Завантаження...

Новини
Дата
Назад
1 Дорослих
Дорослi
Діти
до 14 рокiв
Пн
Вт
Ср
Чт
Пт
Сб
Нд

10 порад, як позбавитися страху літати на літаках

user
Олександр Гапонов
03/02/2022
7356
0
10 порад, як позбавитися страху літати на літаках

Страх польотів на літаках переслідує близько 15% мандрівників. Його можна подолати, якщо розібратися у причинах аерофобії. Адже трагічні випадки, пов'язані з авіаперельотами, трапляються у 1000 разів рідше, ніж на дорогах.

Повітряний транспорт - це дуже зручний засіб пересування на великі відстані. Багато хто із задоволенням літає на літаках. Невелика кількість людей все ж таки відчувають непереборний страх польоту і боротьба з ним часом забирає занадто багато сил. Буває, що страх польоту постає перед самим зльотом. І тут психологи радять звернутися до бортпровідника, який зможе допомогти.

Для подолання фобії необхідно дізнатися, що допоможе з нею впоратися.

Літаки на злітній смузіСтарт без стресу

Телебачення міцно й давно захопило нашу увагу. Без нього не обходиться жодна людина. Репортажі з місць аварії літаків важким тягарем лягають на нашу свідомість. Перегляд таких сюжетів для людей, які страждають на аерофобію, протипоказаний! 

Читайте також: Wizz Air: бюджетна авіакомпанія та її модель успіху
Фахівці центру лікування аерофобії радять прибрати негативні думки.

Потрібно більше позитивних емоцій, пов'язаних з різним повітряним транспортом – гарних картинок повітряних лайнерів або чудових краєвидів за вікном. 

Людина повинна перестати боятися, постаратися повірити, що все чудово і наприкінці перельоту на нього чекає приємний відпочинок або довгоочікувана зустріч. Співробітники авіакомпанії – це ваш друг під час польоту, вони завжди прийдуть на допомогу. Вони ж розкажуть, які документи слід підготувати перед вильотом.

Вибрати своє місце

Читайте також: Що таке лоукост і чому він дешевший?

При виборі місця в літаку перевагу бажано віддати передній частині салону. Тут найменше відчувається турбулентність. 

Якщо страх перельоту викликаний не побоюванням впасти та розбитися, а просто острахом висоти, то не варто сідати біля ілюмінатора. Крісло біля проходу буде самим оптимальним. Бо ж так приємно відчути під ногами тверду поверхню!

З вибором місця можуть допомогти представники авіакомпанії, наприклад, SkyBooking. Їм просто потрібно сказати про свій острах, і співробітники підкажуть, який квиток краще взяти.

Зручно одягтися

Літати важче, якщо обраний одяг стискує рухи. Боротьба з незручним одягом не потрібна. Зручні штани та вільного крою блуза або сорочка з натуральних матеріалів - ось найкращий варіант. Коли нічого не заважає та зручно рухатися, то й настрій піднімається.

Про тісні краватки, намисто і браслети на час польоту варто забути.

Довіритися професіоналам

На початку планування подорожі, коли постає питання, до якої компанії звернутися для покупки квитка, рекомендуємо SkyBooking. Тут працюють професіонали, які допоможуть розв'язати будь-які питання, пов'язані із перельотом.

Частині людей, особливо водіям наземного транспорту, важко усвідомити те, що вони не біля штурвала і не можуть самі вплинути на ситуацію. В цьому випадку познайомтеся з пілотом, переконайтеся, що ваше життя в надійних руках і літати безпечно. Потрібно постаратися прийняти ситуацію та довіритися професіоналам.

Пасажир з книгою в літакуРозважитися та відволіктися

Перед польотом бажано продумати, чим можна зайнятися під час подорожі. Якщо довелося вирушити на самоті, то можна взяти з собою захопливу книгу або кросворд. 

Розмова з пасажирами, які знаходяться поруч, дуже допомагає відволіктися. Попросіть їх розповісти, як вони летіли вперше, як позбавлялися паніки, або про кумедні випадки, пов'язані з перельотом. 

Навушники з улюбленим плейлистом або приємною музикою теж потрібно взяти до уваги. Адже так приємно розслабитися в кріслі та отримати насолоду від їхнього прослуховування!

Більше рідини

Норма вживання води у небі відрізняється від норми у звичайному житті. У салоні літака дуже сухе повітря, зневоднення організму відбувається швидше, ніж на землі. З цієї причини рекомендується кожні півгодини випивати склянку води. При цьому розрахунок дуже простий — щоб долетіти з Києва до Естонії (Таллін) потрібно буде провести в небі близько 2 годин. Це означає, що потрібно випити приблизно 2 літри води.

Газовані напої в цьому випадку не наш вибір - краще випити простої води чи соку. Міцні спиртні напої також не входять до раціону мандрівника при перельоті, зняти стрес вони не допоможуть.  

Не затримуйтеся занадто довго

Під час тривалого перельоту не потрібно боятися ходити, не потрібно весь час сидіти на одному місці. Набагато більше принесе користі прогулянка по салону. Рухи допоможуть відновити циркуляцію крові у кінцівках.

Замінити таку прогулянку можна простими рухами в положенні сидячи:

  • по черзі напружувати та розслабляти литкові м'язи;
  • ставити стопи на пальчики;
  • "перекочуватися" з п'ят на шкарпетки;
  • розправляти плечі та випрямляти спину;
  • кожні 10-15 хвилин міняти положення тіла.

Не забувайте, що поруч знаходяться люди, амплітуду рухів потрібно контролювати.

Знайти співрозмовника

Переліт пройде набагато швидше, якщо поруч сидить людина, з якою можна поговорити. Якщо подорож у компанії, то це найкращий варіант. Постарайтеся сісти між супутниками та завести розмову, яка цікава всім. 

Якщо знайомих в салоні немає, потрібно познайомитися з сусідами, зав'язати з ними розмову або зайняти всіх розгадуванням кросворда. 

Не соромтеся сказати про те, що вас здолала паніка. Може, по сусідству виявиться людина, яка вже подолала страх польотів у минулому. Він зможе підказати, як поводитися чи розповість якусь цікаву історію. 

Забудьте про ліки

Існує багато ліків, що відпускаються без рецепта, щоб полегшити аерофобію, але ними не можна зловживати. Краще перед прийняттям отримати консультацію у лікаря. Одні й ті ж самі препарати можуть у різних умовах діяти інакше. 

Ще краще - відвідати кабінет психолога або психотерапевта. Цей фахівець у докладній бесіді знайде причини аерофобії та за допомогою спеціальних технік усуне їх.

Літак у польотіРозберіться, як насправді літають літаки

Не замислювалися, чому літаки, маючи величезний розмір і вагу, не падають на землю, а долають великі відстані, перебуваючи в повітрі? Ця інформація може змінити всі стосунки до польотів. 

Таких відомостей безліч. Двома словами не переказати. Якщо є страх не злетіти, ні приземлитися, або впасти під час повітряної подорожі, перегляньте ці матеріали. 

Літати не небезпечно, в це потрібно повірити. Перегляд матеріалів або відвідування спеціальних тренажерних центрів можуть у цьому переконатися.

Помилка у тексті? Виділіть її мишкою та затисніть Ctrl+Enter
літак
аерофобія
стрес
страх
авіапольоти
Додати свій коментар
Новини на тему
img

Золоті Піски - незабутній відпочинок на Чорному морі

Золоті Піски - один із найпопулярніших курортів у Болгарії. Вважаються одним із найкращих курорті...

img

Мюнхен: найкращі пам'ятки відомого німецького міста

Мюнхен - столиця Баварії та одне з найпривабливіших міст Німеччини. З його багатою історією, куль...

img

Підбірка сервісів для пошуку безкоштовного житла у Європі

Пропонуємо добірку актуальних матеріалів про те, як знайти безкоштовне житло в Україні та країнах...

img

Зміна у розкладі руху поїзда Дніпро - Кривий Ріг

Чи плануєте поїздку по Дніпропетровській області? Тоді не забудьте перевірити розклад поїздів. З...

Ок
Надсилання помилки

Орфографічна помилка у тексті:

Надіслати текст автору?

Додати коментар (необов'язково):

Ок