Хуст: дивовижний куточок Закарпаття
Хуст розташований у південно-західній частині Закарпатської області біля підніжжя мальовничих Карпатських гір, у місці злиття річок Тиса і Ріка. Хуст побував під владою угорців, австрійців, чехословаків і навіть на короткий час був столицею незалежної Карпатської України в 1939 р. Ця багатошаровість історичного досвіду відобразилася в архітектурі, кухні й менталітеті місцевих жителів. Що подивитися в Хусті:
- Хустський замок, збудований у 1090 р., слугував оборонною фортецею, захищаючи місцевих жителів від набігів татар і турків. Колись один із найпотужніших у регіоні, сьогодні він являє собою мальовничі руїни на вершині 68-метрового пагорба. Звідси відкривається приголомшливий вид на місто. Замок має свою легенду: кажуть, що в його підземеллях заховані скарби опришків - карпатських розбійників.
- Долина нарцисів - ботанічний заповідник, де на площі понад 250 га щовесни розквітають дикі нарциси. Видовище воістину зачаровує: безкрає море білосніжних квітів, що колишуться на вітрі. Найкращий час для відвідування - початок травня, коли цвітіння досягає свого піку.
- Реформатська церква, побудована в готичному стилі в XV ст. - її високу вежу зі шпилем видно практично з будь-якої точки міста. Церква є одним із небагатьох збережених зразків середньовічної готики в Закарпатті. Всередині можна побачити унікальні фрески та різьблений вівтар.
- Термальні води Хуста багаті мінералами і мають цілющі властивості. У місцевому бальнеологічному комплексі "Шаян" можна пройти не тільки лікувальні процедури, а й просто розслабитися в теплих мінеральних басейнах, насолоджуючись краєвидом на Карпатські гори.
- Синевирський перевал розташований неподалік від міста. Це не тільки красиве місце з панорамними краєвидами на Карпати, а й відправна точка для багатьох туристичних маршрутів. Звідси можна вирушити в похід до озера Синевир, відомого як "Морське око Карпат", або піднятися на гору Негровець.
Гастрономічним символом Хуста можна назвати знаменитий закарпатський бограч - густий суп із м'ясом, овочами та спеціями, який традиційно готують на відкритому вогні. Скуштувати справжній бограч можна в численних колибах - традиційних карпатських ресторанчиках, розташованих як у самому місті, так і в його околицях. Ще одна кулінарна пам'ятка - хустський сир. Місцеві сировари виробляють унікальні сорти сиру, використовуючи старовинні рецепти і молоко з гірських пасовищ. Особливо славиться хустська бринза - солоний овечий сир, який є невід'ємною частиною закарпатської кухні.
Ще більше про історію та культуру України ви дізнаєтеся, відвідавши інші міста. У нас можна купити квиток на автобус Харків - Конотоп і на інші напрямки.