наших днів. Сьогодні туристи приїжджають сюди, щоб відчути неповторну атмосферу минулих часів та помилуватися його неймовірно гарними фасадами в готичному стилі.

Торгово-розважальний центр "Старий пивовар"

Торгово-розважальний центр "Старий пивовар" знаходиться в центрі міста. Він вдало поєднав в собі торгові майданчики та художню галерею. Його площа охоплює 130 000 м². Свою назву він отримав на честь пивоварні, що знаходилися тут з XIX століття. Нині цей простір слугує не лише для модних магазинів та ресторанів, а й для підтримки молодих талантів в сфері фотографії, живопису, скульптури та дизайну, які мають змогу  демонструвати свої роботи на території комплексу. 

Помилка у тексті? Виділіть її мишкою та затисніть Ctrl+Enter
познань
польща
пам'ятки
парк
собор
ратуша
Додати свій коментар
Новини на тему
img

Ковельська пам'ятка - Історичний музей

Ковельський історичний музей – головне сховище давнини краю. Експозиції історичного музею Ковель...

img

Що таке лоукост і чому він дешевший?

Останнім часом можна часто зустріти пропозиції лоукостерних рейсів на різні авіанапрямки, але дал...

img

Що врахувати під час підготовки до подорожі?

Подорож завжди стає невеликою пригодою, яка допомагає перезавантажитися. Як провести його максима...

img

Навіщо потрібен туристичний страховий поліс?

Плануючи подорож за кордон, ми налаштовуємося на позитив і передчуваємо насичений пригодами відпо...

Ок
Надсилання помилки

Орфографічна помилка у тексті:

Надіслати текст автору?

Додати коментар (необов'язково):

Ок