Завантаження...

Новини
Дата
Назад
1 Дорослих
Дорослi
Діти
до 14 рокiв
Пн
Вт
Ср
Чт
Пт
Сб
Нд

Костел Святого Яна з Дуклі – архітектура ХІХ століття

user
Олександр Гапонов
13/09/2022
3321
0
Костел Святого Яна з Дуклі – архітектура ХІХ століття

Семінарський костел Святого Яна з Дуклі – храм, збудований у неокласичному стилі у 1842 році. Знаходиться він у Житомирі на вулиці Київській, тож кожен турист може відвідати об'єкт під час прогулянки містом. Цей костел був побудований на місці згорілого храму францисканців. На стінах будівлі розташовані дві меморіальні дошки. Одна – Святому Зигмунду Фелінському, інша – Єлизаветі Розі Чацькій.

Особливості архітектури

Семінарський костел Святого Яна із Дуклі ЖитомирКостел є будівлею в стилі неокласицизм, бароко. Цегляна, прямокутна тринефна базиліка з прямокутною апсидою. У ході експлуатації будівлі було змінено розташування вхідних дверей через будівництво поблизу костелу житлового будинку. Внаслідок цього напрямок вівтаря було змінено – його поміняли місцями з входом.

Історія розвитку

Спочатку на місці, де зараз знаходиться костел Святого Яна з Дуклі, був Бернардинський монастир, який існував з 1761 року. Дерев'яний костел був названий на честь Яна з Дуклі (1414-1484), який вважається святим серед католиків. Саме він є покровителем Литви та Польщі, тож вибір назви костелу був не випадковим. Вже 1997 року Ян із Дуклі був канонізований.

Читайте також: Навіщо потрібен туристичний страховий поліс?

До зведення цегляного храму, під час Коліївщини (1768-1769), у будівлі храму ховався один із лідерів повстання – Іван Гонта, який пізніше був страчений. Пожежа, яка поклала край існуванню дерев'яного храму, сталася в 1820 році. У період від 1838 до 1842 року було зведено теперішній нині костел. З 1844 року і до захоплення влади комуністами в монастирському корпусі була духовна семінарія, перекладена з Луцька.

Під час існування СРСР будинок семінарії використовувався не за первісним призначенням. Усередині були:

  • обласний військкомат;
  • кінотеатр;
  • філармонія;
  • будинок народної творчості;
  • відділення природи краєзнавчого музею.

Після відновлення незалежності України костел повернув свою функцію. Також він був реставрований – ця необхідність назрівала, починаючи з 1971 року, коли спорудження класифікувалося як аварійне. Завдяки дбайливій реставрації та тривалій історії будівля костелу стала пам'яткою архітектури державного значення. Служби відбуваються щодня українською, польською та російською мовами.

Читайте також: Як дістатися Буковелю: основні шляхи

Як дістатися?

Щоб потрапити до Семінарського костелу Святого Яна з Дуклі в Житомирі, можна скористатися автобусом № 58, 100, що проходить вулицею Київською. Також є можливість приїхати на таксі або прийти пішки, якщо ви мешкаєте в одному з готелів, розташованих неподалік.

Якщо ви бажаєте побачити костел та інші архітектурні пам'ятники Житомира, скористайтесь сервісом SkyBooking, який допоможе підібрати квитки на поїзд, літак чи автобус. Ви заздалегідь знатимете остаточну вартість квитків та точний розклад, тому можна бути впевненим у тому, що поїздка відбудеться.

Помилка у тексті? Виділіть її мишкою та затисніть Ctrl+Enter
туризм
квитки
житомир
пам'ятники
екскурсія
Додати свій коментар
Новини на тему
img

Найкращі безкоштовні музеї Барселони

У сонячній Барселоні завжди знайдеться, чим заповнити вільний час. Місто наповнене цікавою архіте...

img

Ясіня, Закарпатська перлина: природна краса та відпочинок

Ясіня - маленьке, чарівне селище в самому серці Закарпатської області. Розташоване на висоті 650 ...

img

Замок Паланок - найдавніша фортеця в Україні

Туристам, які опинилися в Закарпатті, обов'язково варто побачити одну з його головних визначних п...

img

Додаток для відстеження графіка автобусів у Гісені

У Гісені можна встановити мобільний застосунок для відстеження графіка автобусів. Ця можливість з...

Ок
Надсилання помилки

Орфографічна помилка у тексті:

Надіслати текст автору?

Додати коментар (необов'язково):

Ок