Завантаження...

Новини
Дата
Назад
1 Дорослих
Дорослi
Діти
до 14 рокiв
Пн
Вт
Ср
Чт
Пт
Сб
Нд

Що можна побачити в Празі: історичні і культурні місця міста

user
Вирвич Любов
30/06/2023
4456
0
Що можна побачити в Празі: історичні і культурні місця міста

Прага, немов зійшла зі сторінок добрих казок. Одна з найяскравіших європейських столиць приваблює архітектурним багатством і доброзичливістю місцевих жителів. Уздовж брукованих вуличок височіють старовинні будівлі з химерними барельєфами і гострими шпилями черепичних дахів. Готичні собори і храми вражають своєю похмурою величчю. Просторі площі в оточенні різьблених фасадів будинків мають затишний і ошатний вигляд у будь-яку пору року.

Прага - це чарівна скринька, яка заворожує при першій зустрічі і залишається в пам'яті назавжди. Її дивовижі складно перелічити, але є кілька головних визначних пам'яток, без яких це місто неможливо уявити.

Празький Град

Празький ГрадУ Градчанах, старовинному районі Праги, розташувався величний замковий комплекс - Празький Град. Він входить до книги рекордів Гіннесса, як найбільший замок у світі.  Він був закладений у IX столітті, розбудувався в XIV столітті, а зустрів своїх перших відвідувачів тільки на початку XX століття. Але результат вартував очікувань. Його територія складається з трьох дворів, які по черзі увінчують Ворота Гігантів і тріумфальна арка - Матіашева Брама, а в центрі височіє монументальний собор Святого Віта.

Комплекс налічує сотні хитромудрих старовинних будівель, храмів і фортифікаційних споруд. У його вуличках химерно переплітаються потужні романські споруди, витончені готичні форми, романтизм ренесансу і розкіш епохи бароко. Тут можна вивчати історію архітектури, милуватися краєвидами та насолоджуватися атмосферою справжнього Середньовіччя.

Читайте також: Ясіня, Закарпатська перлина: природна краса та відпочинок

Карлів міст

Карлів містПам'ятка архітектури XIV століття, яка розкинулася над повноводною Влтавою на 520 м у довжину. Карловим мостом чеські монархи традиційно прямували на коронацію.  За легендою Карл IV заклав перший камінь під час будівництва нового мосту, який згодом був названий на його честь. Сьогодні, це обов'язковий пункт у туристичних маршрутах Прагою. Карлів міст з'єднує два старовинних райони популярних у гостей міста - Малу Країну і Старе Місце. Сама споруда досить приваблива для пам'ятних фотосесій. Уздовж нього встановлено 30 скульптур, що зображують святих, національних героїв і важливих чеських персон.

Вуличні музиканти, художники і ремісники з оригінальними виробами розташовуються вздовж мосту, розважаючи перехожих і доповнюючи богемну атмосферу. Тут не буває тихо і нудно, міст заповнений цілодобово. Під час заходу сонця вмикається яскраве підсвічування, що надає особливого шарму старовинним кам'яним парапетам і башточкам.   

Староміська площа

Читайте також: Що подивитися в Дубліні - столиці Ірландії

Староміська площаЗатишний центр району Старе Мєсто - ще один пункт прогулянки Прагою, улюблений у місцевих і туристів. Площа відома з XII століття, коли на ній розташовувався великий ринок. Прилавки празьких майстрів і заморські товари купців вражали різноманітністю і знаходили тут своїх власників. Пізніше площа увійшла в маршрут королівських процесій і стала знаковим місцем. На ній відбувалися страти, траплялися збройні політичні конфлікти. Для городян - це традиційне місце гулянь, ярмарків і масових свят.

Площа близько 9 000 м² оточена добре збереженими пам'ятками архітектури в стилі готика, ренесанс і бароко, серед яких Староміська ратуша, Тинський храм і годинник Орлой. У центрі площі височіє постамент національного чеського героя Яна Гуса.

Йозефів

ЙозефівЄврейський квартал з'явився в Празі 1850 року після активізації заворушень і гоніння єврейського народу. На невеликій території утворилося гетто з насиченою інфраструктурою, багато чого з якої збереглося до наших днів - музеї, синагоги, ратуша і кладовище. Указом імператора Йозефа ІІ євреї були зрівняні в правах із християнами, а єврейський квартал був офіційно визнаний адміністративною одиницею Праги. Йозефом цікаво гуляти, знайомлячись із єврейськими традиціями та культурою. Тут можна відвідати крамниці з оригінальними товарами, невеликі пам'ятні музеї та тематичні ресторани.

Празький Орлой

Празький ОрлойТретій за віком астрономічний годинник у світі працює в Празі вже понад 600 років. Він встановлений у вежі Староміської ратуші і регулярно збирає сотні глядачів на своєрідну виставу. У певний час механізм годинника приходить у дію, запускаючи рух архітектурних елементів:

  1. Астрономічні диски показують фазу місяця, час сходу і заходу сонця.
  2. Круглі медальйони на нижньому календарному циферблаті визначають місяці року.
  3. Стрілки годинника вказують на актуальний європейський час, а також старочеський і вавилонський.
  4. Хід Апостолів - найяскравіший елемент механізму. Фігурки апостолів та інших персонажів (Смерті, Марнославства, Жадібності та Турка) рухаються в химерному порядку щогодини, створюючи цікаві та повчальні сюжети.

Годинник Орлой - це один із найскладніших астрономічних механізмів, що зберігся в робочому стані до наших днів. Помилуватися зразком середньовічної наукової думки можна зі Староміської площі.

Кафедральний собор Святого Віта

Кафедральний собор Святого ВітаГоловна чеська релігійна святиня розташована в центрі Празького Граду. Біля витоків величезного багато прикрашеного собору стоїть скромна ротонда Святого Віта X століття. Пізніше її було розширено до базиліки, а з XII століття за указом Карла почалося будівництво монументального собору. За шість століть робіт змінилося кілька архітекторів і архітектурних стилів, об'єднати які в єдиний готичний ансамбль вдалося останньому архітектору Камілу Гільберту.

Собор Святого Віта прикрашений барвистими вітражами, що розповідають про етапи життєвого шляху святих і великомучеників, пов'язаних із Чехією. Усередині собор вражає уяву висотою стрілчастих куполів, а зовні - тонкою ажурною роботою по каменю.

Вацлавська площа

Вацлавська площаСерце столиці вінчає величний бронзовий постамент Святого Вацлава в оточенні десятків історичних пам'яток. Майже кожна будівля навколо доповнена пам'ятною табличкою з присвятою будь-яким доленосним історичним подіям. Саме на Вацлавській площі було проголошено закінчення Другої світової війни, відбувалися державні мітинги та виступи політичних діячів. Городяни проводять тут святкові фестивалі та масові гуляння. Це торговий і діловий центр Праги, де розміщені офіси великих компаній, великі торговельно-розважальні центри, магазини, ресторани та готелі.

Національний музей

Національний музейНайстаріший і найнасиченіший музей країни відкритий з 1818 року. За двісті років невелика колекція з галузі природознавства доповнилася експонатами з історії та культури Чехії та інших держав, бібліотекою і відділенням національної музики. Зібрання Національного музею буде цікаве вченим, студентам, дорослим і дітям. Ошатне оздоблення будівлі саме по собі - привід для відвідування. Її стіни прикрашені старовинними фресками і розписані орнаментами, підлога встелена килимами з народними візерунками, а в просторих залах і на сходових прольотах встановлені скульптури.  

Помилка у тексті? Виділіть її мишкою та затисніть Ctrl+Enter
прага
чехія
пам'ятки
поїздка
Додати свій коментар
Новини на тему
img

Ковельська пам'ятка - Історичний музей

Ковельський історичний музей – головне сховище давнини краю. Експозиції історичного музею Ковель...

img

Фестиваль дерунів у Коростені - захоплююче та смачно!

Відчути на собі всю красу святкувань можна на Фестивалі дерунів. Як мешканці Коростеня відзначают...

img

Болгарія - чарівність і багатство на балканському півострові

Болгарія - одна з найкрасивіших курортних країн у Східній Європі. Тут кожен може знайти для себе ...

img

Золоті Піски - незабутній відпочинок на Чорному морі

Золоті Піски - один із найпопулярніших курортів у Болгарії. Вважаються одним із найкращих курорті...

Ок
Надсилання помилки

Орфографічна помилка у тексті:

Надіслати текст автору?

Додати коментар (необов'язково):

Ок