Завантаження...

Новини
Дата
Назад
1 Дорослих
Дорослi
Діти
до 14 рокiв
Пн
Вт
Ср
Чт
Пт
Сб
Нд

Що таке лоукост і чому він дешевший?

user
Вирвич Любов
29/08/2023
4521
0
Що таке лоукост і чому він дешевший?

Останнім часом можна часто зустріти пропозиції лоукостерних рейсів на різні авіанапрямки, але сьогодні далеко не всі пасажири знають, що таке лоукост, у чому його особливість і чому ціна на такі варіанти перельотів нижча, ніж на звичайні рейси. У цій статті ми розповімо про лоукости, їхні особливості та відмінності від звичайних авіарейсів.

Визначення поняття "лоукост" в авіаційній індустрії

Лоукостерами називають авіакомпанії, що мають низькі ціни на квитки. Слово лоукостер має походження від англійського виразу low cost, яке перекладається як низька ціна. Подібні авіакомпанії також називаються дискаунтерами (від англійського слова discount - знижка).

Головною особливістю бюджетних цін на авіаперевезення є мінімальний пакет пасажирських послуг, що надаються в аеропорту і в повітрі. Ці види авіакомпаній стали особливо популярними, оскільки попит на перельоти значно зріс.

Основні принципи лоукост-моделі

Читайте також: Wizz Air: бюджетна авіакомпанія та її модель успіху

Літак на злітній смузіКомпанії-лоукости дають змогу добре заощадити. Однак потрібно враховувати їхні особливості, щоб відсутність комфорту не стала несподіванкою. Лоукостерні рейси мають низку відмінних характеристик, серед яких такі:

  1. Відсутність традиційних видів сервісу на борту літака. Лоукостери не передбачають поділу салону на класи. Сидіння в салоні літака не відкидаються, мають менший розмір, розташовані на невеликій відстані одне від одного. Бюджетні перельоти менш комфортні, ніж регулярні. 
  2. На лоукостерних рейсах передбачають харчування, вибір місця (наприклад, біля вікна, у середині, на початку або наприкінці літака) і багаж тільки за окрему плату.
  3. Маршрути лоукостерних рейсів охоплюють відстані не більше 2000 км.
  4. Виконання кількох рейсів на день. Багато лоукостерних компаній обмежують кількість багажу, що перевозиться, щоб знизити навантаження на літак, а також прискорити його обслуговування після прильоту. Крісла в салоні лайнера, що не розкладаються, і відсутність додаткового зручного функціоналу (наприклад, додаткових відділень на кріслах, відсутність мультимедійних опцій - вбудованих екранів тощо) дає можливість швидше проводити обслуговування літака, що дає можливість виконувати йому якомога більше рейсів на добу.

Знаючи основні принципи лоукостерних рейсів, принципи, ви вже зможете зважити всі "за" і "проти", якщо хочете використовувати для своїх поїздок більш бюджетні варіанти перельотів. 

Порівняння з традиційними авіакомпаніями

Читайте також: Ера квитків по 10 євро закінчилася - Ryanair

Літаки в небіАвіакомпанії з бюджетними тарифами більше і частіше літають у віддалені аеропорти, які розташовані за містом. Водночас традиційні авіакомпанії використовують великі аеропорти, розташовані в межах міста, які мають розгалужену транспортну інфраструктуру.

З метою скорочення аеропортового збору, у лоукостерному сервісі часто відсутні рукав або автобус для підвезення пасажирів до трапа літака, через що доводиться до нього йти пішки. Авіапарк лоукостерних компаній складається тільки з сучасних літаків одного класу. У звичайних авіакомпаніях дешеві квитки можуть продаватися заздалегідь, з метою реклами та залучення на рейс пасажирів. Зі свого боку бюджетні варіанти спочатку продають квитки за низькими тарифами, а в міру заповнення авіалайнера, вартість на рейс збільшується.

Вартість квитків і фактори, що впливають на ціну

Ціна лоукостів може змінюватися залежно від заповнюваності літака. Наприклад, якщо купувати квиток заздалегідь, вона може бути нижчою і підвищуватися в міру викупу місць. Вартість квитків на лоукостерні рейси залежить від багатьох критеріїв, серед яких:

  • відстань;
  • міста відправлення і прибуття;
  • аеропорти вильоту і прильоту;
  • послуги, що надаються;
  • період купівлі квитка (день і місяць поїздки, а також будні або святкові дні);
  • розташування аеропортів вильоту і прильоту.

Відмова від додаткових послуг є основним фактором, від яких залежить дешева ціна авіаперельоту. Коли ви обираєте бюджетні варіанти перельоту, авіакомпанії надають базовий тариф, який не включає додаткові витрати.  

Особливості послуг та умови перельотів

Салон літака з пасажирамиЩоб дешево літати, користуючись послугами лоукостерів, необхідно заздалегідь купувати квиток, оскільки вартість підвищуватиметься в міру продажу на рейс, як про це було сказано вище. Часто бюджетні рейси передбачають самостійну реєстрацію пасажирів онлайн на сайті авіакомпанії, незалежно від того, придбано квиток безпосередньо чи за допомогою агрегаторів. Також у таких авіапропозиціях необхідно заздалегідь оплачувати в режимі онлайн усі додаткові послуги, серед яких додатковий багаж, вибір місця, харчування тощо.

Якість обслуговування та безпека

Варто бути готовим до того, що лоукостерні рейси мають доволі обмежений сервіс, оскільки орієнтуються на надання більш доступних цін на квитки, шляхом скорочення витрат на кількість персоналу. Тому часто бортпровідники виконують кілька функцій, наприклад, вони можуть перевіряти квитки на посадку.

Безпека бюджетних авіакомпаній має високі показники, оскільки термін експлуатації літаків не перевищує більше п'яти років. Це також дає змогу самим авіакомпаніям заощаджувати на обслуговуванні авіалайнерів, оскільки більш ранні моделі літаків потребують частішої перевірки та й амортизація у них вища. Пасажири можуть не хвилюватися про безпеку, адже за останні кілька років, у таких авіаперевізників не зафіксовано серйозних порушень і пригод.

Переваги та недоліки лоукост-авіакомпаній

Літак у небіЛоукости вважаються окремою нішею в авіакомпаніях. Дешеві авіаперевезення мають низку переваг. Наприклад, іноді злітати в іншу країну можна за середню вартість обіду. Економ-рейси популярні серед тих, хто часто подорожує, для кого не є принциповим питання комфорту під час перельоту, хто має летіти на коротку відстань, і хто просто хоче заощадити на квитках. Безпека є ще одним плюсом таких поїздок, оскільки компанії використовують сучасні типи літаків. Лоукостом можна вирушити не тільки в іншу країну, а й знайти квитки на внутрішні перельоти.

Серед недоліків лоукостерних перельотів виділяють обмежену кількість послуг, сервіс за додаткову плату, віддаленість аеропорту від міст. Часто в бюджетному квитку місце не вказується і такий рейс має вільну посадку. 

У разі, якщо вам необхідно скасувати квиток, найчастіше такої опції не передбачено у лоукостерів. Ви можете спробувати обміняти його на інші дати, але ця послуга також буде платною. Необхідно врахувати, що перед вихідними або святковими днями, ціни навіть на такі рейси можуть бути вищими. Тому варто вибирати лоукостерний рейс заздалегідь, за місяць-півтора або півроку до дати вильоту, коли продаж квитків тільки відкривається і є можливість купити квиток за найнижчою вартістю.

Лоукостери сьогодні складають конкуренцію традиційним авіакомпаніям, які продають квитки за вищими цінами. Оскільки пасажиропотік значно зріс останніми кількома роками, звичайні компанії теж часто пропонують знижки на квитки, однак за цими пропозиціями потрібно стежити. Бюджетні рейси мають більш стабільні ціни, пакет послуг та відмінні особливості авіаперевезень.

Користуватися лоукостерними рейсами чи ні, вирішувати кожному індивідуально. На сьогодні це можливість заощадити на авіаперельотах, які часто становлять чималу частину бюджету подорожей. Тому варто розглянути ці варіанти квитків.

Помилка у тексті? Виділіть її мишкою та затисніть Ctrl+Enter
літак
лоукост
авіа
переліт
дешево
Додати свій коментар
Новини на тему
img

Як здати або обміняти авіаквиток?

Важлива деталь - оформляти повернення та обмін авіаквитка потрібно якомога раніше, відразу як тіл...

img

Чарівність визначних пам'яток Карлових Вар - що подивитись?

Карлові Вари - це мальовнича гірська місцевість, багата історична спадщина, численні культурні па...

img

Львів - місто архітектурних шедеврів і культурної спадщини

Львів часто називають "українським Парижем" і по праву вважають одним із наймальовничіших міст ус...

img

Найближчі до України аеропорти. Звідки найзручніше літати

Авіаперельоти – це зручний і швидкий спосіб переміщення на великі відстані. Вони дозволяють мандр...

Ок
Надсилання помилки

Орфографічна помилка у тексті:

Надіслати текст автору?

Додати коментар (необов'язково):

Ок