Завантаження...

Новини
Дата
Назад
1 Дорослих
Дорослi
Діти
до 14 рокiв
Пн
Вт
Ср
Чт
Пт
Сб
Нд

Паган - дивовижне місто тисячі храмів

user
Вирвич Любов
07/06/2023
3741
0
Паган - дивовижне місто тисячі храмів

Паган був найдавнішою столицею однойменної держави. Знаходиться місто на березі річки Іраваді. Зараз на цьому місці виділено археологічну зону. Усі розкопані об'єкти внесли до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Місцеві жителі живуть у невеликому селі неподалік від місця розкопок. Здебільшого вони живуть за рахунок туризму. Люди з усього світу приїжджають сюди, щоб відчути цю стародавню священну атмосферу і наповниться енергією. 

Більшість будівель тут - пагоди і храми. Згідно з історією, спочатку місцеві жителі сповідували індуїзм. Проте з часом його змінив тхеравадинський буддизм. На ці землі цю віру привів цар Аноратха. Попри те що ним керували благі наміри, він силою відібрав священні реліквії в ченців і перевіз їх до Пагана. Потім з усієї країни скликали будівельників, щоб звести головний храм. 

Паган - ремісничий центр

Паган Часто можна почути, що часи розквіту Пагана давно минули, і тепер це мертве місто. Однак ті, хто бував тут, відзначають неймовірну енергетику, яка йде від кожної фрески чи скульптури. Крім того, у місті процвітає лакова промисловість. Попередньо плетуться різні предмети з бамбука. Це може бути посуд або декоративна фігурка. Потім її покривають кількома шарами лаку. Зазвичай спочатку йде чорне тло, на яке потім наноситься золотий візерунок. Після обробки поверхня стає гладкою і нешкідливою. У такі чашки можна спокійно наливати воду. Найчастіше такі вироби купують туристи як сувеніри.

Храм Ананда

Читайте також: Ясіня, Закарпатська перлина: природна краса та відпочинок

Храм АнандаЦе один із найбільших храмів у Південно-Східній частині Азії. Він був побудований у 1091 році. Названий на честь учня Будди. Вважається, що він був найздібнішим серед них. Будівлі вдалося добре зберегтися до наших днів. У ХХ столітті були невеликі руйнування через землетрус. Однак їх успішно відреставрували.

Стіни храму вкриті розписом, що зображує життя Гаутами. По периметру розставлені чотири статуї Будди. Кожна з них символізує певну частину світу. Навколо будівлі розбито кілька терас. На них можна побачити цікаві композиції, пов'язані з минулими життями Будди.

У храму є кілька легенд. Найпопулярніша серед них свідчить, що будівлю побудували за наказом короля Чансітти. Його палац відвідали вісім ченців. Один із них за допомогою медитації зміг показати правителю свій храм, що знаходився в печері в Гімалаях. Короля настільки вразило побачене, що він велів побудувати храм у своїх володіннях. Незважаючи на прекрасно виконану роботу, всіх інженерів стратили. 

Храм Таб'їннью

Читайте також: Що подивитися в Дубліні - столиці Ірландії

Храм Таб'їнньюНайвищим серед усіх храмів у місті вважається Табтіньнью. Його висота становить близько 66 метрів. Знаходиться будівля біля старої міської стіни. У зв'язку з цим існує думка, що спочатку храм виконував роль оглядової вежі. Адже з верхніх терас відкривається прекрасний краєвид на місто і його околиці. Також на це вказує назва "Таб'їннью", що перекладається як "всюдисущий". Крім того, такою була одна з іпостасей Будди в минулому житті. 

Зовні будівля має доволі строгий вигляд, без зайвих прикрас. Храм має кілька ярусів. Навколо кожного з них розташовані тераси з колонами. Біля центрального входу встановлено дві статуї. Вони виконують роль вартових. 

Храм Дхаммаянджи

Храм ДхаммаянджиДхаммаянджи - це один із найбільших храмів у Пагані. Він виконаний у вигляді піраміди за подобою храму Ананди. Для туристів доступні тільки кілька його балконів, оскільки інші внутрішні приміщення були замуровані. Точна причина цього невідома. Як і в інших місцевих храмів, тут є дві статуї Будди. 

Вважається, що наказ про будівництво віддав король Нарату. Він убив свого батька Алаунсіту і старшого брата, щоб зійти на престол. Перекази свідчать, що храм був побудований, щоб спокутувати свої гріхи. Будівля не добудована, оскільки правитель помер. Точна причина цього різниться в різних джерелах. Історичні дані стверджують, що це справа рук загарбників. Однак є легенда, в якій розповідається інша версія подій. У Нарату була дружина, дочка короля Шрі-Ланки. Правитель дізнався, що його дружина виконувала індуїстські ритуали. За це він жорстоко її покарав. Батько вирішив помститися кривднику своєї дочки і послав до Нарату вісім воїнів. Вони прибули в місто і, переодягнувшись священиками, вбили короля прямо в храмі Дхаммаянджи.

Пагода Швезігон

Пагода ШвезігонПагода Швезігон створена як прототип бірманських ступ. У центрі розташована кругла ступа, яка позолочена сусальним золотом. Навколо неї розташовані невеликі храми і святині. До слова, це єдина будівля в Пагані, якій вдалося зберегти цінне покриття. Унаслідок сильних землетрусів храм було пошкоджено. Під час реконструкції на деяких ділянках золото замінили на мідь. Всього знадобилося близько 30000 пластин металу. Нижні яруси зберегли свій початковий зовнішній вигляд. 

Будівництво Пагоди Швезігон тривало кілька десятків років. Засновником став Анаврахта. Незважаючи на те що з його ім'ям пов'язують заснування Язичницької імперії, він шанував буддизм. Згідно з легендою, король пустив білого слона з реліквією Будди й оголосив, що храм буде побудований на тому місці, де тварина зупиниться. Слон зупинився над дюною, що послужило основою назви пагоди. У перекладі "Швезікон" означає "золота пагода на дюні". Правитель дотримав слова і віддав наказ про будівництво. Його справу продовжив син, король К'янсіттхі, який завершив будівництво. Йому присвячені написи мовою Мон, виконані на кам'яному стовпі, який знаходиться на території Пагоди.

Будівля побудована у формі конуса. Фігура утворюється за рахунок п'яти терас і центрального ядра. Стіни прикрашають фрески, які розповідають різні легенди. Також на території Пагоди знаходяться кілька статуй самого Будди в різних іпостасях. Крім того, тут є 37 обожнених натів і скульптура Таг'яміна, виконана з дерева. Вхід до храму охороняють статуї вартових. Головною особливістю цієї Пагоди є переказ, що тут зберігається кістка і зуб Гаутами Будди.  

Помилка у тексті? Виділіть її мишкою та затисніть Ctrl+Enter
паган
храми
пам'ятки
пагоди
Додати свій коментар
Новини на тему
img

П'ять способів літати бізнес-класом

Усім хочеться отримати більший комфорт за меншу ціну. Але це не завжди виходить, навіть можна ска...

img

Що можна побачити в Празі: історичні і культурні місця міста

Прага - одна з найяскравіших європейських столиць, приваблює архітектурним багатством і доброзичл...

img

Tomorrowland - найгучніший музичний фестиваль у Бельгії

Tomorrowland - легендарний фестиваль, про який чув кожен і для цього навіть не обов'язково бути ф...

img

Монастирі, що парять у повітрі

Греція по праву вважається світовим центром православ'я. Крім всесвітньо відомого Афону, який щор...

Ок
Надсилання помилки

Орфографічна помилка у тексті:

Надіслати текст автору?

Додати коментар (необов'язково):

Ок