Завантаження...

Новини
Дата
Назад
1 Дорослих
Дорослi
Діти
до 14 рокiв
Пн
Вт
Ср
Чт
Пт
Сб
Нд

Куди сходити й що подивитись у Лісабоні

user
Олександр Гапонов
16/08/2022
4888
0
Куди сходити й що подивитись у Лісабоні

Місто, де перемішалися європейська та азіатська культура, християнство та іслам.
Звідси вирушали кораблі за доби великих географічних відкриттів. Лісабон — місто з багатовіковою історією, на віки старше за Лондон і Париж.

Що можна побачити в Лісабоні?

Отже, ви прибули до Лісабону, готель обраний, багаж розкладений. Легкий відпочинок, кава зі знаменитими тістечками паштел-де-ната й настав час вирушати на вивчення пам’яток. Обов’язково відвідайте центр міста — дві великі міські площі.
Праса Росію — головний торговий квартал із кафе та ресторанами, театрами та магазинами.

Праса-ду-Комерсіу на березі річки Тежу, прикрашена Тріумфальною аркою, що відкриває доступ до порту морським судам, і нижнє місто Байша Помбаліна. Також Лісабон відомий своїми численними пам’ятками.

Тріумфальна арка

Читайте також: Ясіня, Закарпатська перлина: природна краса та відпочинок

Тріумфальна арка, Лісабон

Спочатку конструкція передбачалася як шлюз, який можна було б закрити в разі загрози. Ця ідея виникла в 1755 році після землетрусу, який знищив 85% інфраструктури міста. Однак будівництво арки почалося лише через 20 років з ініціативи Маркеша де Помбала. Після приходу королеви Дони Марії I будівництво було припинено. Лише майже через 100 років Тріумфальна Арка була завершена архітектором Верісімо да Коштом.

У новому проекті були додані годинники та оригінальні фігури, що зображують легендарні особи або алегоричні фігури. У центрі пам’ятника видніється герб Португалії. Верхня частина складається з трьох сульптур: Слава, що тримає вінки над Генієм та Доблестю. Нижче розташовані скульптури відомих діячів (Віріат, Васко да Гама, Маркіз Помбал, Нуну Алвареш Пірейра).

Пам’ятник першовідкривачам

Читайте також: Що подивитися в Дубліні - столиці Ірландії

Пам’ятник першовідкривачам, Лісабон

Монументальна пам’ятка, присвячена епосі географічних відкриттів, збудована в 1960 році. Його попередник менший за розміри, приурочений до Міжнародної виставки 1940 року, був знесений. Пам’ятник стилізований під корабель під вітрилами, на носі якого вишикувалися постаті легендарних португальців: правителів, мореплавців, вчених, художників та релігійних діячів. Усього налічується 32 фігури. Висота пам’ятника 52 метри. Нагорі відкрили оглядовий майданчик, з якого відкриваються мальовничі краєвиди на річку та місто. Тут можна зробити безліч пам’ятних фото та доторкнутися до історії Лісабона.

Кінна статуя Жозе I

Скульптор Жоакін Машаду де Каштру дуже шкодував, що король Жозе I не міг позувати йому. У цьому полягає особливість даного монумента.
Скульптура створювалася з медалі, тому перед початком скульптор створив безліч начерків та зліпків з гіпсу та глини. Популярний у народі король, гуманіст та реформатор удостоївся пам’ятника за життя. Готову кінну статую на площі Комерції було встановлено в 1775 році. Вона зберегла свою цілісність і ми можемо детально розглянути деталі монумента.

Кришту Реї або "Христос Цар"

Кришту Реї, Лісабон

Над річкою Тежу на висоті 113 метрів розкрив обійми Кришту Реї як подяку Всевишньому за нейтралітет Португалії за часів Другої світової війни. І хоча статуя розташована не в центрі Лісабона, вона має незмінну популярність у туристів. Висота п’єдесталу 75 метрів, статуї — 28 метрів. Пам’ятник було відкрито в 1959 році.

На створення пам’ятника більшою мірою вплинула статуя Христа в Бразилії (Ріо-де-Жанейро). Патріарх Лісабона в 1934 році вирішив, що в Португалії має бути своя така статуя, що й послужило поштовхом до будівництва пам’ятника. Пізніше поряд із монументом з’явився невеликий католицький храм.

Пам’ятник Маркізу де Помбалу

Пам’ятник Маркізу де Помбалу

Ще одне нагадування про землетрус 1755 року. Себастьян Жозе Помбал проектував забудову міста після катастрофи. Так з’явилися нові прямі вулиці, просторі майдани, адміністративні будівлі. У центрі однойменної площі, на високому постаменті, де в скульптурних композиціях увічнено його діяння, розвернувшись на бік нового міста височить пам’ятник маркізу де Помбалу. Кам’яні брили навколо, як нагадування про катастрофу, що забрала життя тисяч португальців.

Пам’ятник реставраторам

Історичний об’єкт 1886 року, присвячений боротьбі за незалежність Португалії.
Білий обеліск на площі Рештаурадориш увінчується конусом і складається з кількох ярусів. Дві контрастні фігури в нижній частині обеліску символізують перемогу та незалежність. Автором проекту є Антоніо Томас та Фонсека.

При близькому розгляді пам’ятник справді вражає своєю грандіозністю. Це частина історії Португалії, якою пишаються всі жителі Лісабона. Кожному туристові варто відвідати це місце.

Колона Педро IV

На одній з основних площ Росію височить велична колона зі скульптурою найславетнішого монарха — Педро IV. В основі композиції скульптури символізують чесноти монарха Справедливість, Мудрість, Силу та Стриманість. Монумент був зведений у 1874 році та зберігся до наших днів. Дана вилиць ьптура виконана акуратно, з опрацюванням усіх деталей. Вона є одним із символів міста, тому пропустити її неможливо.

Архітектурні пам’ятки Лісабона

Тут гармонійно поєднуються різні стилі часів та народів: романський, готичний, бароко, ренесанс та мануеліно.

Замок Святого Юрія

Особливу увагу варто приділити старовинній та монументальній будові, розташованій у найвищій точці Лісабона — це замок Святого Георгія. З зубчастих стін відкривається неповторний мальовничий краєвид на стародавній район міста. Тому, якщо ви хочете отримати незабутні фото, вам обов’язково варто відвідати це місце.

Є думка, що саме місто почало рости саме з цього місця. Ці стіни побачили безліч битв. Вони піддавалася численним реставраціям. Першим королем став Афонс Енрікеш. Тут на його честь звели пам’ятник. Це місце має справді багату історію, з якою варто ознайомитись кожному.

Башта Белем

Башта Белем, ЛісабонМасивна та вишукана будова на березі річки Тежу, маяк та оборонний пункт, зведена в 1516 році. Башта Белем увійшла до списку ЮНЕСКО, що вже говорить про її безперечну цінність. Крім того, вона є одним із 7 чудес Португалії.

Унікальність архітектури полягає в гармонійному поєднанні різних стилів — мавританського, епохи Ренесансу, готичного з додаванням екзотичних елементів.
Скільки не розглядай вежу з різних боків, вона все більше привертає увагу, тому вона й заслуговує на почесне місце в списку кожного мандрівника.

Монастир Ієронімітів

Монастир Ієронімітів (Жеронімуш) з ажурними стінами та витонченими вежами споруджено на честь повернення Васко да Гами з індійської експедиції, і де нині знаходяться його останки. Також у будівлі монастиря розміщено Морський музей.
Різноманітна архітектура вражає своєю витонченістю та різноманіттям. Тут ви не знайдете однакових колон — усі вони виконані у вигляді різних морських мешканців та рослин.

Марія Майор де Лісбоа

Найстародавніший храм Лісабона, він же — собор Се. Його фундамент — це залишки римського храму, який за правління мусульман служив мечеттю. Зверніть увагу на поєднання архітектурних стилів у старовинному Лісабонському соборі або Церкві Святої Марії Всевишньої.

Найцікавіші культурні об’єкти

Відпустки може не вистачити, щоби обійти численні музеї Лісабона. Тематика настільки різноманітна та цікава, що ускладнює вибір:

  1. Національний музей старовинного мистецтва. Тут виставлені картини Босха, Дюрера, Веласкеса та роботи інших не менш уславлених художників.
  2. Музей Сходу. Тут можна ознайомитися з різноманітними експозиціями, присвяченими найдавнішій історії Японії, Китаю, Філіппін.
  3. У музеї карет представлені розкішні карети королів, придворної знаті та представників духовенства.
  4. Унікальним є Національний музей азулежу, де знаходяться незвичайні зразки різних епох.
  5. Музей маріонеток представить найбільшу у світі колекцію ляльок та театральних костюмів.

Велика кількість незвичайних та історичних музеїв дозволить детальніше ознайомитись із місцевою культурою та звичаями.

Історичні палаци та паркові комплекси

На особливу увагу заслуговують палаци монархів. До найвідоміших відносяться такі:

  1. Замок Мафра. Спочатку був побудований як монастир. 1200 кімнат, 98 дзвонів — грандіозний комплекс було зведено лише за 13 років.
  2. Замково-парковий ансамбль у Калуші нагадує Версаль архітектурою та внутрішнім оздобленням.
  3. Палац маркізів Фронтейра будівлі 17-го століття з терасою, садом, фонтанами та скульптурами, прикрашений дивовижними панно.
  4. Палацово-парковий комплекс Кінта да Регалейра — місце, що нагадує казковий замок химерною готичною архітектурою та розкішним садом із численними стежками.

Коли краще поїхати до Лісабона?

Лісабон запрошує туристів ознайомитися з усім цим пишнотою. Насолодитися неповторними видами міста, поринути в його неповторну атмосферу будь-якої пори року. Взимку в старих кав’ярнях можна послухати фаду — унікальну музику, народжену в Лісабоні. Під переливи португальської гітари, вам заспівають про любов і розлуку, стомлення серця і світлий смуток, надії та очікування щастя.
Тут змішалися пісні трубадурів, грецького романсу, арабських варіацій та португальської народної музики.

Старий жовтий трамвайчик № 28 привезе вас до кварталу Моурарія, де в маленьких кафе можна послухати пісні фаду. Якщо ви мрієте про шопінг та передноворічні знижки, вирушайте в район Шіаду, де міні-ринки чергуються з бутиками, або відвідайте район Байша, якщо ви любитель старовини та антикваріату.

Весна порадує бурхливим цвітінням. Молода зелень та екзотичні рослини буйним кольором та неповторним ароматом кружляють голову. Стати свідком релігійних свят та численних фестивалів. Влітку відпочиньте на пляжних курортах Кашкайш та Ешторіл. Комфортабельні пляжі з численними барами, білий пісок та блакитна гладь води будуть приємним спогадом холодною зимою.

Восени туристів стає менше, можна без метушні прогулятися мощеними вуличками, покататись на фунікульорі, помилуватися неповторною панорамою та видами міста. Осіння погода мінлива й може порушити ваші плани. Любителям полоскотати нерви варто відвідати португальську кориду, вірніше тораду. На арені Кампу Пекену проводяться бої биків, гуманніші, ніж традиційна корида, де тварина гине. Торада — це скоріше театралізована вистава з музичним супроводом, де кожному учаснику відведено певну роль.

Якщо ви перейнялися атмосферою сонячного Лісабона і плануєте подорож, заходьте на наш сайт і знайомтеся з пропозиціями. Немає потреби їхати в аеропорт та вистоювати довгу чергу. Доцільніше придбати квиток онлайн, спланувавши переліт у зручний для вас час.

У Лісабоні представлені всі види транспорту для комфортного пересування містом: метро, ​​автобуси, фунікулери, знамениті трамвайчики або таксі доставлять за вказаною адресою. Кухня представлена ​​найрізноманітніша і страви коштуватимуть недорого.

Мандруйте по всьому світу!

На нашому сайті SkyBooking ви знайдете відповіді на всі питання про придбання, обмін, моніторинг цін на авіаквитки в будь-який час доби. Відкривайте собі переваги покупки електронних квитків. Якщо вам буде необхідна допомога чи роз’яснення — замовте зворотний дзвінок, ми на зв’язку завжди.

Помилка у тексті? Виділіть її мишкою та затисніть Ctrl+Enter
лісабон
пам'ятки
мандрівки
туристи
квитки
літак
Додати свій коментар
Новини на тему
img

Як найкраще дістатися з Києва до Кишинева: вибір транспорту

Маршрут Київ - Кишинів - це цікава мандрівка, яка дасть змогу насолодитися красою двох столиць - ...

img

Як шукати авіаквитки з урахуванням багажу

Під час пошуку авіаквитків за мінімальною ціною пасажири часто не помічають, чи входить багаж у в...

img

Пшемисль: Зануритися в минуле величного міста

Перемишль - одне з найдавніших польських міст. Близькість до кордону України забезпечує йому роль...

img

Визначні місця Черкас - Сосновий бір

Сосновий бір — місце, яке перетворило піщану місцевість на березі Дніпра. Рідкісні та екзотичні д...

Ок
Надсилання помилки

Орфографічна помилка у тексті:

Надіслати текст автору?

Додати коментар (необов'язково):

Ок