Завантаження...

Новини
Дата
Назад
1 Дорослих
Дорослi
Діти
до 14 рокiв
Пн
Вт
Ср
Чт
Пт
Сб
Нд

Burning Man - від посиденьок з друзями до культового фесту

user
Олександр Гапонов
23/06/2022
5497
0
Burning Man - від посиденьок з друзями до культового фесту

Мабуть, кожен хоч раз бачив уривки з масштабного фестивалю Burning Man в Америці. Яскравий та дуже видовищний захід проходить у пустелі Блек-Рок, що знаходиться в штаті Невада. Фестиваль проводять щороку в останній тиждень серпня, тобто у вихідні, присвячені Дню праці.

Burning Man – що це таке та навіщо влаштовувати таке шоу

Burning Man проводиться вже протягом багатьох років, і досі не втратив своєї актуальності. Люди з усього світу вирушають у абсолютно безлюдну і посушливу американську пустелю в штаті Невада, щоб нарешті не боячись забобонів побути собою. Захід, створений самими учасниками, які дотримуються десяти простих правил, дає можливість втілити усі фантазії у життя. Сім днів повної свободи та нерозсудливості.

Історія створення з'їзду

Фестиваль Burning Man фото

Читайте також: Навіщо потрібен туристичний страховий поліс?

Чи повірите ви, що фестиваль Burning Man був створений випадково? По суті він буквально виріс з посиденьок біля вогню в гігантське шоу, на яке з'їжджаються люди з усього світу.

У 1986 році парочка Ларрі Харві та Джері Джеймс вирішили, що настав час внести яскраві фарби у життя, і покликали друзів до себе на посиденьки. Хлопці встановили у підвалі дерев'яну статую людини, а пізніше вирішили, що статуї у підвалі не місце і перетягли її на пляж у Сан-Франциско. Ну і звичайно, що може зробити життя яскравішим, якщо не вогонь? :). Тож вони підлили олії та бензин на статую - а далі "горі-горі ясно, щоб не згасло". Звичайно, одразу ж спалахнуло полум'я, як кажуть зараз засновники фестивалю – наче на землю спустилось друге сонце.

Ну і оскільки горіло досить яскраво, вся ця дія привернула погляд перехожих. Так і народився легендарний фестиваль, який відтоді повторюється щороку. Пізніше його перевели з пляжу до пустелі Невада з міркувань безпеки, де завжди знаходиться імпровізоване місто Блек-Рок-Сіті.

Якщо раніше на вогонь дивилися від кількох десятків до сотень людей, сьогодні це традиційне видовище відвідують до 70 000 учасників.

Читайте також: Замок Паланок - найдавніша фортеця в Україні

Навіщо було створено фестиваль

Burning Man – це не просто фестиваль, це культура, створена місцевою спільнотою учасників з усього світу. Хоча на фестивалі є і музика, і танці, але все одно це щось більше – можна сказати, що це ціле мистецтво. Сюди приїжджають не лише молодь, ви можете побачити цілі сім'ї з дітьми та навіть літніх людей.

Цікавий факт

Люди на фестивалі придумують вигадані імена, щоб повністю звільнитися від звичної рутини. Жодних кліше, ярликів, рамок та іншого. Повна свобода дії.До речі, на святі ніхто нікого не засуджує, звісно, ​​якщо ви нікому не завдасте шкоди. 

Сьогодні фестиваль став настільки популярним, що на з'їзд збираються такі знаменитості, як Періс Хілтон та різні моделі. Але головна мета прибуття не в тому, щоби покрасуватися. Навпаки, це своєрідна медитація. Люди почуваються тут по-справжньому щасливими, тому що вони тут і їм не треба грати, як у повсякденному житті. Енергія, місце, люди – все це створено у колі Burning Man.

Як відбувається підготовка до з'їзду

Фестиваль Burning Man фото

Вся підготовка до фестивалю розпочинається за пару місяців. Як уже згадувалося, з'їзд проходить у пустелі, а там, як ви розумієте, немає абсолютно нічого для звичного життя. Туди привозять та відвозять абсолютно все – декорації та автомобілі. Більшість людей сплять у наметі, але до цього треба бути готовим. Адже, знову ж таки погода та клімат пустелі не підходять усім. Іноді температура повітря вдень може бути більше сорока градусів, а вночі трохи вище за нуль. Часто люди ночують у автомобілях чи спеціальних фургончиках.

Якщо у дитинстві ви були у таборі, то фестиваль можна порівняти з посиденьками біля вогню у літньому таборі. Тільки в цьому випадку ви вже подорослішали, вам доступно абсолютно все, ви веселитесь з друзями і знаєте, що ніхто не фоткатиме і зливатиме в мережу ваші смішні фотки :)

Головна кульмінація фестивалю – символічне спалювання великої дерев'яної «Людини».

Burning Man спочатку був створений для нових знайомств, самореалізації, обміну мистецтвом та досвідом. Тут можна побачити концерти, світлові шоу, акробатичні номери, вогняні шоу та інші мистецькі заходи. Чудернацькі костюми, маски та прикрашені машини також є важливим атрибутом фестивалю.

Дотримуйтесь принципів, щоб відчути всю атмосферу свята

Фото фестивалю Burning

Як і в будь-якого масштабного заходу, організатори спочатку створили пару головних принципів, які збереглися і сьогодні.

Burning Man – це суспільство людей, натхненних людськими цінностями. Всі учасники прагнуть більш творчого та взаємопов'язаного існування у світі, і намагаються це донести до всіх інших. Між іншим, у них це дуже виходить, оскільки з кожним роком кількість учасників зростає. А тепер глянемо на принципи свята.

Фестиваль для всіх

Кожен бажаючий може стати частиною Burning Man. Це означає, що іноземців також вітають та поважають на святі. Жодних умов для участі в цій спільноті немає. Якщо хочеш взяти участь, просто купуй квиток на літак та прилітай.

Подарунки для всіх

Burning Man працює за принципом подарунків. Заздалегідь ви можете підготувати будь-який подарунок на заході, а також повинні прийняти подарунок без відмовок. Цінність подарунка безумовна.

Декоммодифікація

Для підтримки духу таланту ця спільнота прагне створити соціальне середовище, не опосередковане комерційним спонсорством, транзакціями чи рекламою.

Впевненість в собі

Фестиваль спрямований на те, щоб спонукати людей відкривати, тренувати та покладатися на своє внутрішнє «я». Не соромитися висловлюватися, жити «тут і зараз».

Вільне самовираження

Свято ґрунтується на унікальних талантах учасників. Ніхто не має права судити чи засуджувати людину за її талант, подобається – роби. Burning Man прагне об'єднати людей та дати їм простір для самореалізації. У кожного є можливість продемонструвати свою культуру та інтереси.

Комунальні зусилля

Спільнота Burning Man цінує творчу співпрацю. Люди прагнуть створювати, просувати і захищати соціальні килими, суспільні простори, витвори мистецтва та способи комунікації, що підтримують цю взаємодію.

Громадянська відповідальність

Члени спільноти, що організовують заходи, повинні брати на себе відповідальність за суспільне благо та прагнути донести громадянську відповідальність до учасників. Вони також повинні взяти на себе відповідальність за проведення заходів відповідно до місцевих, державних та федеральних законів.

Збереження природи

На цьому фестивалі категорично не можна використовувати паєтки, дрібні деталі (хлопушки тощо), як це заведено на інших фестивалях. Ця спільнота поважає навколишнє середовище, а не шкодить їй.

Повна участь у заході

Ця спільнота вважає, що трансформаційні зміни, чи то в людині, чи в суспільстві, можуть відбутися лише через особисту участь на всіх етапах. Тому просто відсидітися на фестивалі вам не вдасться, тут кожного запрошують взяти участь у всіх іграх, завданнях тощо.

Цікавий факт

На фестивалі дуже часто проводять весілля, тож молодята раді розділити своє щастя з усіма учасниками. За день ви паралельно зможете побувати на кількох весіль, з різними традиціями та звичаями.

Вибираємо костюм на фестиваль: правила та поради

Фестиваль Burning Man фото

Почнемо з того, що костюм на фестиваль є обов'язковим. Єдині люди, у яких немає костюма, це ті, хто віддав перевагу "голому" вбранню. Учасники можуть бути будь-ким - єдинорогом, телевізором або русалкою. Підготовка починається за рік і є спеціальні дизайнери, які створюють одяг безпосередньо під захід за тисячі доларів. Найчастіше на з'їзд одягаються спідниці, боді, індіанські пір'я, кольорові топи, шорти, сорочки, капелюхи, бандани. Головне, пам'ятайте, це пустеля, вранці-вдень носимо щось легке, на вечір трохи утеплюємося.

Тому, якщо ви дійсно хочете отримати задоволення від заходу, не забудьте про відповідний костюм та аксесуари: чим ексцентричне і оригінальніше, тим краще.

Також бажано брати із собою різні ліхтарі, оскільки фестиваль протягується на кілька кілометрів, то при переході вночі з локації на локацію потрібно чимось підсвічувати собі шлях.

Як потрапити на фестиваль?

Burning Man настільки розширився, що туди приїжджають навіть найбагатші люди світу. Наприклад, візіонер та власник Tesla – Ілон Маск. До речі, він прокоментував свій візит: «Поки ви не відвідаєте фестиваль, ви його не зрозумієте».

Спочатку треба подбати про приїзд до США. Купити квиток на літак, та ще й з прямим рейсом, можна через Skybooking. У плані житла паритися не дуже потрібно, а ось про вхідний квиток варто подбати раніше. Ціна квитка залежить від того, коли ви його купуєте. Замовлення коштуватиме вам приблизно 1400 доларів, звичайний продаж — близько 500 доларів. На захід також допускаються діти віком до 12 років у супроводі дорослих.

До речі, пам'ятайте, що ви маєте взяти з собою все необхідне, адже крім морозива та кави на фестивалі нічого не можна купити.

Помилка у тексті? Виділіть її мишкою та затисніть Ctrl+Enter
burning man
фестиваль
туризм
мандрівки
шоу
Додати свій коментар
Новини на тему
img

Візитна картка міста – Тернопільський ставок

Візитна картка міста – Тернопільський став. Ця водойма – така ж давня, як і саме місто. Історія й...

img

Секрети купівлі дешевих залізничних квитків

Ділова поїздка, візит до родичів або освітній тур – на поїзді ви зможете легко відправитися у зах...

img

Чи варто вирушати у подорож самостійно

Всі ми любимо подорожувати, дізнаватися про нові міста та країни, знайомитися з цікавими людьми і...

img

Мюнхен: найкращі пам'ятки відомого німецького міста

Мюнхен - столиця Баварії та одне з найпривабливіших міст Німеччини. З його багатою історією, куль...

Ок
Надсилання помилки

Орфографічна помилка у тексті:

Надіслати текст автору?

Додати коментар (необов'язково):

Ок