Завантаження...

Новини
Дата
Назад
1 Дорослих
Дорослi
Діти
до 14 рокiв
Пн
Вт
Ср
Чт
Пт
Сб
Нд

Львів - місто архітектурних шедеврів і культурної спадщини

user
Вирвич Любов
26/09/2023
3812
0
Львів - місто архітектурних шедеврів і культурної спадщини

Львів часто називають "українським Парижем" і по праву вважають одним із наймальовничіших міст усієї Східної Європи. Місто розташоване в західній частині України, тут протікає підземна річка Полтва, а також Вишня, Скло, Західний Буг і Дністер зі своїми притоками. Північна сторона області розташовується в лісостеповій зоні. Вона займає Мале Полісся, Волинську та Подільську височини, від Прикарпаття її відділяє долина Дністра. У свою чергу південно-західна частина включає хребти Українських Карпат.

Історія Львова

Історичний центр ЛьвоваЛьвів був заснований у XIII столітті і став столицею найбільшої держави Східної Європи - Галицько-Волинського князівства. Унікальне географічне положення прямо в точці перетину основних західно-східних торговельних шляхів у XV-XVII століттях забезпечило Львову статус провідного торговельного центру Східної Європи і найбільшого міста України.

За свою історію він стає центром книговидання, мистецтв, ремесел, архітектурних шедеврів у культурному просторі Європи. У період XVIII-XX століть Львів є частиною Австро-Угорської імперії, здобуваючи популярність завдяки технічним інноваціям. Саме тут був придуманий гас і згодом створена перша гасова лампа. З 1939 по 1991 роки місто входило до складу СРСР. Після проголошення незалежності України воно стає духовною та культурною столицею країни. У 2006 році місту виповнилося 750 років.

Архітектура та культурні пам'ятки

Читайте також: Львівський автовокзал: транспортний хаб України

Латинський кафедральний соборЛьвів знаменитий різноманіттям і ексклюзивністю своєї архітектури. Тут безліч старовинних будівель у традиційному українському, готичному і неоготичному стилях, а також у стилях рококо, бароко, класицизм, ренесанс, арт-деко, модерн, конструктивізм і навіть футуризм.

Старе місто та його вулиці

Вулиці старої частини Львова можна розцінювати як самостійну пам'ятку, що підтверджує факт їхнього перебування під захистом ЮНЕСКО. Старовинні будинки XVII-XIX століття розташовані впритул один до одного, багато з них уже відреставровано. Найдовша пішохідна вулиця історичної частини Львова - імені Лесі Українки. Саме тут розташований Оперний театр, Преображенська церква та багато інших визначних пам'яток.

На Вірменській вулиці розміщується будівля Національного музею та одна з найстаріших міських церков - однойменна Вірменська церква. Краківська вулиця веде до Ринкової площі, тут є кілька популярних ресторанів і Майстерня шоколаду. Також на Ринкову площу виходить невелика вулиця Друкарська, де розташований Музей-аптека. На вулицях Підвальна та Івана Федорова розташовані знамениті історичні будівлі - Успенська церква, королівський арсенал, Домініканський собор і монастир.

Читайте також: Де відзначити Різдво в Україні у 2023 році

Замки, церкви та собори

Підгорецький замок ЛьвоваСеред знаменитих архітектурних пам'яток Львова - Високий замок Данила Галицького з однойменним парком, оглядовий майданчик якого відкриває воістину мальовничу панораму. Цікавий Палац графа Потоцького, виконаний у XVII столітті в стилі французького барокового класицизму. Королівська розкіш інтер'єру вражає великою кількістю мармуру, ліпнини, позолоти і живопису. Саме тут сьогодні розташовується Музей європейського мистецтва.

Підгорецький замок на околицях Львова зберігся не тільки у вигляді ренесансного палацу, а й також не втратив своїх оборонних укріплень Уздовж оборонної лінії проходить глибокий рів, оточений земляними валами. У церковній архітектурі Львова добре простежується польська спадщина. Тут частіше трапляються католицькі церкви, проте присутні й православні храми. Найвідоміші з них такі:

  • Вірменський кафедральний собор XIV століття з унікальним розписом і найдавнішими фресками;
  • Собор святого Юра XVI століття в класичному бароковому стилі;
  • Костел святої Ельжбети - найвища будівля Львова, побудована на початку XX століття в неоготичному стилі;
  • Архітектурний ансамбль із вежі Корнякта, Успенської церкви та каплиці трьох святителів кінця XVI століття;
  • Латинський кафедральний собор;
  • Преображенська церква;
  • Бернардинський монастир;
  • Домініканський костел;
  • Костел кларисок.

Це тільки невеликий список архітектурних та історичних пам'яток Львова. Місто багате безліччю інших цікавих місць, які уособлюють його історію, культуру та унікальний характер.

Музеї та художні галереї

З давніх часів місто славилося своїми майстрами, тому музеї та галереї Львова вражають різноманіттям напрямків і тематик. Загалом тут функціонує понад 40 музеїв і понад 20 галерей. Обов'язково варто відвідати Львівський історичний музей, Національний музей, єдиний в Україні Етнографічний музей, а також Національний меморіал "Тюрма на Лонцького". Не менш цікавими є галузеві музеї - пошти, скла, пива, друкарства, релігії та меморіальні будинки-музеї, присвячені знаковим мешканцям міста.

Найвідоміша і одна з найбільших українських галерей - Львівська галерея мистецтв. Дуже важливо, що тут приділяється увага і сучасним авторам, роботи яких представлені в численних галереях центральної частини Львова.

Культурне життя

Львів - дуже яскраве місто з багатим культурним життям. Тут регулярно проводяться масштабні заходи, що вражають своїм масштабом і різноманітністю напрямків.

Театри, фестивалі та події

Львівська операУ місті діє дев'ять професійних театрів. Кожен театр має власну трупу і репертуар. Увагою користуються не лише знамениті трупи, а й молоді колективи. Найвідоміші львівські театри:

  • Оперний театр, розташований в одній із найкрасивіших будівель XVIII століття в стилі віденського псевдоренесансу;
  • Драматичний театр Марії Заньковецької XVII століття розташований у класицистичній будівлі;
  • Львівський обласний академічний академічний український музично-драматичний театр, що відіграє провідну роль у театральній культурі регіону та популяризує українські традиції.

Також культурна столиця вражає своїми фестивалями та масштабними заходами. В яку б пору року ви не приїхали до Львова, завжди буде можливість взяти участь в одному з автентичних фестивалів. Загалом у місті проходить 89 фестивалів, зокрема:

  • Фольклорний фестиваль "Етновир", що презентує страви народів світу та виступи етнічних колективів;
  • Міжнародний літературний фестиваль "Форум видавців" - найбільший у Європі, на якому відбуваються презентації книг і зустрічі з письменниками;
  • Фестиваль "Рок-Коляда", на якому старовинні різдвяні традиції гармонійно переплітаються з різними жанрами сучасної української музики.

Фестивалі та події приваблюють безліч відвідувачів із різних частин України та світу. Якщо ви плануєте відвідати Львів під час будь-якого фестивалю, рекомендуємо заздалегідь перевірити актуальну інформацію про дати та події.

Кухня та кулінарні традиції

Місцева кухня мультинаціональна. У ній поєднуються українські, австрійські, польські, румунські та єврейські кулінарні традиції. У Львові обов'язково потрібно скуштувати галицькі ковбаси, деруни з грибами, флячки (рубці) з яловичих шлунків із гострим соусом, а також галицький солодко-гострий салат із чорносливом і часником.

Знакові десерти - пляцки з різноманітними начинками, львівські сирники з ароматним алкоголем, штруделі з вишнею та вафлі зі згущеним молоком андрути. Усі вони чудово поєднуються з кавою по-львівськи.

Туризм і розваги

Площа Старий РинокЛьвів славиться однією з найбагатших екскурсійних програм в Україні. Окрім чудової природи та заповідників, тут дуже багато пам'яток архітектури, музеїв, галерей, театрів і просто чудових варіантів для відпочинку.

Прогулюючись містом, можна побачити не лише знамениті місця, а й безліч менш відомих, але самобутніх та унікальних закладів. Культурна столиця - справжній центр розваг, творення та відпочинку, що приваблює не тільки закордонних туристів, а й українців з інших регіонів.

Популярні туристичні напрямки

Львів багатий на розмаїття туристичних напрямків - пішохідних екскурсій старими кварталами, а також вечірніх і нічних. Туристам подобається досліджувати палаци, дахи та підземелля міста. Дуже цікавими є гастрономічні екскурсії, де гості можуть скуштувати місцеву кухню, каву, шоколад, алкоголь та особливості їхнього приготування. Своєю чергою традиційні міські свята знайомлять із тутешніми традиціями та колоритом.

Помилка у тексті? Виділіть її мишкою та затисніть Ctrl+Enter
львів
архітектура
культура
історія
спадщина
україна
Додати свій коментар
Новини на тему
img

Як купити авіаквитки дешево: 5 перевірених способів

Как показывает практика, при покупки билета порядок цен зависит не столько от дня недели и времен...

img

Львівський автовокзал: транспортний хаб України

Львів - місто з багатою історією та унікальною культурою, є одним із найкрасивіших і найцікавіших...

img

Огляд курортів: Де краще відпочивати в Хорватії на морі?

Хорватія користується великою популярністю серед туристів з усього світу. Вона розташована на Бал...

img

Паган - дивовижне місто тисячі храмів

Паган був найдавнішою столицею однойменної держави. Знаходиться місто на березі річки Іраваді. За...

Ок
Надсилання помилки

Орфографічна помилка у тексті:

Надіслати текст автору?

Додати коментар (необов'язково):

Ок