Завантаження...

Новини
Дата
Назад
1 Дорослих
Дорослi
Діти
до 14 рокiв
Пн
Вт
Ср
Чт
Пт
Сб
Нд

Октоберфест - масштабний фестиваль пива у Німеччині

user
Олександр Гапонов
08/07/2022
5865
0
Октоберфест - масштабний фестиваль пива у Німеччині

Октоберфест – це мюнхенський пивний фестиваль, який зазвичай триває 16 днів і завжди закінчується у першу неділю жовтня. У вас є час цього року? Скористайтеся ним правильно :)

За деякими даними, Октоберфест є найбільшим пивним фестивалем у світі. Важко знайти подію, на якій було б перевернуто більше пивних барил, ніж на рубежі вересня та жовтня у найбільшому місті Баварії. Кількість відвідувачів складає близько шести мільйонів людей на рік.

Цікавий факт
І хоча Чехія вважається однією із столиць пива, на Октоберфест все одно з'їжджається дуже багато туристів саме звідти. Незважаючи на більш високі ціни на пиво, атмосферу цього масштабного свята бодай раз у житті має відчути кожен, хто і зрідка п'є пиво. У чехів та німців багато спільного, і одна із спільних рис — популярність пінної рідини.

Декілька слів про королівську історію фестивалю

Читайте також: Гамбург: Міст між історією та сучасністю

Вид на фестиваль Октоберфест

Витоки фестивалю сягають 1810 року, коли відбулося весілля кронпринца Людвіга Баварського та Терези Саксонсько-Гільдебурзької. За звичаєм у цій частині Європи королівський двір зібрав все місто, щоб відсвяткувати весілля. Буйне гуляння проходило з 12 вересня до 17 жовтня, а свято завершилося стрибками. Подія так сподобалася людям, що наступного року вони відзначили річницю весілля, і після цього гуляння повторювалися щороку.

 У 1813 році організатори взяли перерву через наполеонівські війни, але в наступні роки знову змогли насолодитися своїм улюбленим жовтневим святом - Октоберфестом.

Програма фестивалю поступово зростала та вдосконалювалася. Каруселі та атракціони вперше з'явилися у 1818 році: сьогодні це одна з візитівок фестивалю. Згодом, через покращення погоди, дату заходу було перенесено з середини жовтня на кінець вересня, а святкування закінчувалися у першу неділю жовтня, щоб відповідати назві заходу.

Читайте також: Мюнхен: найкращі пам'ятки відомого німецького міста

Пиво, яке є головним атрибутом Октоберфесту сьогодні, було дозволено на продаж міською радою лише у 1880 році. Спочатку пиво було доступне лише у невеликих кіосках, які швидко розросталися через інтерес покупців. Незабаром кіоски перетворилися на багато прикрашені намети, в яких могли розміститися не лише сотні гостей, а й цілі духові оркестри.

У 1881 році вперше з'явилося одне з традиційних страв Октоберфесту - смажені курчата. У 1887 році була відновлена ​​традиція пишних парадів відкриття. На чолі їх завжди Мюнхнер Кіндл - мюнхенська дитина, фігура ченця з герба Мюнхена. У парадних баварських костюмах у гості до ченця йдуть одягнені міські чиновники, представники міських гільдій, а головне – прикрашені вагони мюнхенських пивоварень. До речі, згодом встановилося правило, згідно з яким на Терезинському лузі можна продавати лише пиво шести старовинних пивоварень Мюнхена.

Незважаючи на всю відданість традиціям, Октоберфест іноді не витримував неприємних зіткнень із сучасністю. У 19 столітті його довелося скасувати через пруссько-австрійську та німецько-французьку війни; цього не було ні під час Першої світової війни, ні під час повоєнної економічної кризи. Націонал-соціалізм вигнав євреїв з Терезинських лук, а в 1938 році на честь анексії Австрії та підписання Мюнхенської угоди пивний фестиваль навіть перейменували на Велике німецьке народне свято. Війна, що почалася через рік, зупинила проведення пивних гулянь на Терезиному лузі ще на шість років.

У перші повоєнні роки Октоберфест відновлювався дуже несміливо. Проте вже в 1950 році тодішній мер Мюнхена встановив ще одну традицію: святкування починалося з відкорковування барила пива.

Минулого року традиції фестивалю знову порушено. Октоберфест не проводився через новий коронавірус. Але це не перший випадок, коли хвороби на Терезинському лузі зривають свята – у 19 столітті свято двічі скасовували через холеру. З чого ми можемо зробити урок, що погані часи рано чи пізно пройдуть, а мер Мюнхена знову використовуватиме дерев'яну палицю, щоб вибити пробку з барила пива і вимовити традиційну вступну формулу Октоберфесту: O´zapft is!

Цікавий факт
Місцевих жителів легко дізнатися, тому що вони зазвичай носять типові баварські капелюхи з чубком з козячої шерсті та, звичайно ж, традиційні костюми.

Фестиваль завжди починається в суботу і закінчується здебільшого першу неділю жовтня. Тільки якщо ця неділя випадає на 1 або 2 жовтня, закінчення намічено на 3 жовтня, на День Німецької державності.

Складові заходу

Учасники фестивалю Октоберфест

Ну і звичайно, який захід без ЗМІ. На фестивалі багато журналістів, які готують регулярні репортажі для сайту. Для баварських пивоварень Октоберфест — найкраща пора року. За ці два тижні споживається майже 30% їхньої річної продукції.

В організації фестивалю беруть участь близько 12 000 осіб, з яких понад 1500 працюють офіціантами. І хоча організатори кажуть, що є лише 100 тисяч місць, це нікого не зупиняє. Звичайно, на місці є і закуски, можна купити сосиски, смажених курчат та іншу їжу, яка добре поєднується з пивом.

Що ж, давайте не забуватимемо і про веселощі. Октоберфест - це одна велика паломництво, тому на вас чекає безліч атракціонів, каруселів і уявлень.

Пивні намети – найважливіші точки на маршруті

Пивні намети на фестивалі

Вся дія відбувається у пивних наметах на Terezianská louka. І дійсно, потрібно бронювати місця заздалегідь, бажано на офіційному сайті фестивалю, по телефону або електронною поштою.

Є кілька наметів:

  • Hackerbräu-Festhalle
  • Augustiner-Festhalle
  • Fisher-Vroni

Найбільший намет називається Hackerbräu-Festhalle, та може вмістити до 10000 гостей. Трохи менше знаходиться Augustiner-Festhalle, де можна скуштувати місцеве пиво із класичних коричневих бочок із дерев'яними пробками. Потім йде намет Fisher-Vroni, який пропонує популярні закуски: крендельки або смажене курча, і особливо рибу, приготовлену на паличці. Це місцеве блюдо називається Steckerlfisch.

Кожен намет має певну автентичність і пропонує щось своє. Але всіх їх поєднує одне – найсмачніше пиво.

Практична інформація: Що дозволено, а що ні, і скільки все це коштує?

Учасники фестивалю Октоберфест

Потрапити до району Terezianská louka можна лише через офіційний вхід. Під час входу вам обов'язково потрібно пройти перевірку безпеки. Вхід до всіх наметів усередині безкоштовний. Проте вся територія обгороджена та ретельно охороняється.

У комплекс можна пронести невеликий рюкзак, в якому не буде нічого колючого та ріжучого. Простіше кажучи, якщо ви колись літали літаком, то все, що не можна брати з собою в літак (ручну поклажу), не можна брати і на фестиваль :)

Якщо ви хочете відвідати фестиваль із дітьми, то їм можна перебувати до 20:00. До речі, не можна бути на заході на роликах або на велосипедах, їх можна залишити перед входом.

І так, куріння в наметах суворо карається! Вам можуть виписати штраф, вигнати із заходу чи здати поліції.

Зазвичай пиво тут п'ють із туплаків (ємність тари 1 л). Один туплак коштує від 10 до 11 євро. Тож це досить дороге задоволення, але кожен, хто вважає себе любителем чи знавцем пива, має відвідати Октоберфест хоча б раз у житті.

Як потрапити на Октоберфест?

Намети з пивом

Мюнхен у ці місяці неймовірно активний, багато туристів приїжджають із різних куточків світу, щоб взяти участь у заході. І звичайно, всі намагаються на цьому заробити. Тому всі ваші дії мають бути прораховані задовго до початку заходу.

Наприклад, спочатку потрібно знайти відповідні квитки на літак. До речі, якщо ви почнете підготовку раніше, то зможете знайти квитки на прямий рейс через SkyBooking.

Невелика порада
Якщо ви ще жодного разу не були у Мюнхені, тоді краще приїхати за кілька днів до фестивалю. Так ви зможете провести пару днів гуляючи Німеччиною, а потім повеселитися на фестивалі. Гуляти після фестивалю буде складно, оскільки після такого “активного” відпочинку потрібен ще один невеликий відпочинок :)

Квитки на Октоберфест також слід купувати раніше, оскільки чим ближче до заходу, тим вище ціна вхідного квитка. До речі, на місці є перекупники, які готові віддати вам за х3 або навіть х5 від первісної ціни.

Помилка у тексті? Виділіть її мишкою та затисніть Ctrl+Enter
октоберфест
фестиваль
баварія
мюнхен
німеччина
Додати свій коментар
Новини на тему
img

Зміна у розкладі руху поїзда Дніпро - Кривий Ріг

Чи плануєте поїздку по Дніпропетровській області? Тоді не забудьте перевірити розклад поїздів. З...

img

Що подивитися в Гамбурзі, визначні пам'ятки міста

Гамбург - північне портове місто Німеччини, яке також відоме як серце північної частини країни. Т...

img

Карнавал у Ріо-де-Жанейро - історія, програма, поради

Ріо-де-Жанейро – одне з найбільш відвідуваних міст світу, яке славиться своїми унікальними карнав...

img

Як купити авіаквитки дешево: 5 перевірених способів

Как показывает практика, при покупки билета порядок цен зависит не столько от дня недели и времен...

Ок
Надсилання помилки

Орфографічна помилка у тексті:

Надіслати текст автору?

Додати коментар (необов'язково):

Ок