Завантаження...

Новини
Дата
Назад
1 Дорослих
Дорослi
Діти
до 14 рокiв
Пн
Вт
Ср
Чт
Пт
Сб
Нд

Краєзнавчий музей Лубен – найважливіший культурний об'єкт

user
Олександр Гапонов
13/09/2022
3528
0
Краєзнавчий музей Лубен – найважливіший культурний об'єкт

Лубенський краєзнавчий музей імені Гната Стеллецького – найважливіший музей міста та району. У ньому містяться культурні, природні матеріали, здатні розповісти історію Лубен, і навіть усього краю. Базується музей в одній з історичних будівель. На цей час у краєзнавчому музеї перебуває близько 30 тисяч експонатів, які регулярно демонструються відвідувачам.

Історія розвитку

Почалося існування музею у 1873 році, коли вчитель, краєзнавець та археолог-аматор Федір Іванович Камінський відкрив музейну кімнату у Лубенській чоловічій гімназії. Поступово фонди музею поповнювалися новими експонатами завдяки авторитету Камінського – він відкрив Гінцівську палеолітичну стоянку.

Також було створено Лубенський Український музей у 1918 році, який став частиною краєзнавчого після закриття гімназії. Під час війни з Німеччиною безліч матеріалів, які зберігаються в музеї, було знищено. Лише частина з них була евакуйована до Тюмені. Після вигнання нацистів у 1944 році роботу музею було відновлено.

З 1967 року краєзнавчий музей Лубен переїхав до центру міста. Експозиція поповнювалась новими експонатами протягом правління комуністів. Значне оновлення відбулося у 1990-х роках, коли табуйовані теми почали масово обговорюватись – наприклад, Голодомор та насильницька колективізація, яка була перед цим. У 2018 році установа стала мати ім'я археолога та історика Гната Стеллецького, який став відкривачем печер Йотопати та Абула у Палестині.

Читайте також: Укрзалізниця запустила новий залізничний рейс до Варшави

Що можна побачити у музеї
Експонати краєзнавчого музеюУ фондах Лубенського краєзнавчого музею містяться рідкісні експонати, які поки що не виставляються через обмеженість простору у залах. Для відвідувачів доступні такі експозиції:

  • матеріали про відвідини Лубен різних відомих людей (поетів, письменників), які жили в Україні. До них входять Тарас Шевченко, Микола Гоголь, Ганна Герн, Шолом Алейхем;
  • документи, фотографії, друковані видання на початку XX століття, а також період між світовими війнами, що супроводжувався репресіями;
  • предмети з панських садиб періоду XVIII – початку XX ст.;
  • етнографічні матеріали, пов'язані з діяльністю Лубенського полку

За межами основної будівлі музею можна переглянути художню галерею.

Як потрапити до музею

Читайте також: Як найкраще дістатися з Києва до Кишинева: вибір транспорту

Розташоваинй заклад у центрі міста, а саме – на вулиці Ярослава Мудрого, 30/25. Доїхати до музею можна автобусом або таксі. Якщо ви зупинилися в одному з готелів міста, подивитися на експонати можна, дійшовши пішки. Щоб приїхати в Лубни, скористайтесь сервісом SkyBooking, що дозволяє купити квитки на автобус та поїзд за вигідною ціною, не виходячи з дому. Достатньо вибрати потрібний день, місце та заплатити за квиток зручним способом.

Помилка у тексті? Виділіть її мишкою та затисніть Ctrl+Enter
туризм
квитки
лубни
поїздка
музеї
Додати свій коментар
Новини на тему
img

Переваги онлайн покупки квитка на літак

Авіаквиток, придбаний через інтернет, - це цифрова форма простого, всім відомого, паперового варі...

img

Університет Вроцлава – найбільший внз на заході Польщі

Вроцлавський університет – вищий навчальний заклад, куди може вступити громадянин Польщі та будь-...

img

Як не стати жертвою шахраїв при купівлі залізничних квитків?

Чи може квиток на поїзд бути дешевшим в онлайн-агрегаторі? Як визначити, чи маєте ви справу з шах...

img

Краса і велич Бахайських садів у Хайфі

Бахайські сади розташовані на горі Кармель в Ізраїлі (м. Хайфа). Сьогодні це дуже популярне місце...

Ок
Надсилання помилки

Орфографічна помилка у тексті:

Надіслати текст автору?

Додати коментар (необов'язково):

Ок