Завантаження...

Новини
Дата
Назад
1 Дорослих
Дорослi
Діти
до 14 рокiв
Пн
Вт
Ср
Чт
Пт
Сб
Нд

Пам'ятка Калуша - Церква Святого Архангела

user
Олександр Гапонов
07/09/2022
2952
0
Пам'ятка Калуша - Церква Святого Архангела

Визначна пам’ятка Калуша - Церква Святого Архангела Михаїла

Церква Святого Архангела Михаїла — одна з найстаріших церков у Калуші, яка була збудована у 1904–1913 роках на місці старого дерев’яного храму з такою самою назвою, збудованого в 1771 році. Нині церква є одним із найважливіших храмів греко-католиків Івано-Франківської області. Є трохи схожі церкви у плані архітектури — усі вони розташовані в західній частині України.

Історія будівництва

У процесі збільшення кількості населення Калуші виникла необхідність зведення нової церкви, яка б могла задовольнити всі потреби парафіян. Основою проекту стали креслення храму Преображення Господнього у Львові. Працював над новою церквою Т. Мельничук. До будівництва були причетні також В. Петрушевич, Т. Пітулей за сприяння з боку митрополита Андрія Шептицького. Протягом трьох років (1910–1913) велося активне будівництво.

Освячено нову будівлю деканом Калуським Дмитром Рожановським 21 листопада 1913 року за благословення митрополита Шептицького. Загалом на церемонії було понад п’ять тисяч осіб. Водночас було створено церковний комітет, куди входив Петрушевий, Ф. Полюшинський, І. Куровець як почесний член.

Читайте також: Які типи вагонів використовує Укрзалізниця

Інтер'єр церкви Святого Архангела Михайла КалушаОсобливості архітектури

Будова церкви витримана у візантійському стилі. На даху — п’ять куполів на восьмигранних підкупольниках та однією апсидою. Фасад має багато декоративних елементів. Максимально виділяється портал храму, на обох сторонах якого встановлено дві колони. Інтер’єр будівлі також вирізняється багатим оформленням. Всередині церква має такі елементи:

  • престол;
  • гірське місце;
  • вівтар;
  • іконостас.

Особливо попрацювали над іконостасом. Він виконаний у формі арки, зроблено п’ять рядів за каноном. До приходу комуністів Михайло Осинчук та Павло Ковжун (1936–1938) встигли зробити настінний розпис у вигляді різноманітних орнаментів.

Читайте також: Як найкраще дістатися з Києва до Кишинева: вибір транспорту

Подальша історія

Після приходу комуністів було припинено діяльність Братства та Сестринства найсвятіших таїн. Також у 1946 році церкву було передано під управління РПЦ, яка стала фактично підрозділом КДБ на той час. Лише в 1990 році храм повернувся під юрисдикцію УГКЦ. Вже після відновлення незалежності України на базі церкви, починаючи з 1992 року, розпочали роботу:

  • Союз християнського відродження;
  • Союз католицької молоді;
  • Гурток Матері Божої Невтомної Допомоги;
  • Недільна школа;
  • Консультаційний центр "Солідарність".

Нині в храмі служить п’ять отців. Парафіян тут найбільше в Калуші. Церква Святого Архангела Михаїла поступово проходить реставрацію для збереження будівлі в оригінальному вигляді.

Як дістатися?

Храм розташований на майдані Шептицького, 9 (між вулицею Чорновола та Ковжуна). Це в Старому місті. Дістатися сюди можна автобусами № 6, 6А, 8, 8А, 11, таксі, а також пішки, якщо ви зупинилися в готелі недалеко від центру. Скористайтеся допомогою сервісу SkyBooking, щоб купити квитки на автобус чи потяг, яким можна приїхати в Калуш та інші міста України.

Помилка у тексті? Виділіть її мишкою та затисніть Ctrl+Enter
екскурсія
потяг
квитки
архітектура
пам'ятники
Додати свій коментар
Новини на тему
img

ТОП-10 місць Києва, які треба обов'язково відвідати

Київ - серце України, що об'єднує минуле і сьогодення. Пам'ятки архітектури, старовинні церкви та...

img

Мюнхен: найкращі пам'ятки відомого німецького міста

Мюнхен - столиця Баварії та одне з найпривабливіших міст Німеччини. З його багатою історією, куль...

img

Що подивитися в Гамбурзі, визначні пам'ятки міста

Гамбург - північне портове місто Німеччини, яке також відоме як серце північної частини країни. Т...

img

Найрозкішніші поїзди у світі - які вони?

Комфорт під час поїздки – запорука незабутньої подорожі, тому вибір транспорту є первісним завдан...

Ок
Надсилання помилки

Орфографічна помилка у тексті:

Надіслати текст автору?

Додати коментар (необов'язково):

Ок