Завантаження...

Новини
Дата
Назад
1 Дорослих
Дорослi
Діти
до 14 рокiв
Пн
Вт
Ср
Чт
Пт
Сб
Нд

Топ-10 цікавих місць які варто подивитися в Кракові

user
Олександр Гапонов
23/02/2022
9908
0
Топ-10 цікавих місць які варто подивитися в Кракові

Краків – перлина національної та культурної спадщини Польщі. Це місто розташувалося на березі мальовничої річки Вісла. Сюди приїжджає безліч туристів з України завдяки територіальній близькості. Довгий час Краків був столицею Польщі, тому в ньому розташовано багато визначних пам'яток, пам'яток архітектури, мистецтва, які обов'язково треба відвідати. Це місто сповнене протиріч, воно багате на королівську архітектурну спадщину, негласно вважається силіконовою долиною Європи, тут вирує студентське життя.

Якщо ви вирішили відвідати Краків, приготуйтеся до дивовижних пригод! Тут багато цікавих місць, які є обов'язковими до відвідування. Колоритно, смачно, красиво та незабутньо - саме так ви проведете свій тур містом.

Центральна площа

Центральна площа

Всі дороги ведуть на міську площу недарма, тут розташувалося кілька визначних пам'яток одразу:

Читайте також: Ясіня, Закарпатська перлина: природна краса та відпочинок
  •  
  • Ратуша
  • Костел святої Марії
  • Суконні лави

З площі добре починати знайомство з містом, адже вона знаходиться у самому центрі. Тут багато колоритних кафе та пабів, де ви зможете отримати гастрономічне задоволення.

Суконні лави існують вже сотні років. Цей ринок вважається одним із найстаріших серед європейських країн. Його унікальність полягає у неординарному архітектурному рішенні, що включає елементи казкового терему. На ринку можна придбати різні сувеніри за прийнятними цінами. У будні дні ринок працює з 9:00 до 17:00. У вихідні з 10:00 до 18:00. 

Костел святої Марії також відомий як Маріацький костел – найвідоміше місце Кракова, туристи приходять сюди помилуватися вітражами та фресками в готичному стилі. Собор можна відвідати з 11:30 до 18:00 с понеділка по суботу, з 14:00 до 18:00 у неділю та святкові дні. 

Читайте також: Що подивитися в Дубліні - столиці Ірландії

Якщо ви думаєте, що життя вирує тільки на міській площі - помиляєтеся. Під нею розташований музей - Підземний ринок. Він був виявлений лише у 2005 році, а відкритий як туристичне місце у 2010-му. Булижні доріжки, історичні артефакти, десятки крамниць та найстаріший цвинтар стали справжнім надбанням міської площі Кракова. 

Дістатись сюди можна трамваями 24, 19, 10, 3. Графік досить гнучкий і змінюється в залежності від сезону: 

  • квітень - жовтень: понеділок з 10:00 до 20:00, вівторок з 10:00 до 16:00, середа - неділя з 10:00 до 22:00;
  • листопад - березень: середа - понеділок з 10:00 до 20:00, вівторок з 10:00 до 16:00.

Вавельський замок

Вавельський замок

Головний релігійний об'єкт у Польщі. Замок має безліч архітектурних особливостей, однією з яких є каплиця Зигмунда у стилі ренесансу. Тут цікаво пройтися по найстаріших покоях, заглянути в опочивальню королів, подивитися скарбницю і один із найбільших дзвонів у країні.

У понеділок вихідний, з вівторка по п'ятницю, замок можна відвідувати з 9:00 до 17:00. У вихідні з 10:00 до 17:00. 

Професорський сад

Професорський сад

Якщо ви втомилися від однотипних екскурсій у супроводі гіда, до вашої уваги Професорський сад на території Ягеллонського університету. Тут оживуть шкільні уроки фізики, ви побачите Магдебурзькі півкулі, сонячний годинник, реєстратор космічних та гамма-променів. Затишний сад та університет нагадують картинку з фільму про освіту в Англії. Відвідавши такий музей, можна відкрити для себе багато нового, адже наочний приклад запам'ятовується краще за нудну теорію.

Професорський сад завжди відкритий з 9:00 до 18:30. 

Фабрика Шиндлера

Фабрика Шиндлера

Багато хто дивився знаменитий фільм Спілберга "Список Шіндлера" та знають цінну допомогу Шіндлера євреям у кривавому, історичному періоді.

Неподалік музею Шиндлера розташований ще один туристичний об'єкт, що нагадує про Другу світову війну – площу Героїв гетто. Тут можна побачити великі бронзові стільці як символ смертельного вироку. Звідси єврейський народ відвозили до таборів смерті, можна сказати в точку неповернення. Розташування стільців також відіграє особливу роль - вони спрямовані на аптеку. Історія така – тут жив аптекар із сім'єю, які допомагали євреям так само, як Шіндлер.

Зверніть увагу, що фабрика закрита першого вівторка кожного місяця. В решту днів вона працює по понеділках з 10:00 до 14:00, з вівторка по неділю з 10:00 до 18:00. 

Соляна шахта у Величці

Соляна шахта у Величці

Шахта розташована неподалік Кракова, у Величці. Видобуток солі тут вівся з 13 по 20 століття. Наразі вона діє як музей, відображаючи розвиток методів та технологій розвитку видобутку солі протягом 7 століть. У шахті є багато коридорів та галерей завдовжки 200 метрів, які розташувалися на семи підземних рівнях.

Екскурсії в соляній шахті відбуваються щодня, але графік змінюється залежно від сезону: 

  • 9 квітня - 31 жовтня з 9:00 до 17:00;
  • 2 листопада - 20 березня з 8:00 до 17:00.

Казімєж

Казімєж

Це історичне місце відноситься до спадщини ЮНЕСКО. Це старий єврейський район, де розмістилося 7 синагог, 2 з яких діють і на сьогоднішній день. Крім того, тут є відомий єврейський базарчик. Весь район просякнутий духом історії, тому гулятиме одне задоволення.

Музей сучасного мистецтва

Музей сучасного мистецтва

Краків – місто контрастів, тут кожен знайде собі місце до душі. Якщо ви не любитель гуляти історичними музеями, слухаючи розповіді гіда, тоді музей сучасного мистецтва є точно для вас. Він відносно новий, відкритий у 2011 році та розташований у старих залах фабрики Шіндлера. У колекції представлені витвори художників з усього світу, а також зібрані експонати сучасного мистецтва за останні два десятиліття.

У понеділок вихідний, у решту днів працює з 11:00 до 19:00.

Курган Крака

Курган Крака

Вдосталь нагулявшись музеями, можна помилуватися відкритим видом на Краків. У самому центрі розташований язичницький курган, який дозволяє насолодитися міськими краєвидами. Тут можна зібратися з сім'єю на пікнік, помилуватися краєвидами історичного міста або подивитися, як запускають численні повітряні кулі. Атмосфера тут романтична, особливо у вечірній час, коли місто запалюється тисячами маленьких вогників. 

Барбакан

Барбакан

Знаменита сторожова вежа Кракова. Вона була першою перешкодою для ворогів, у воєнний час ставало єдиним входом та виходом із Кракова. Завітавши до Барбакану, ви зможете поринути в історію тутешніх місць, вивчити експонати Історичного музею, взяти уроки фехтування.

Відвідати це місце можна будь-якого дня з 10:00 до 18:00. 

Вольський ліс

Вольський ліс, Краків

У Кракові ви можете прогулятися первісним лісом, відомим, як Вольський ліс. Чисте повітря, чудові пейзажі, що нагадують картинку з кінофільму - це все знаходиться на території площею 400 гектарів.

Ліс повністю обладнаний для піших прогулянок, всі доріжки промарковані, тому заблукати не вийде. У лісі є обладнані стоянки, полянки для пікніків та звивисті стежки для любителів активного відпочинку.

Краків - гарне історичне місто, тут кожна вуличка - частина історії. Архітектура, якою можна милуватися не одну годину, невеликі єврейські квартали, де ховається несправедливість диктаторської системи. У цьому колоритному польському місті кожен знайде собі заняття до душі - історичні музеї, оглядові майданчики, костели, парки, замки, музеї сучасного мистецтва. 

У Кракові багато кафе, пабів та ресторанів із смачною традиційною кухнею. Це королівське місто на річці Вісла дуже легко досліджувати, тут все передбачено для туристів. Кожна вулиця має своє позначення і покажчики, тому прокласти туристичний маршрут містом не складе труднощів.

Помилка у тексті? Виділіть її мишкою та затисніть Ctrl+Enter
краків
пам'ятки
архітектура
мандрівка
парки
Додати свій коментар
Новини на тему
img

Де відзначити Різдво в Україні у 2023 році

Різдво в Україні - це особливе свято, наповнене теплом, радістю та традиціями. Воно супроводжуєть...

img

Краєзнавчий музей Лубен – найважливіший культурний об'єкт

Лубенський краєзнавчий музей імені Гната Стеллецького – головний музей міста, де відвідувачі можу...

img

Куди сходити й що подивитись у Лісабоні

Дорогоцінною перлиною розкинувся на південному заході Піренейського півострова Лісабон. Зліва ві...

img

Де зустріти Новий рік-2023. ТОП-5 ідей!

Новий рік - це особливе свято, яке дарує людям радість і веселощі. Багато хто готується до зустрі...

Ок
Надсилання помилки

Орфографічна помилка у тексті:

Надіслати текст автору?

Додати коментар (необов'язково):

Ок