Завантаження...

Новини
Дата
Назад
1 Дорослих
Дорослi
Діти
до 14 рокiв
Пн
Вт
Ср
Чт
Пт
Сб
Нд

Секрети купівлі дешевих залізничних квитків

user
Вирвич Любов
06/12/2022
8006
0
Секрети купівлі дешевих залізничних квитків

Романтичний вікенд в Празі або в будь-якому іншому місті Європи, ділова поїздка, візит до родичів або освітній тур – на поїзді ви зможете легко подолати ці та багато інших маршрутів. Знання хитрощів формування ціни на перевезення пасажирів допоможе раціонально використати кошти, заощадивши до 40% від стандартної вартості квитка. Однак пам'ятайте, що знижка діє не на суму до оплати, а тільки на плацкартну частину квитка.

Жінка у поїздіКоли краще купувати залізничні квитки

Система динамічного ціноутворення, впроваджена на Укрзалізниці, автоматично регулює ціну на квиток в залежності від факторів. До них відноситься популярність напряму, сезонність, ділова активність, кількість вільних місць, що залишилися. Найдешевший варіант знайти легше, якщо ви плануєте поїздку без прив'язки до певної дати. На що варто звернути увагу?

Оптимальний час для вигідних пропозицій

При формуванні ціни посадкового талону використовуються коефіцієнти індексації за календарними періодами. Усього їх 13 (від 0,8 до 1,1). Найбільш високі цифри відзначаються в періоди підвищеного попиту (за спаданням):

Читайте також: Навіщо потрібен туристичний страховий поліс?
  • напередодні Нового року (з 25.12 до 31.12) – плюс 10% до вартості;
  • у різдвяний тиждень (з 01.01 до 10.01) подорожчання на 7%;
  • у період літніх відпусток (з 01.06 до 31.08) додатково доведеться заплатити також плюс 7%;
  • вересень – 2% зверху у стандартній ціні;
  • великодній час (з 01.04 до 27.04) – також плюс 2%;
  • травневі свята (з 28.04 по 08.05) – квитки будуть трохи дорожчі від звичайного, плюс 1% до вартості.

В решту часу коефіцієнт менше 1, а значить за тим самим напрямком ви зможете купити залізничний квиток за ціною істотно нижчою за стандартну.

КалендарВ який день тижня найкращі ціни на залізничний квиток

Не лише пора року, а й день тижня впливає на тариф. У які дні ціни потішать:

Читайте також: Замок Паланок - найдавніша фортеця в Україні
  • купити на 10% нижче стандартної вартості посадковий талон можна у вівторок та середу;
  • найдорожчі квитки (+10%) будуть у п'ятницю та неділю – напередодні вихідних та перед початком робочого тижня;
  • в інші дні вартість проїзду буде стандартною.

Час відправлення

Рейси з прибуттям в нічний час або відправкою в передсвітанний годинник - один з найпопулярніших. Охочих поїхати таким рейсом буде менше. Ціна на такі маршрути також часто знижена, а пропозицій більше. Таким чином, ви можете зекономити і відправитися поїздом навіть до Кракова, щоб побачити найцікавіші пам'ятки.

Останній вагон

Купівля посадкового талону в останній момент - заняття ризиковане, але може виявитися вигідним. Форс-мажорні обставини та просто зміна планів спричинили скасування не одного десятка квитків. Якщо вдасться "зловити" таке повернення напередодні відправлення поїздки, є шанс непогано заощадити. Укрзалізниці вигідніше продати їх із невеликою знижкою, ніж відправити порожні місця.

Категорія вагону

Основою формування ціни є категорія вагона. Сучасні потяги Укрзалізниці представлені вагонами люкс, купе, плацкарт. Швидкісні поїзди Інтерсіті та Хюндай мають сидячі вагони 1-го та 2-го класів. При цьому не всі знають, що на вартість впливають також категорія поїзда (пасажирський, експрес, швидкий, швидкісний) та якість послуг (тип звичайний або фірмовий). Категорія поїзда впливає на час доставки пасажира маршрутом – швидкість руху складу, кількість зупинок, час стоянки на проміжних станціях.

Критерій фірми визначає чистоту, сучасність оснащення, якість ліжка, додаткові послуги. Вартість купейного квитка у звичайному складі може бути цілком порівнянна з ціною фірмового плацкарт.

Розташування посадкового місця у вагоні (близькість до туалету, верхня, бічна або нижня полиця) також може впливати на ціну. Перед оформленням та оплатою посадкового талону рекомендуємо перевірити вартість квитка в межах однієї категорії вагона для обраного рейсу.

Потяг ІнтерсітіПрограма лояльності Інтерсіті

Для складів Інтерсіті та Інтерсіті+ діє додаткова система знижок:

  1. Чим більше часу між датою відправлення та резервуванням квитка, тим нижча вартість останнього. Економія може сягати 15%. У той час, як напередодні відправлення вартість поїздки навпаки дорожчає на 10-15%.
  2. Знаючи точну дату повернення, можна одразу забронювати і зворотній квиток. Тим більше, що на цьому можна заощадити. Купуючи квитки у прямому та зворотному напрямку відразу, пасажир отримує дисконт у розмірі 10% загальної вартості.
  3. Мандрівники першого класу беруть участь у бонусній програмі – за кожні витрачені 100 грн., отримують 10 бонусних грн. Надалі ці гроші можна витратити на покупку посадкового талону. Єдине обмеження – використовувати бонусні кошти можна на купівлю квитків для тих, кому вони були нараховані. Бонуси активні протягом 12 місяців із моменту нарахування.

Системи для пошуку залізничних квитків: сайти-агрегатори

Сьогодні онлайн бронювання та купівля залізничних квитків можливе не тільки на офіційному сайті Укрзалізниці, але й на онлайн сайті Skybooking.ua. Усього за кілька хвилин ви можете скласти кілька варіантів 

маршрутів за цікавим напрямком і вибрати найбільш підходящий. Зручний інтерфейс, зрозуміла навігація та система пошуку, докладна інформація допоможуть вирішити питання купівлі залізничних квитків максимально швидко та комфортно. Існує можливість оформити пільговий квиток. Купуючи квитки онлайн за допомогою сервісу SkyBooking, ви отримуєте такий же електронний квиток, як і через сайт компанії-перевізника. Обмінювати його в касі на поїзди внутрішнього прямування не потрібно.

Мама з донькою в поїздіКвитки на поїзд для дітей

Купуєте ви посадковий талон на поїзд інтернетом або в касі вокзалу, на проїзд дітей віком від 6 до 14 років поширюється знижка 25%. У разі проїзду територією України поїздом з формуванням за кордоном, знижка на проїзд поширюється на дітей віком від 5 до 10 років. Купуючи посадковий талон дитині-інваліду необхідно сплатити половину вартості повного квитка.

На чому ще можна заощадити?

Вибравши відповідний рейс по Україні або Європі, на сторінці сервісу купівлі залізничних квитків онлайн, поряд з кількістю вільних місць вказана і ціна на них. Важливо знати, що ця сума не є остаточною. За замовчуванням до неї не включено постільну білизну (для всіх рейсів, крім сидячих вагонів) та два напої. Кожна із цих опцій надається на платній основі. Ліжко в залежності від категорії поїзда коштуватиме 50-60 грн. Якщо напої та постіль (наприклад, на денні поїздки тривалістю 3-6 годин) вам не потрібні, ви можете відмовитись від них, прибравши відмітку у відповідних полях.

Використовуйте промокоди та талони на знижки. В інтернеті є безліч пропозицій з можливістю економії на залізничних квитках як для дорослих, так і для дітей.

Безкоштовні залізничні квитки

Чи можна взагалі не платити за квиток на поїзд? Так. Такою пільгою користуються діти віком до 6 років. Якщо пільговиків двоє, то правом на безкоштовний проїзд можна скористатися лише одного. У супроводі дорослого та без надання місця такої категорії пасажирів платити за проїзд не потрібно.

Також на безкоштовний проїзд мають право:

  • діти без батьківського піклування (сироти);
  • діти залізничників, шахтарів, співробітників правоохоронних органів, які загинули під час виконання обов'язків.

Учасники бойових дій мають право на 1 поїздку на рік без оплати "туди і назад" або на знижку у розмірі 50% на рейси внутрішнього сполучення.

Продумуйте заздалегідь маршрут, вивчайте поточні акції та зможете суттєво скоротити транспортні витрати. Пам'ятайте, що всі знижки акумулюються, а значить сума може бути дуже привабливою. Якщо купуєте квитки на сім'ю чи компанію, економія буде ще помітнішою.

Помилка у тексті? Виділіть її мишкою та затисніть Ctrl+Enter
квитки
мандрівки
економія
знижки
Додати свій коментар
Новини на тему
img

Поради щодо оренди автомобіля за кордоном

Сьогодні можна знайти велику кількість сайтів з оренди автомобілів. Широкий асортимент дозволяє л...

img

Львів - місто архітектурних шедеврів і культурної спадщини

Львів часто називають "українським Парижем" і по праву вважають одним із наймальовничіших міст ус...

img

ТОП-10 місць Києва, які треба обов'язково відвідати

Київ - серце України, що об'єднує минуле і сьогодення. Пам'ятки архітектури, старовинні церкви та...

img

Як дістатися Тунелю Кохання у Клевані

Подорож до Тунелю кохання – це чудовий вид відпочинку для тих, хто любить романтичні місця. Подор...

Ок
Надсилання помилки

Орфографічна помилка у тексті:

Надіслати текст автору?

Додати коментар (необов'язково):

Ок