Завантаження...

Новини
Дата
Назад
1 Дорослих
Дорослi
Діти
до 14 рокiв
Пн
Вт
Ср
Чт
Пт
Сб
Нд

Як не стати жертвою авіаквиткових шахраїв

user
Олександр Гапонов
04/02/2022
3875
0
Як не стати жертвою авіаквиткових шахраїв

Збираючись полетіти літаком вперше, недосвідчені мандрівники шукають на сайтах авіакомпаній в мережі інтернет дешеві квитки, намагаючись заощадити свої гроші. Кажуть, що безкоштовний сир буває лише у мишоловці. Якщо різниця у вартості квитків SkyBooking, або іншої компанії у багато разів відрізняється від запропонованої вам на веб-сайтах, над такою пропозицією варто замислитися. 

Якщо ціна дуже дешева, та ще й у святкові, вихідні дні або в пік сезону відпочинку – це майже гарантія того, що ви потрапили до шахраїв. На цей факт насамперед слід звернути увагу.

Якщо вас спокусить незначна вартість авіаквитків, ви можете втратити гроші, та довгоочікувана подорож не відбудеться.

Як обманюють з авіаквитками

Авіашахраї часто викладають пропозицію про купівлю квитків у соціальних мережах, у месенджерах або на тематичних форумах. Якщо ви поставили будь-яке питання таким шахраям, вони запропонують перейти спілкуватися в особистий чат. Там дадуть відповідь, звертаючи увагу на те, що у них саме зараз є ексклюзивна пропозиція. Розкажуть про запровадження корпоративного або соціального тарифу, що впливає на розцінки, а також про відсутність комісії. Та ще й дуже багато можуть розписати. Не слід реагувати на такі оголошення.

Читайте також: Wizz Air: бюджетна авіакомпанія та її модель успіху

АвіаквиткиДругий варіант – зовні солідний сайт, на телефонні дзвінки відповідає “оператор”. Представляється відомою авіакомпанією. Реклама у них є і квитки вони дають. Фейкові квитки. Назад їх уже не повернути та в подорож не вирушити. Але в адресі сайту змінено одну букву, йому всього 2-3 місяці, відгуків покупців немає. Ціна радує, і щоб купити - треба просто перевести гроші на карту будь-якого банку співробітника компанії. В цьому випадку потрібно ретельно перевірити надійність цього інтернет-ресурсу, дізнатися про нього більше інформації.

Є ще один варіант — куплений квиток реальний. Після того як ви його перевірите, переконаєтеся в справжності, шахраї його скасовують. 

Як уникнути авіашахрайства

Аферисти не працюють за однією схемою. До кожного клієнта може бути інший підхід. Є й загальні ознаки, що працюють шахраї:

Читайте також: Що таке лоукост і чому він дешевший?
  1. Оператори намагаються давати мінімум інформації про авіакомпанію, перекладають розмову та намагаються всіляко підштовхнути до покупки.
  2. Сайт пропонує різні варіанти оплати, але скрізь одержувач – фізична особа. Такі способи переказу грошей як оплата з електронних гаманців або грошовий переказ на карту будь-якої банківської системи також сумнівні.
  3. Якщо після розмови з менеджером клієнт відмовляється від покупки, то йому починають загрожувати. Загрози можуть бути різними. Припустимо, скажуть, що внесуть до чорного списку і більше ви не зможете купити квиток (тут наголошуємо — такого списку в авіакомпаніях не існує). Можуть навіть загрожувати судом. 

Обманних схем існує безліч. Не потрібно ризикувати та зв'язуватися з сумнівними організаціями та компаніями.

Де безпечно купувати авіаквитки

Практично у всіх авіакомпаній є свої сайти. На них можна придбати квиток безпосередньо у вибраного перевізника.

Є кілька варіантів для покупки квитків у мережі інтернет:

  1. Придбання квитків на сайті авіакомпанії, яка надає інформацію про всі доступні рейси, вказує наявність місць та ціну на квиток. Він одразу доступний для бронювання. Якщо політ скасовується і потрібно здати квитки, то це можна зробити в авіакомпанії.
  2. Сайти агентств, що є посередниками між пасажиром та авіакомпанією. Агентства продають квитки, виходячи із договору, укладеного з авіакомпаніями. На таких сайтах покупець бачить різні варіанти перельоту, у тому числі з пересадками. Тут є безперечний плюс — можна порівняти вартість квитка та інші складові успішної подорожі. Якщо покупцеві доведеться повернути квиток або обміняти його, потрібно буде звертатися вже не в авіакомпанію, а в агентство, яке продало квиток.
  3. Метапошукачі або агрегатори. Ці веб-сайти самі нічого не продають. Вони тільки надають допомогу в пошуку потрібного варіанту і перенаправляють на сайт, що продає квитки. На агрегаторах є інструменти, які допомагають зрозуміти, в які дні та на які рейси бувають дешеві квитки. 

Покупки квитків на літак в інтернеті через перевірений та надійний сайт цілком безпечна процедура. За такої покупки на e-mail покупця прийде лист із підтвердженням проведеної угоди. Заповнюючи бланк при оформленні покупки будьте уважні, вносячи свої дані, а отримавши листа на свою електронну пошту ще раз перевірте їх. Також дуже уважно поставтеся до написання адреси електронної пошти. Якщо все вказали правильно, а підтвердження не прийшло, і навіть у спамі його немає, обов'язково зв'яжіться зі службою підтримки клієнтів.

Авіаквитки на клавіатуріЯк перевірити квиток на літак

Якщо після покупки квитка все ж таки залишилися сумніви в справжності документа, є кілька варіантів перевірки проведеної операції: 

  1. Квиток куплено в авіакасі. У цій схемі все просто — зателефонуйте в авіакомпанію та поставте питання, що цікавить.
  2. Квиток забронювали через інтернет. У цьому випадку чекайте на підтвердження на свою електронну адресу. Після того, як вартість квитка буде оплачена, на адресу вказаної пошти прийде маршрутна квитанція. Її можна перевірити в особистому кабінеті сайту. Припустимо, квитки заздалегідь заброньовані на веб-ресурсі, потім оплачені на сайті SkyBooking. Зайдіть в особистому кабінеті на сторінку замовлення. Другий варіант – перейдіть за посиланням у листі про бронювання перельоту та введіть код доступу з цього ж листа.
  3. Уточнити потрібну інформацію можна за телефоном, зателефонувавши до служби підтримки сайту.
  4. Існують також сайти системи бронювання, що надають можливість перевірки потрібної інформації у мережі.

Для перевірки квитка потрібно знати: код або номер бронювання, він складається з 6 символів, що складаються з літер та цифр. Також треба знати прізвище покупця англійською мовою. Ці дані вказуються у маршрутній квитанції посадкового талона. Вони є як у листі, що підтверджує, так і в особистому кабінеті.  

Обман з авіаквитками: як повернути гроші

Люди часто роблять покупки через інтернет. Адже це дуже просто та зручно зробити. Для покупки онлайн не потрібно відвідувати магазини або каси. Потрібно просто вибрати товар, внести реквізити картки та переказати гроші. 

Що робити, якщо продавцями виявилися аферисти? 

Така неприємна ситуація може статися не тільки при покупці якоїсь речі в інтернет-магазині, а й при придбанні авіаквитка. У цій сфері також є недобросовісні продавці. 

Для запобігання такій покупці, звичайно ж, потрібно впевнитись у надійності продавця. 

Якщо мандрівник вибрав потрібний йому рейс і забронював квиток, а йому на пошту не прийшло підтвердження цієї операції та нагадування про оплату, в папці спам його теж немає — не поспішайте проводити платіж. Зв'яжіться з авіакомпанією, уточніть, чи заброньований квиток. 

Якщо ж все-таки оплата пройшла, зневірятися не варто. Є спосіб повернути свої гроші. І тому існує операція, звана “чарджбек”. Це банківська процедура, за допомогою якої можна скасувати операцію по карті. Ініціатором такої процедури є власник картки. Заяву на неї можна подати незалежно від того, який банк випустив пластикову картку. 

Для скасування транзакції має бути вагома причина — шахрайство, помилковий переказ або спірні операції з пластиковими картками банку. Продаж фейкових авіаквитків — це шахрайство.

Завдання обдуреного покупця – довести свою правоту та надати всі дані про покупку. Далі заява потрапляє до експерта, який з'ясовує всі деталі операції та приймає рішення.

Якщо заява та зазначені в ній дані підтверджуються, гроші повертаються на картку у повному обсязі.

Помилка у тексті? Виділіть її мишкою та затисніть Ctrl+Enter
авіашахрай
квитки
авіаквитки
літак
обман
Додати свій коментар
Новини на тему
img

Що подивитися в Гамбурзі, визначні пам'ятки міста

Гамбург - північне портове місто Німеччини, яке також відоме як серце північної частини країни. Т...

img

Що подивитися в Дубліні - столиці Ірландії

Дублін - столиця Республіки Ірландії, розташована на східному узбережжі острова. Старе місто, що ...

img

Паган - дивовижне місто тисячі храмів

Паган був найдавнішою столицею однойменної держави. Знаходиться місто на березі річки Іраваді. За...

img

Як дістатися Тунелю Кохання у Клевані

Подорож до Тунелю кохання – це чудовий вид відпочинку для тих, хто любить романтичні місця. Подор...

Ок
Надсилання помилки

Орфографічна помилка у тексті:

Надіслати текст автору?

Додати коментар (необов'язково):

Ок