Завантаження...

Новини
Дата
Назад
1 Дорослих
Дорослi
Діти
до 14 рокiв
Пн
Вт
Ср
Чт
Пт
Сб
Нд

Венеціанський міжнародний кінофестиваль

user
Олександр Гапонов
15/06/2022
4223
0
Венеціанський міжнародний кінофестиваль

Венеціанський міжнародний кінофестиваль – найголовніша подія для всіх, хто цікавиться кінематографією. Фестиваль проводиться зазвичай наприкінці серпня – початок вересня у Венеції. Суть заходу проста: журі оцінюють усі фільми, які заздалегідь були підібрані. Здається, що все дуже просто, а за фактом, за цією дією стоїть величезна команда професіоналів. Поговоримо докладніше про фестиваль, історію створення, а також про всі секрети, які приховані за назвою.

Венеціанський міжнародний кінофестиваль: Що це таке і звідки він розпочався

Червона доріжка Венеціанського кінофестивалю

Кінофестиваль є достатнім яскравим і грандіозним заходом, який бере свої витоки ще в 1932 році. Якщо коротко: Беніто Муссоліні вирішив, що народ нудно живеться і вирішив створити захід, де всі гідні режисери могли б показати свої картини. Головне завдання, звісно ж, було – запромоутити італійські кінематографічні стрічки. Найкращому з найкращих діставався приз – кубок Муссоліні. Через два роки було ухвалено рішення перемістити кінопоказ на острів Лідо; а зал, де показувалися всі фільми, знаходився в театрі "Пале Бієнале". Чому був обраний острів Лідо точно ніхто не може пояснити, але багато хто говорить, що острів був обраний через велику популярність серед багатих та відомих людей. Тут жили багато поетів, письменників, акторів, режисерів.

До речі, цікаво, що за всю історію кінофестиваль не проводився лише кілька разів – за часів Другої світової війни та в період з 73 по 78 роки.
Читайте також: Українська Венеція: Таємниці та краса Вилкове

Найстаріший у світі кінофестиваль проходив навіть минулого року, незважаючи на кризу з коронавірусом, у його класичній формі на острові Лідо та навколо нього, а не онлайн. У той час як через пандемію коронавірусу великі фестивалі або не відбулися, або пройшли онлайн, або з певними обмеженнями. Венеціанська бієнале спростила програму, при цьому основна структура заходу не була порушена.

Список фільмів різний – туди включаються повнометражні, короткометражні, авторські, документальні картини. До речі, є одне правило, яке обов'язково має виконуватися всіма учасниками: жодна картина не повинна бути продемонстрована публіці раніше і брати участь у інших фестивалях.

Сьогодні ж замість кубка Муссоліні за найкращий фільм автори отримують винагороду у вигляді визнання публіки та статуетки Золотого лева. Саме ця статуетка стає щасливим білетом для всіх режисерів.

Цікавий факт

Читайте також: 10 порад для подорожей поїздом до Європи

Перший фестиваль був одним із найконфузніших, оскільки ніхто не отримав приз. Дивно, але все ж таки так і було. Справа в тому, що на першому фестивалі свої роботи представили лише 9 країн, серед яких, звісно, ​​була і Італія. Відвідувачі та журі вивчили 29 повнометражок та 14 короткометражок. Усі організатори були впевнені у тому, що “їхні” хлопці зберуть усі призи, але жодна італійська робота не отримала високих балів. Через це Кубок Муссоліні не отримав ніхто.

Програми та призи фестивалю

Головний приз Венеціанського кінофестивалю

Показ фільмів заснований на великій структурі, загалом фестиваль складається із 5 програм:

  • Головний конкурс фільмів
  • Покази позаконкурсних картин
  • Orizzonti
  • Кіноринок
  • Венеціанська класика

Кожна програма має свої призи. Розберемо кожен із них окремо.

Головний (основний) конкурс має кілька найпрестижніших нагород. Як уже згадувалося, за найкращий фільм автор отримує "Золотого лева". Наприклад, головний приз Венеціанського кінофестивалю у 2021 році отримав французький фільм про аборти "L'Événement".

Найкращий режисер отримує статуетку "Срібного лева". Друга за значимістю нагорода фестивалю минулого року дісталася італійському режисерові Паоло Соррентіно за фільм «Рука Бога», в якому він згадує свою юність у Неаполі.

Журі також можуть виділити авторів та віддати їм "Гран-прі журі" або "Спеціальний приз". Спеціальний приз журі у 2021 дістався італійському фільму Il buco (Дірка), режисер – Мікеланджело Фраммартіно.

Найкращі виконавиці жіночої ролі нагороджуються кубком "Вольпі", такий самий кубок є і в чоловічій категорії. У 2021 році нагорода за найкращу жіночу роль дісталася знаменитій іспанці Пенелопі Крус. Успіх 47-річної оскароносної актриси відбувся у співпраці з режисером Педро Альмодоваром у фільмі "Паралельні матері". Нагорода за найкращу чоловічу роль дісталася Джону Арселлу за роль у філіппінській драмі Еріка Матті "Корупція на роботі".

Молоді артисти змагаються за приз імені Марчелло Мастроянні.

У програмі "Orizzonti" виділяють найкращий фільм та найкращого режисера. Є спеціальні призи за найкращі короткометражні фільми, а також за інноваційний контент.

У програмі "Венеціанська класика" автори можуть отримати нагороду за найкращий відновлений фільм, а також за найкращу документальну картину про кіно.

Цікавий факт

За всю історію проведення кінофестивалю ще жоден учасник не отримав головного призу більше двох разів. Тільки 4 режисери змогли повторити свій тріумф і отримати статуетку двічі, мова йдеться про Луї Маль, Андре Кайат, Енг Лі та Чжан Імоу.

Чи можна потрапити на Венеціанський кінофестиваль

Перегляд фільму в одному з кінотеатрів фестивалю

Спойлер: Потрапити на кінофестиваль МОЖНА. А тепер докладніше.

Про те, що на фестиваль хочуть потрапити мільйони людей і говорити не варто, але про лайфхаки, що необхідні перед тим, як вирушити на кінофестиваль, все ж таки поговоримо.

Лайфхак 1: Бронювати житло задовго до заходу

Через велике скупчення людей, Венеція ніби тріщить по швах. Тому за кілька місяців до заходу досвідчені любителі фестивалю бронюють житло. Тут є декілька причин раннього бронювання: перша – чим ближче до заходу, тим вищою стає ціна; друга – чим ближче до заходу, тим менше варіантів житла. Все просто, хочете хорошого відпочити і провести час, подумайте про всі нюанси задовго.

Більше того, не всі готелі Лідо будуть доступні для глядачів, оскільки багато хто залишає місця для самих учасників заходу: режисерів, акторів, продюсерів тощо. Зазвичай, у січні – лютому люди починають активно підбирати варіанти.

Крім житла, варто заздалегідь подумати про квитки до Італії. Адже їх розбирають так само, як і готелі. Звичайно, найкращий варіант придбати квитки на літак до Італії у перевірених компаній. Якщо вчасно настигнути, можна знайти і варіанти з прямим рейсом через Skybooking.

Квитки на сам захід можна купити на місці в касі, або онлайн на офіційному сайті. Середня вартість від 20 євро з особи. До речі, є такі покази фільми, які є абсолютно безкоштовними для туристів (наприклад, короткометражки).

Лайфхак 2: Шукаємо інформацію про показ доступних фільмів

Якщо порівнювати Венеціанський та Каннський фестиваль, то перший набагато відкритіше для всіх любителів кінематографу. Потрапити на покази фільмів може кожен, головне знати де і що показують. Зазвичай, на офіційному сайті бієнале програму розписано заздалегідь.

Показ картин проводиться щодня. Розклад ділиться так, щоб у кожному залі (наприклад, Великий та Малий зал Палаццо-дель-Сінема, Дарсена тощо) проходив свій показ. Глядачі вже самостійно вибирають, куди їм прямувати. А завдяки тому, що вони знаходяться на одній локації (Муві Вілладж), відвідувачі можуть перебиратися з одного залу до іншого, залежно від своїх уподобань.

Проте не всі частини фестивалю відкриті для туристів. Офіційне відкриття та закриття, а також показ головної конкурсної програми недоступний для глядачів.

Цікавий факт

Кілька років тому було запроваджено нову послугу – онлайн перегляд фільмів. Але це стосується не всіх фільмів, а лише певного ряду. Дивитись їх можна на офіційному сайті, проте перегляд фільму коштуватиме досить дорого. Що не зробиш, щоб стати ближче до такого масштабного фестивалю, вірно? :)

Цього року Венеціанський міжнародний кінофестиваль проходитиме з 31 серпня до 10 вересня. Встигніть заздалегідь купити квитки на літак, орендувати житло, щоб потім чудово відпочити. І так, не забудьте зарядку від телефону, адже зiрок там буде багато.

Помилка у тексті? Виділіть її мишкою та затисніть Ctrl+Enter
кінематографія
венеція
кінофестиваль
фестиваль
подорожі
Додати свій коментар
Новини на тему
img

Пам'ятка Калуша - Церква Святого Архангела

Церква Архангела Михаїла – зразок архітектурної майстерності. Одна з головних архітектурних пам'я...

img

Що врахувати під час підготовки до подорожі?

Подорож завжди стає невеликою пригодою, яка допомагає перезавантажитися. Як провести його максима...

img

Пшемисль: Зануритися в минуле величного міста

Перемишль - одне з найдавніших польських міст. Близькість до кордону України забезпечує йому роль...

img

Мюнхен: найкращі пам'ятки відомого німецького міста

Мюнхен - столиця Баварії та одне з найпривабливіших міст Німеччини. З його багатою історією, куль...

Ок
Надсилання помилки

Орфографічна помилка у тексті:

Надіслати текст автору?

Додати коментар (необов'язково):

Ок