Завантаження...

Новини
Дата
Назад
1 Дорослих
Дорослi
Діти
до 14 рокiв
Пн
Вт
Ср
Чт
Пт
Сб
Нд

Найцікавіші місця турецького Стамбула

user
Олександр Гапонов
30/06/2022
4099
0
Найцікавіші місця турецького Стамбула

Місто Стамбул зачаровує своїм колоритом та неповторністю. Тут гармонійно переплітаються усталені східні канони та сучасні традиції. Мандрівники з усього світу приїжджають до Стамбула, щоби побачити старовинну архітектуру, мечеті, палаци та інші визначні пам’ятки, що відображають східний колорит.

Що варто подивитися насамперед

У цьому місті є безліч визначних пам’яток, що утворилися завдяки різним культурам та релігійним течіям. Перш ніж купити путівку, варто відразу ознайомитися з найбільш відвідуваними та значущими місцями, щоби нічого не пропустити.

Колона Костянтина

Колона розташована на майдані Чемберліташ. Вона виникла далекого 328 року. Висота статуї під час відкриття становила 50 метрів. Сьогодні ця цифра дорівнює 348 метрів. Протягом усього часу вона неодноразово зазнавала руйнування, проте щоразу її реставрували знову. На сьогодні колона Костянтина вважається історичною пам’яткою, яку занесено до ЮНЕСКО.

Читайте також: Ясіня, Закарпатська перлина: природна краса та відпочинок

Через потемнілі кольори її також називають "Обпаленою колоною". Укладена в металеві скоби, вона розташована дома колишнього римського форуму Костянтина.

Пам’ятник продавцю сімітів

Пам’ятник продавцю сімітів

У 2010 році однією з найпопулярніших турецьких страв став сіміт. Турецький бублик із різними прянощами є частиною сніданку будь-якого корінного жителя Туреччини. У Стамбулі встановлено пам’ятник національному блюду у вигляді продавця, який продає симіт. А вся річ у тому, що продавці сіміту виходять на вулиці міста щодня рано-вранці і вигукують уже звичне "тазу сіміт". За останні 10 років вони стали справжнім символом міста, тому й виникло рішення увічнити це в монументі.

Читайте також: Що подивитися в Дубліні - столиці Ірландії

Крім того, бублики мають колір першої ісламської монети. Вважається, що до того, хто придбає сіміт, обов’язково прийде багатство.

Готська колона

Готська колона

Пам’ятник висотою 18 метрів було зведено ще III столітті. Колона виникла на честь перемоги римлян над готами. Є думка, що на монументі раніше височіла статуя грецького божества. За іншою версією на колоні спочатку було встановлено скульптуру Візанта, засновника Візантії. Так чи інакше сьогодні ми можемо милуватися стародавньою пам’яткою й лише гадати, скільки всього вона пережила за своє існування.

Пам’ятник, присвячений Миру та культурі

Пам’ятник, присвячений Миру та культурі

Пам’ятник має вигляд чаші, яку тримають три руки. Думки щодо справжнього символізму трохи розходяться. Згідно з однією думкою, руки є символом трьох релігій: ісламу, християнства, іудаїзму. Інші вважають, що руки є символом відповідно трьох народів. Сьогодні тут налічується 700 храмів, 1500 мечетей та 50 синагог. І це яскраве свідчення гармонійного єднання релігій у одному місті.

Як би там не було, краса цього монумента є незаперечною, тому якщо ви хочете дійсно дізнатися місцевий народ, цей пам’ятник варто включити до свого списку.

Для любителів архітектури

Фортеця Румелі Хісари

Фортеця Румелі Хісари

Одна з найпопулярніших пам’яток Стамбула. Це місце воістину надихає своїм спокоєм та романтичністю. Зведена вона була в 1452 з метою облоги Константинополя. Основа фортеці складається із трьох круглих веж, які з’єднують стіни. Встановлені гармати біля веж використовувалися, щоби потопити будь-яке судно. Жоден корабель цілим не міг пропливти повз. Після закінчення військових дій фортеця була відреставрована й сьогодні тут розташований музей і театр.

Тут ви знайдете безліч цікавих ракурсів для барвисті селфі. Це місце, куди хочеться повертатися неодноразово.

Музей археології в Стамбулі

Музей археології в Стамбулі

Цей музей вважається найбільшим комплексом у місті, що складається із трьох будівель. У музеї представлено безліч зразків, де продемонстрована історія всього людства. У численних залах можна побачити досить рідкісні речі, наприклад, першу в усьому світі мирну угоду. Цінні та рідкісні предмети приваблюють багатьох мандрівників та поціновувачів історії.

Мечеть Баєзід

Мечеть Баєзід

Цей знаменитий пам’ятник історії та архітектури було зведено ще в 16 ​​столітті. Мечеть Баєзід вважається однією з найбільших мечетей міста. Цінність старовинної архітектури приваблює інтерес туристів. Тому, якщо ви хочете краще зрозуміти місцевий народ, вам варто відвідати це місце. Тут ви зможете відчути особливу енергетику, що манить туристів.

Золоті Ворота Константинополя

Золоті Ворота Константинополя

Легендарні Золоті Ворота виконані у вигляді тріумфальної арки. У давнину через ці ворота в’їжджали імператори-переможці. Спочатку ці ворота відчиняли лише з найурочистіших випадків. Вони несуть у собі історію 1627 років, що саме по собі неймовірно.

До руйнування ворота були прикрашені мармуровими плитами та позолотою. Проте згодом вони втратили свою значущість. Незважаючи на те, що місцевий народ ще довго намагався зберегти цей пам’ятник, землетрус зруйнував його. Сьогодні ми можемо побачити лише частину великої споруди.

Палац Топкапи

Палац Топкапи

Зведений палац був ще в 1459 і був присвячений правителю Мехмеду другому. Сама будівля складається з чотирьох дворів. На території першого двору розташована церква, двір султана, фонтани та сади. Щоби потрапити в другий двір, необхідно пройти через величезні ворота. Сам двір виглядає як парк. Третій двір вважається центром палацу, тут розташовані квітучі сади. У четвертому дворі розташовуються сади та тераси, які раніше були особистим ім’ям султана. Основною гордістю музею є скарби, зібрані за все правління Османської Імперії.

Історичні місця

Софійський собор

Будівництво собору почалося 532 р. Проте після руйнування Константинополя із собору зробили мечеть. Багато разів він був пограбований, проте будівля змогла вціліти й сьогодні кожен охочий може відвідати його. Усередині повної безпеки залишилися гробниці та ікони у вигляді мозаїки.

Гранд Базар

Гранд Базар

Найбільший турецький ринок збудований для всіх любителів шопінгу. Базар складається із 66 вулиць та працює, починаючи з 15 століття. На сьогодні на цьому ринку є близько 4000 торгових крамниць та магазинів. На її території є школа, храм та ресторани. Саме на Гранд Базар можна купити всілякі прянощі, солодощі, тканини, турецькі килими та коштовності.

Дівоча вежа

Дівоча вежа

Приваблива вежа з гарним оглядом була створена ще у воєнний час. За легендою султан дізнався, що його дочка має померти від укусу змії й тому замкнув її у вежі, проте коли їй виповнилося 18 років, у подарунок вона отримала кошик із квітами, де виявилася отруйна змія.

Парк Емірган

Парк Емірган

У цьому парку щороку проводять свято тюльпанів. Багато туристів їдуть з усіх країн, щоби побувати на урочистості. У парку Емірган представлені всі види тюльпанів, а також орнаменти та картини. Прекрасний вигляд тюльпанів не може залишити байдужим нікого, тому відвідування цього місця краще планувати у квітні.

Улюблені місця туристів

Бухта Золотий Ріг

Бухта Золотий Ріг

Гарна назва й не менш красиві пейзажі на вас чекають у відомій бухті Стамбула. Свою назву вона отримала завдяки своєму зовнішньому вигляду. Раніше бухта мала назву Рог Візантії. Сьогодні турецькою її називають просто "Халіч" (у перекладі "затока"). Краса природи заворожує своїм виглядом, особливо коли сонячні промені відбиваються на водній гладі.

Довжина бухти становить близько 8 метрів, а найглибше місце сягає 47 метрів. Через неї проходять 5 мостів, з яких відкриваються мальовничі краєвиди.

Кафе-морозиво Ali Usta

Кафе-морозиво Ali Usta

Крім історичних пам’яток Стамбул відомий своїми солодощами. Кафе Ali Usta пропонує своїм відвідувачам понад 50 сортів різного морозива. Секрет вишуканого смаку тримається в суворому секреті й не поширюється. Саме тут можна спробувати найнезвичайніше морозиво з гірських орхідей. Також ви можете замовити літній десерт зі смаком лимона, шоколаду та іншими різними смаками.

Музей Пера

Музей Пера

Розташовується музей на території колишнього готелю. У музеї поціновувачі кави можуть ознайомитися з виставкою кавової порцеляни, а також різними видами турецького живопису. Досить часто саме тут виставляють свої колекції художники з усього світу. Плата за вхід складатиме близько 20 лір.

Хмарочос Сапфір

Хмарочос Сапфір

Зведений хмарочос є справжнім відкриттям для тих, хто просто любить висоту. Видершись на хмарочос можна побачити всю красу міста, адже Стамбул відкривається як на долоні. У вечірній час, коли все місто освітлене ліхтарями, можна побачити, як виглядає нічний Стамбул.

Ринок Чукурджуму

Ринок Чукурджуму

Для всіх любителів східних солодощів на ринку Чукурджума є величезний асортимент пастили, лукуму та інших солодких смаколиків. Тут ви зможете знайти найсмачніші солодощі, які приготовані згідно з давніми рецептами й лише з натуральних продуктів.

Кондитерська Хафіз Мустафа

Кондитерська Хафіз Мустафа

Зведена кондитерська була ще 1864 року. Крім солодощів тут представлений величезний асортимент кави та звичайно спецій. Щоби на місці можна було скуштувати куплені солодощі та оцінити роботу кондитерів, на другому поверсі розташоване кафе. Адже неможливо уявити Туреччину без турецької кави. Тому багато відвідувачів відразу вирушають продегустувати куплений напій.

Єгипетський базар

Єгипетський базар

Базар схожий світ спецій. Саме тут можна знайти найрізноманітніші види приправ та прянощів. Спецій настільки багато, що ними навіть просякнуте повітря. Також тут є широкий асортимент сухофруктів і різноманітних солодощів, який неодмінно приваблюють туристів і покупців. Незважаючи на те, що неодноразово ринок зазнавав пожеж, він зумів зберегти свій історичний зовнішній вигляд. Ринок працює щодня, тож ви можете приїхати сюди будь-якого дня.

Стамбул настільки різноманітний, що тут кожен турист точно знайде щось своє. Переплетення кількох культур та традицій створює невловиму східноєвропейську атмосферу. Туреччина дивовижним чином змогла поєднати в собі східні канони та сучасні європейські традиції. Сюди варто приїхати, щоби побачити на власні очі місця східної краси. Іноді архітектура настільки стародавня, що навіть не віриться, що вона могла зберегти свій вигляд до сьогодні, незважаючи на військові дії та стихійні лиха.

Стамбул радий вітати кожного туриста, який хоче забрати із собою шматочок Туреччини. Неможливо уявити місце, яке також поєднуватиме в собі неможливе поєднання релігій, радувати справжньою кавою, спеціями, солодощами і звичайно ж неповторним морським повітрям.

SkyBooking пропонує своїм клієнтам найвигідніші пропозиції від авіакомпаній. Ви можете легко замовити квитки онлайн, не виходячи із дому. У період поширення коронавірусу такий варіант придбання квитків буде найоптимальнішим. Вам не потрібно буде стояти в довгих чергах, де є величезне скупчення людей.

На сьогодні покупка електронних квитків стала доступною для кожного, тому якщо у вас ще є сумніви, чи варто купувати квиток на літак онлайн, то ви можете перейти на адресу посилання для ознайомлення всіх нюансів онлайн покупки авіаквитків.

Вирушати в подорож необхідно, ретельно зваживши всі плюси та мінуси тієї чи іншої країни. Стамбул належить до тих міст, які просто неможливо пропустити. Адже колись побувавши в східній казці, ви вже ніколи не зможете про неї забути. У цьому місті можуть відпочивати люди різного віку, релігій, кожен знайде місце, яке буде йому до душі.

Помилка у тексті? Виділіть її мишкою та затисніть Ctrl+Enter
стамбул
пам'ятки
пам'ятники
екскурсія
Додати свій коментар
Новини на тему
img

Найкращі безкоштовні музеї Барселони

У сонячній Барселоні завжди знайдеться, чим заповнити вільний час. Місто наповнене цікавою архіте...

img

ТОП-10 найкрасивіших міст світу: Путівник

Кожне місто, незалежно від його місця розташування, має свої унікальні риси, які роблять його в ч...

img

Родзинка Конотопу - пам'ятник коню

Чи бачили ви колись пам'ятник коню, зведеного на повний зріст тварини? Тоді саме час відвідати Ко...

img

Луцький замок Любарта: легенди та таємниці цього місця

Луцький замок Любарта (Луцький замок, Верхній замок) - історична пам'ятка, розташована в західній...

Ок
Надсилання помилки

Орфографічна помилка у тексті:

Надіслати текст автору?

Додати коментар (необов'язково):

Ок