Завантаження...

Новини
Дата
Назад
1 Дорослих
Дорослi
Діти
до 14 рокiв
Пн
Вт
Ср
Чт
Пт
Сб
Нд

Подорож поїздом вдень і вночі: усі плюси та мінуси

user
Вирвич Любов
12/09/2023
3941
0
Подорож поїздом вдень і вночі: усі плюси та мінуси

Багато хто з нас любить подорожувати потягом. Однак не завжди можна придбати квитки на бажаний час. Існують як позитивні, так і негативні сторони поїздок у денний або в нічний час доби. Їх варто враховувати під час планування подорожі, щоб не опинитися в скрутній ситуації.

Плюси поїздки потягом удень

Панорамні краєвиди та природна краса. Тільки вдень, сидячи біля вікна у вагоні, можна розгледіти природу населених пунктів або полів, через які проходить маршрут поїзда. У нічний час доби побачити красиві пейзажі неможливо. Тому, якщо ви хочете насолодитися ландшафтами за вікном, варто віддати перевагу денним залізничним рейсам.

Мама з дитиною в поїздіЗручно подорожувати з дітьми та літніми людьми. Вдень дітям найчастіше подобається їхати на поїзді, адже під час поїздки їх можна зайняти іграми, читанням, переглядом мультфільмів, малюванням тощо. Їм цікаво розглядати пейзажі за вікном. Для літніх людей денні переміщення також будуть комфортнішими, оскільки їм не завжди вдається заснути вночі в поїзді. Ще вдень не обов'язково залазити на верхню полицю, якщо квитки було куплено саме на неї, через відсутність інших місць.

Спілкування з пасажирами та безпека. Удень можна вести розмови з іншими пасажирами, заводити знайомства, грати в настільні ігри. Якщо це робити під час нічної поїздки, ви можете завадити іншим пасажирам у вагоні. Подорожуючи вдень, ви бачитимете все, що відбувається перед вами, а також уважно стежитимете за особистими речами. Тому це безпечніше, на відміну від нічного часу, коли у вагоні темно.

Читайте також: Які типи вагонів використовує Укрзалізниця

Мінуси поїздки потягом удень

Тривалий час у дорозі та стомлення. Коли поїздка випадає на денний час, вона займає фактично цілий день, навіть якщо їхати доведеться всього кілька годин. Зібратися в дорогу, дістатися до вокзалу або залізничної станції, а потім після прибуття доїхати до місця призначення - на це знадобиться майже весь світловий день. Також вдень імовірність втомитися в дорозі вища, оскільки ви не поспите, на відміну від нічної подорожі, коли для цього зазвичай більше можливостей.

Пасажир у вагоніОбмеження для сну і відпочинку. Як правило, якщо вагон плацкартний або купейний, то всі нижні полиці будуть зайняті, доведеться або займати верхню полицю (згідно з купленими квитками), або ділити нижню з попутниками у своєму купе. Якщо місця у вагоні сидячі, повноцінно відпочити буде ще складніше. Влітку в поїзді вдень може бути спекотно, особливо якщо у вашому вагоні не передбачений або не працює кондиціонер. Занадто багато пасажирів. На денний час слідування поїзда купити квитки складніше, оскільки вдень показник завантаженості вагонів зазвичай вищий.

Плюси поїздки на поїзді вночі

Читайте також: Укрзалізниця запустила новий залізничний рейс до Варшави

Економія часу. Після прибуття у вас буде ще цілий день для важливих справ. Якщо вдасться відпочити в поїздці вночі, то денний час уже можна буде сміливо присвятити огляду визначних пам'яток, спілкуванню з близькими тощо.

Поїзд біля перонуКомфортний сон у спальних вагонах. Якщо ви їдете в плацкартному вагоні або купе, ви можете повноцінно відпочити, зайнявши свою полицю. Багато сучасних поїздів дуже комфортабельні, зі зручними полицями, які обладнані захисним механізмом від падіння, індивідуальним світильником, розеткою. Також у таких вагонах часто встановлено кондиціонер.

Менше пасажирів і більш спокійна атмосфера. Вночі відзначається менший пасажиропотік, люди зазвичай сплять. У вагонах вмикається приглушене світло, щоб не заважати сну пасажирів і створити прийнятну обстановку для розслаблення і відпочинку.

Мінуси поїздки поїздом вночі

Обмежені види за вікном через темряву. У нічний час доби милуватися пейзажами, що пропливають повз, буде нереально. Але можна зайняти себе книгою, прослуховуванням музики тощо. Можливі проблеми зі сном. Не завжди в нічний час доби у вагоні вдається виспатися. Хтось не може спати через внутрішнє хвилювання, боїться проспати свою зупинку, втратити пильність і стати жертвою крадіжки. Комусь просто психологічно не комфортно спати в дорозі.

Заходи безпеки вдень і вночі

Подорожуючи потягом у будь-який час доби, необхідно дотримуватися таких правил безпеки:

  1. Завжди тримайте при собі цінні речі, не залишайте їх на випадкових попутників, навіть якщо вони здаються вам порядними людьми.
  2. Заздалегідь дізнайтеся, куди можна терміново звернутися по допомогу в разі непередбачених або небезпечних ситуацій у вашому поїзді.
  3. Не ведіть розмови з підозрілими або нетверезими пасажирами.

Комфорт та умови поїздок

Міжнародний нічний поїздНа ступінь комфортності подорожей залізничним транспортом впливає вартість квитка, а також тип поїзда, вагона, час поїздки та інші фактори. Кілька порад для особистого комфорту:

  1. Беріть із собою змінний одяг і взуття. У поїздці буде комфортніше, якщо ви переодягнетеся в зручний спортивний костюм і капці.
  2. Візьміть достатній запас води, а також їжу для перекусу. Адже не завжди в поїзді є можливість купити те, що хочеться. Краще віддавати перевагу сухій легкій їжі - різним снекам, солодощам, що не псуються, бутербродам тощо.
  3. Якщо подорож має бути тривалою, візьміть із собою цікаву книжку або журнал, кросворди, планшет, навушники.
  4. Беруші та маска для сну зроблять вашу поїздку комфортнішою, якщо ви збираєтеся відпочити.

Вартість квитків на поїзди вдень і вночі

Ціни на квитки в одні й ті самі вагони та на однакові маршрути можуть відрізнятися залежно від часу доби. Але також на вартість поїздки впливає і безліч інших критеріїв, як-от тип і комфортність вагона, відстань, час у дорозі (швидкісний потяг чи звичайний), день тижня і сезон, попит на ваш маршрут, додаткові послуги.

Оскільки на нічні рейси залізничним транспортом попит нижчий, на деякі маршрути в нічний час доби квитки дешевші, ніж на той самий напрямок вдень або ввечері. Але це не завжди поширюється на поїздки у вихідні або святкові дні, а також у розпал сезону, коли попит на будь-які квитки досить високий.

Помилка у тексті? Виділіть її мишкою та затисніть Ctrl+Enter
поїзд
поїздка
плюс
мінус
день
ніч
Додати свій коментар
Новини на тему
img

Головна пам'ятка міста - Звягельська фортеця

Що може бути цікавішим від відвідування стародавнього замку, який має захоплюючу історію? Звягель...

img

Гамбург: Міст між історією та сучасністю

Гамбург - це одне з найцікавіших і найкрасивіших міст Німеччини, воно є другим за величиною в кра...

img

Памуккале - лікувальний курорт і природна пам'ятка

Памуккале - один із найвідоміших турецьких курортів. Він славиться не тільки корисними лікувальни...

img

Чарівність визначних пам'яток Карлових Вар - що подивитись?

Карлові Вари - це мальовнича гірська місцевість, багата історична спадщина, численні культурні па...

Ок
Надсилання помилки

Орфографічна помилка у тексті:

Надіслати текст автору?

Додати коментар (необов'язково):

Ок