Завантаження...

Новини
Дата
Назад
1 Дорослих
Дорослi
Діти
до 14 рокiв
Пн
Вт
Ср
Чт
Пт
Сб
Нд

Бухарест - усе, що треба знати про столицю Румунії

user
Вирвич Любов
04/08/2023
12557
0
Бухарест - усе, що треба знати про столицю Румунії

Сучасний Бухарест - європейська столиця з еклектичною архітектурою, багатогранним культурним життям і елегантною світською атмосферою. Місто сповнене контрастів, завдяки яким столиця Румунії так сильно притягує туристів. Живий Бухарест, що динамічно розвивається, часто називають "балканським Парижем". Його прекрасні палаци гармонійно переплітаються із затишком тінистих бульварів, а старовинні будівлі є сусідами з сучасною архітектурою мегаполісу.

Яскраве культурне життя, оригінальна кухня, безліч варіантів для дозвілля за будь-якого темпераменту та інтересів - це лише кілька причин, через які варто відвідати Бухарест. Місто відвідує щороку понад два мільйони туристів, що можна порівняти з кількістю його жителів.

Історія Бухареста

Площа революціїРумунська столиця починає свою історію з античних часів. Тоді лісиста територія була освоєна племенами даків, які створили свої перші поселення. Далі Дакійське царство було завойовано римлянами, а після - царем Дечебалом. Ставши римською провінцією Дакія, вона зазнала колонізації. Унаслідок краху Римської імперії землі стають беззахисними перед численними зазіханнями готів, гунів, мадярів.

Уперше назва Бухарест з'являється в літописах XV століття, коли його згадують у зв'язку з резиденцією князя Влада III Цепеша (він же знаменитий Дракула). Уже 1659 року місто стає офіційною столицею князівства Валахії, а згодом і Румунії в її повних кордонах. Переживши навали, війни, революції та зміни різноманітних режимів, Бухарест набув свого унікального вигляду, зберіг відбитки історії та розкрився в красі сучасності.

Читайте також: Ясіня, Закарпатська перлина: природна краса та відпочинок

Видатні архітектурні пам'ятки

У Бухаресті багато культурно-історичних об'єктів, здатних зачарувати гостей із найрізноманітнішими уподобаннями. Місто наповнене яскравими пам'ятками і пропонує туристам найширшу культурну програму.

Палац Парламенту - найбільша будівля у світі

Палац ПарламентуКолосального розміру Палац був зведений за часів правління лідера КПЮ Ніколає Чаушеску. Ця велична будівля є другою за величиною, у своїх масштабах поступаючись лише Пентагону. У її створенні було задіяно понад 700 архітекторів і 20 000 будівельників. Палац налічує 12 поверхів, на яких розміщено 1100 залів. Гостей зустрічає просторе лобі, а зал Sala Drepturilor Omului висвітлює унікальна люстра з кришталю, вагою в 2,5 тонни.

Читайте також: Що подивитися в Дубліні - столиці Ірландії

Також тут є підземні поверхи - загалом чотири рівні, на одному з яких розташований повноцінний ядерний бункер. Характерний стиль і краса Палацу Парламенту створюють прекрасну атмосферу і незмінно приваблюють туристів. Примітно, що все без винятку оздоблення - це локальні матеріали. Тут використовували дубові панелі, вітражі, мозаїку і мармур, сусальне золото і кришталь. Автентичний інтер'єр відображає вишуканість і розкіш румунського стилю.

Архітектурний стиль Бранковенеск "брâncovenesc"

Архітектура БухарестаСтиль "брâncovenesc" є оригінальною гілкою румунської архітектури, що об'єднує елементи бароко і ренесансу. У ньому добре простежуються османські та візантійські відбитки, під впливом яких бранковенеск знайшов свою остаточну форму.

Стиль часто називають валашським або румунським ренесансом. Його розвиток припав на кінець XVII - початок XVIII століть, коли влада належала Османській імперії, а головною правлячою особою васальної держави був князь Бранковяну.

Багатий аристократ славився любов'ю до вишуканої архітектури, і завдяки йому було побудовано безліч чудових церков, соборів і палаців. У середині XIX століття під керівництвом архітектора Іона Мінку з'явився так званий нео-бранковенський стиль. Найяскравіший зразок архітектури в цьому стилі - монастир Хорезу, в якому Костянтин Бранковяну хотів бути похований. Храм був офіційно внесений до списку об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Музеї та галереї мистецтв

Загалом у Бухаресті понад 80 різних музеїв, серед яких туристи найчастіше відвідують Національний музей мистецтв Румунії. Розташований у колишній королівській резиденції, музей пропонує гостям ознайомитися з багатотисячною колекцією творів мистецтв різних епох, авторства знаменитих румунських і європейських майстрів.

Музей історії Румунії в БухарестіПобачити зразки сучасного мистецтва можна в Палаці Парламенту, західне крило якого відведено Національному музею сучасного мистецтва. Також різні інсталяції, живопис і відеоарти представлені в багатьох інших музеях - Замбацяна, Теодора Палладі, Музеї художніх колекцій.

Дізнатися про історію міста, всієї країни і румунського народу загалом можна під час відвідування Національного музею історії Румунії, розташованого в колишньому Поштовому Палаці, а також Національного музею румунських селян. Музей села, що розкинувся на відкритій території, познайомить туристів з колекцією з трьохсот будинків з усіх регіонів країни.

Культурне життя та розваги

У дослівному перекладі назва Бухарест - місто радості, що цілком виправдовує багате й культурне життя міста. Хоч би чому ви надавали перевагу в подорожах і відпочинку - тут це точно буде, причому в широкому розмаїтті.

Театри та музичні вистави

Актори театру БухарестаУ столиці Румунії - понад 25 діючих театрів із власними трупами, більшість із яких фінансується державою. Серед найвідоміших і найулюбленіших для гостей міста місць виділяють Національний театр імені Іона Луки Караджиле та Румунську національну оперу.

Міський Національний театр розташований на Університетській площі в дуже красивій будівлі старовинної архітектури. Він приваблює не тільки різноманітними мюзиклами, виставами і постановками, а й особливим шармом самої будівлі, яку хочеться вивчати якомога детальніше.

Оперний театр також розташований в елегантній будівлі, проте вже неокласичного стилю. Він розташований на бульварі Михайла Когелничану і щовечора запрошує гостей відвідати вистави, а раз на тиждень - помилуватися виступом балетної трупи.

Музика, фестивалі

Бухарест славиться своїми музичними фестивалями в найрізноманітніших напрямках. У середині літа гості з усього світу збираються на Outernational days, щоб насолодитися самобутньою народною музикою і неймовірною грою циганських оркестрів. Поціновувачі різних жанрів металу зустрічаються на грандіозному фестивалі Metalhead Meeting, де виступають зіркові виконавці з багатьох країн, і Folk & Metal Fest, де можна послухати фолк-, пеган- і NSBM-метал.

У Бухаресті люблять джаз - міжнародний фестиваль цього жанру Bucharest JAZZ приймає знаменитих блюз- і джазменів з усього світу. Для фанатів хіп-хопу передбачено відразу три фестивалі - Freedom Dance Festival, Hip Hop International Romania і Bucharest Dance Festival. Восени можна відвідати фестиваль класичної музики George Enescu Music Festival, де виступають відомі оперні виконавці, ансамблі та оркестри. А ось ZUtopia Music Festiva підійде абсолютно всім, оскільки поєднує всі жанри - від поп-музики до року.

Ресторани, кафе і національна кухня

Мамалига - національна страва РумуніїУ Бухаресті можна насолодитися недорогим смачним фаст-фудом або добре провести час в одному з багатьох закладів національної (і не тільки) кухні. Тут популярна каша з кукурудзяного борошна - мамалига, смажені ковбаски - мітітеї та шашлик - міч, традиційний десерт - папанаші.

У міні-пекарнях можна пригоститися пряниками і гогосі з різними начинками за ціною до 1€, а розташовані в центрі міста ресторани і затишні кафе нагодують вас лише за 10-15€. Кожен заклад пропонує безліч свіжих салатів, страв з риби, національних десертів і обов'язково широку карту незрівнянних румунських вин.

Туризм і його вплив на місцеву економіку

Бухарест щороку зустрічає понад три мільйони туристів, яких приваблює різноманітний і відносно недорогий відпочинок. Вартість готелів, харчування, екскурсій та квитків у музеї, театри, оперу - дуже доступна, завдяки чому гості міста можуть побачити максимум із запропонованого. Тут же розташовані бутики ексклюзивних брендів і великі торгові центри, що приносять дохід столиці. Незважаючи на постійний потік туристів, економіка Бухареста заснована на промисловому виробництві. Частка столиці від загального ВВП становить 21%, а її жителі вносять у державну скарбницю понад третину всіх податків.

Значення столиці для країни та її жителів

Панорама БухарестаАктивна урбанізація Румунії, яка до середини XX століття була аграрною країною, призвела до значного зростання населення, і цілих 9% з них живуть у Бухаресті. Місто входить до п'ятірки найбільш густонаселених у всій Східній Європі. Безліч виробничих і промислових підприємств забезпечують жителів робочими місцями, завдяки чому рівень безробіття в столиці вкрай низький.

Для самих румунів Бухарест - не тільки надійний економічний оплот, що підтримує всю країну, а й Грааль національної історії, зокрема її важких і трагічних сторінок. Народ з особливим трепетом ставиться до своєї культури і традицій, шанує пам'ять і дбайливо зберігає історичну спадщину. В іншому ж, Бухарест приваблює румунів кар'єрними можливостями, багатим різноманіттям розваг і динамічністю столичного життя.

Помилка у тексті? Виділіть її мишкою та затисніть Ctrl+Enter
бухарест
румунія
пам'ятки
столиця
історія
Додати свій коментар
Новини на тему
img

Переваги онлайн покупки квитка на літак

Авіаквиток, придбаний через інтернет, - це цифрова форма простого, всім відомого, паперового варі...

img

Які типи вагонів використовує Укрзалізниця

Вибираючи квитки на поїзд, пасажири звертають увагу на низку критеріїв, головними з яких є рівень...

img

Найцікавіші місця турецького Стамбула

Місто Стамбул зачаровує своїм колоритом та неповторністю. Тут гармонійно переплітаються усталені ...

img

Що таке лоукост і чому він дешевший?

Останнім часом можна часто зустріти пропозиції лоукостерних рейсів на різні авіанапрямки, але дал...

Ок
Надсилання помилки

Орфографічна помилка у тексті:

Надіслати текст автору?

Додати коментар (необов'язково):

Ок