Завантаження...

Новини
Дата
Назад
1 Дорослих
Дорослi
Діти
до 14 рокiв
Пн
Вт
Ср
Чт
Пт
Сб
Нд

Що подивитися в Берліні: найкращі визначні пам'ятки

user
Вирвич Любов
14/06/2023
6776
0
Що подивитися в Берліні: найкращі визначні пам'ятки

Берлін - одна з найбільш неоднозначних європейських столиць із 800-річною історією. Він пережив велич, руйнування, забуття і відродження, назавжди закріпивши за собою першість популярності серед міст Німеччини. Щороку його відвідують понад 20 млн. туристів у пошуках історичних дивин і сучасного епатажу. І того, й іншого в Берліні вдосталь, тому навіть короткий візит до міста залишить насичені враження. Перед поїздкою варто більше дізнатися про місця, які варто відвідати насамперед.   

Бранденбурзькі ворота

Бранденбурзькі воротаЄдині збережені з 18 колись зведених по периметру міста, Бранденбурзькі ворота є символом Берліна. За задумом творців вони символізують Врата світу. Над 12 монументальними колонами височіє колісниця під керуванням богині перемоги Вікторії. У період Другої світової війни через них проходили колони німецьких солдатів, які вирушали в бій. Згодом войовничий сенс архітектурного комплексу стерся. Сьогодні ця помпезна споруда мирно красується на фото туристів і відкриває шлях до історичного центру Берліна вздовж Липової алеї.

Галерея Іст-Сайд

Галерея Іст-СайдХудожня галерея просто неба налічує понад 100 робіт художників із різних країн світу. Її створено на уламках Берлінської стіни, що колись розділяла демократичну і тоталітарну частини країни. Зараз потворні бетонні панелі прикрашені барвистими сюжетами, які символізують перемогу демократії, свободу мислення і єднання німецького народу. Істсайдська галерея приваблює мистецтвознавців, артистів і простих мандрівників з 1991 року і не втрачає своєї актуальності й сьогодні.

Читайте також: Ясіня, Закарпатська перлина: природна краса та відпочинок

Меморіальний комплекс "Берлінська стіна"

Меморіальний комплекс "Берлінська стіна"Майже 30 років з 1961 року східну Демократичну Німеччину (НДР) і Західні Федеративні землі (ФРН) розділяли 160 км бетонної стіни, обплутаної колючим дротом. Через центр Німеччини проходив кордон між прогресивним заходом і комуністичним Радянським Союзом, що розділяв самих німців на два ворогуючі табори. Після падіння стіни 1989 року її частини увійшли до музейних колекцій усього світу, а залишки в самому Берліні прикрасили художники. Як повчання для майбутніх поколінь уздовж Бернауерштрассе відтворено фрагмент довжиною близько 800 м у первозданному вигляді. Цей меморіальний комплекс нагадує про несправедливість і політичний тиск часів "холодної війни".

Рейхстаг

РейхстагНайвпізнаваніша будова в Берліні. Символ німецької державності був побудований 1894 року. За свою столітню історію його двічі руйнували майже дощенту, але дбайливо відновлювали. Сучасний Рейхстаг повністю відповідає первісному архітектурному кресленню, включно з незвичним скляним куполом, з якого відкривається захопливий вид на місто. Будівля парламенту відкрита для туристів, але вимагає попередньої реєстрації на екскурсію на офіційному сайті Рейхстагу.

Читайте також: Що подивитися в Дубліні - столиці Ірландії

Музейний острів

Музейний острівВідвідати відразу п'ять музеїв у німецькій столиці можна, перейшовши пішохідним мостом на рукотворний Музейний острів. Цей унікальний комплекс, закладений 1830 року, складається з кількох окремих експозицій, присвячених різним історичним епохам і культурам:

  1. Старий музей - найперший елемент комплексу, в якому виставлено колекцію давньогрецької зброї, ювелірних виробів і античних статуй.
  2. Новий музей присвячений давньоєгипетській культурі.  
  3. Стара національна галерея містить найкращі полотна імпресіоністів і стародавні римські фрески.
  4. Музей Боде - представляє зразки мистецтва Візантії, Італії та Німеччини часів раннього Середньовіччя.
  5. Пергамський музей - містить колекцію предметів побуту і культури Передньої Азії та Ісламу.

Музейний острів, розташований на річці Шпрее, заслужено вважається улюбленим місцем туристів. Тут кожен може отримати концентровану порцію вражень.

Берлінський собор

Берлінський соборКафедральний собор оберігає місто з початку ХХ століття. За ошатним бароковим ошатним фасадом ховається не менш величне багате внутрішнє оздоблення. Барвисті вітражі заломлюють сонячне проміння, розцвічуючи релігійні статуї та витіюваті барельєфи. У соборі встановлено великий орган майстра Зауера. Тут регулярно відбуваються органні концерти. Відвідувачі можуть вільно піднятися на оглядову терасу під куполом і помилуватися на місто з незвичного ракурсу.

Берлінська телевежа

Берлінська телевежаНад просторою Александрплац височіє 368-метровий шпиль телевежі, зведеної 1969 року. На початку 70-х вона виконувала виключно практичну функцію - забезпечувала гарний прийом телеканалів для всіх жителів східного Берліна. Зараз це одна з головних визначних пам'яток німецької столиці та туристичний магніт. Любителям гострих відчуттів сподобається ресторан і оглядовий майданчик, що обертається по колу на висоті близько 200 м.

Замок Шарлоттенбург

Замок ШарлоттенбургНа території палацу Шарлоттенбург кожен берлінець і гість міста абсолютно вільно може насолодитися королівським ландшафтним дизайном, погодувати коропів у ставку, прогулятися під віковими липами і помилуватися витонченими парковими скульптурами. Замок зведений на честь дружини прусського курфюрста Фрідріха I - Софії Шарлотти. До самого палацу XVII століття можна потрапити у складі екскурсійної групи. Відвідувачів порадує добре збережене внутрішнє оздоблення з елементами автентичних меблів і декору.

Площа Жандарменмаркт

Площа ЖандарменмарктНайошатніша площа Берліна відкриває вид на химерний Концертний зал, обрамлений тонкими шпилями Німецького і Французького соборів. Змінивши кілька імен, площа зберегла останнє, пов'язане з колись розквартированим тут армійським комплексом. Вона привертає увагу в будь-яку пору року. Городяни облаштовують тут різдвяні та тематичні ярмарки, оживляючи сіре каміння яскравими вогнями, мішурою та запахом свіжої випічки. По периметру площі розташовано безліч ресторанів і розважальних закладів.

Потсдамер Платц

Потсдамер ПлатцУ Потсдамської площі важка історія з безліччю падінь і злетів. У XIX столітті на ній розташовувався залізничний вокзал, потім - кінцева станція підземного метро. За часів Другої світової війни вона була повністю зруйнована, а з 60-х років по ній проходила Берлінська стіна. Після об'єднання Німеччини Потсдамська площа почала нову світлу сторінку історії, перетворившись на важливий культурний, діловий і транспортний вузол. У сучасних хмарочосах тут розташовуються великі корпорації, широким проспектом рухається безперервний потік машин, а доглянутими вулицями снують зайняті берлінці та захоплені туристи.

Помилка у тексті? Виділіть її мишкою та затисніть Ctrl+Enter
німеччина
берлін
музеї
пам'ятки
рейхстаг
Додати свій коментар
Новини на тему
img

Чи варто вирушати у подорож самостійно

Всі ми любимо подорожувати, дізнаватися про нові міста та країни, знайомитися з цікавими людьми і...

img

Патріотичний потяг в Україні - Поїзд до перемоги

На території України запущено унікальний потяг на честь української армії. Основна тема – протист...

img

Чому варто купувати залізничні квитки онлайн

Залізничне сполучення завоювало обґрунтовану популярність серед пасажирів завдяки тому, що поїздк...

img

Відкриття нових маршрутів KLR Bus до Іспанії та Португалії

KLR Bus розширює свої горизонти, запускаючи нові маршрути до сонячної Іспанії та чарівної Португа...

Ок
Надсилання помилки

Орфографічна помилка у тексті:

Надіслати текст автору?

Додати коментар (необов'язково):

Ок