Завантаження...

Новини
Дата
Назад
1 Дорослих
Дорослi
Діти
до 14 рокiв
Пн
Вт
Ср
Чт
Пт
Сб
Нд

Замок Паланок - найдавніша фортеця в Україні

user
Вирвич Любов
24/04/2023
4325
0
Замок Паланок - найдавніша фортеця в Україні

Туристам, які опинилися в Закарпатті, обов'язково варто побачити одну з його головних визначних пам'яток. Це замок Паланок у Мукачеві - стародавня українська фортеця. Споруду неможливо не помітити, оскільки вона розташована на горі, підносячись над усім містом. Замок привертає до себе увагу мандрівників, щойно вони в'їжджають до Мукачева. 

Замки Мукачева

У місті розташовано кілька старовинних архітектурних пам'яток, що привертають увагу туристів. До найвідоміших із них належать такі:

  1. Палац Шенборнів - мисливський замок, зведений у 1890-1895 роках. Будівля розташована в оточенні мальовничого саду-дендрарію, на території якого є красиве декоративне озеро.
  2. Чинадіївський замок - розташований біля річки Латориця. Являє собою фортецю з каменю, доповнену двома кутовими вежами. Вона відноситься до періоду XIV століття.

Однак символом Мукачева, безсумнівно, є замок Паланок, визнаний однією з найцінніших закарпатських пам'яток старовинної архітектури.

Читайте також: Ясіня, Закарпатська перлина: природна краса та відпочинок

Мукачівський замок: історія

Вид на мукачівський замок

Точна дата заснування пам'ятки невідома. Згідно з даними істориків, споруда утворилася вже в період ІХ століття. Назва Паланок означає "дубовий частокіл". Його будували навколо рову, що огороджує замок. Під споруду було відведено величезну територію, що пояснюється оборонною функцією споруди. Його будували з тією метою, щоб за її стінами могло сховатися якомога більше людей. До них належали не тільки представники княжих родин, а й слуги, ремісники, солдати.

Відомо, що в 1396-1414 рр. власником замку був Федір Корятович. За його правління споруда значно розширилася й укріпилася, у скелі вирубали колодязь, що сягає 85 м у глибину. Упродовж XV-XVI століть власники будівлі постійно змінювалися.

Читайте також: Що подивитися в Дубліні - столиці Ірландії

1633 року Паланок перейшов у власність князя Юрій I Ракоці, після чого ним володіли його спадкоємці до 1711 року. Замок був доповнений двома терасами, і укріплений. 1649 року його відвідали посланці Богдана Хмельницького, які хотіли домовитися з приводу об'єднання зусиль проти Польщі.

У 1685-1688 рр. замок зазнав однієї з найсильніших облог в її історії. Напад відбувався з боку австрійців, які згодом реконструювали фортецю. Пізніше будівля втратила стратегічне значення. З 1782 року її стіни слугували в'язницею, яка фактично існувала до 1903 року.

У період Другої Світової війни споруду використовували для розміщення угорських військ. Після в будівлі розмістили професійне технічне училище. На даний момент тут знаходиться історичний музей.

Найбільш укріплений замок у Європі

Двір замку Паланок

Протягом своєї історії фортеця являла собою значну оборонну споруду. Вона змогла витримати облогу, що тривала три роки. У той період Паланок перебував під правлінням Ілони Зріні. Сторона, що нападала, збільшила кількість солдатів практично вдвічі, але й це не допомогло. Капітуляцію було оголошено лише після того, як добігли кінця запаси їжі.

Замок Паланок у Мукачеві має дуже значний вигляд. Він набув завершеного вигляду наприкінці XVII - початку XVIII століть. Комплекс складався з таких елементів:

  1. Нижня тераса - на ній знаходилася сторожова вежа, яка практично вся була знищена на початку ХХ століття. Її звели посеред глибокого рову, через який проходив міст, що закривав вхід до воріт під час підняття.
  2. Друга тераса розташовувалася на рівні 10 м вище першої. На її території був побудований Нижній замок, оточений ще одним ровом із підйомним мостом.
  3. Третя тераса розташована на рівні ще 10 м вгору. На ній розташований Середній замок, що належить до періоду XVII ст. Навколо воріт споруди зведено два міцні бастіони.
  4. Верхній замок збудований на самій вершині гори і розташований на 6 м вище попереднього рівня. Будівля була зведена у XIV-XVI століттях. До нього можна потрапити кам'яними сходами, збудованими під однією з веж. Інший спосіб - пройти через таємний хід, який називали пасткою. З ним пов'язана легенда, яка говорить про те, що хід слугував "коридором смерті" для нападників. Раніше в цьому місці знаходилися дерев'яні сходи, які прибирали, а на ворогів виливали гарячу смолу.

Фото замку Паланок 

Замок ПаланокВежі замку ПаланокЗамок Мукачево

Неймовірно красивий вигляд має як фасад замку, так і його інтер'єр. Символом архітектурного комплексу є бронзовий монумент сокола, який видно навіть з великої відстані. Скульптура має вагу 850 кг, розмах крил птаха сягає 5 м.

На карті: де знаходиться і як дістатися

Замок Паланок на мапі

Замок розташований на берегах річки Латориця за адресою: вулиця Замкова гора. До нього можна доїхати з центру Мукачева громадським транспортом. З автовокзалу відправляються автобуси №13 і 14. Інший варіант - доїхати маршруткою №3.

Помилка у тексті? Виділіть її мишкою та затисніть Ctrl+Enter
україна
мукачево
пам'ятки
мандрівки
замок
паланок
Додати свій коментар
Новини на тему
img

Головна пам'ятка міста - Звягельська фортеця

Що може бути цікавішим від відвідування стародавнього замку, який має захоплюючу історію? Звягель...

img

Прикордонний пункт Краковець-Корчева прискорює пропуск

Автобусні перевезення через новий пункт пропуску "Краковець-Корчева". Прикордонний пункт необхідн...

img

Електронний квиток: що потрібно знати

Якщо раніше, щоб придбати квиток, потрібно було їхати в аеропорт, стояти в черзі, то зараз достат...

img

Що подивитися в Дубліні - столиці Ірландії

Дублін - столиця Республіки Ірландії, розташована на східному узбережжі острова. Старе місто, що ...

Ок
Надсилання помилки

Орфографічна помилка у тексті:

Надіслати текст автору?

Додати коментар (необов'язково):

Ок